صفر تا صد ثبت موسسه در ایران
موسسه یک تشکیلات است که با اهداف غیر تجاری مثل فرهنگی، علمی، هنری، امور مرتبط با خیریه و... راه اندازی می شود. کلیه موسسات از شخصیت حقوقی برخوردار بوده و در دو دسته کلی موسسات انتفاعی و موسسات غیر انتفاعی قرار می گیرند. اما شاید بپرسید این دو نوع موسسه چه تفاوت هایی با هم دارند؟

هدف از ثبت موسسه انتفاعی کسب سود و تقسیم آن بین شرکا است. در حالی که موسسات غیر انتفاعی با اهداف دیگری از جمله انجام امور انسان دوستانه، علمی، خیریه و... تشکیل می شوند. آنچه باعث تمایز موسسات از شرکت های تجاری می شود، این است که موسسات باید با هدف انجام دادن امور و فعالیت های غیر تجاری تشکیل شوند.
ثبت موسسه به صورت قانونی مانند ثبت شرکت مستلزم وجود یک سری شرایط و طی کردن مراحل مختلف است. موسساتی که بدون رعایت شرایط قانونی راه اندازی شوند، اعتبار قانونی نخواهند داشت.
در مقالات قبل به بررسی شرایط ثبت شرکت در مناطق آزاد و ثبت شرکت مسئولیت محدود پرداختیم. در ادامه این مقاله از هلدینگ ملاصدرا قصد داریم به بررسی شرایط، هزینه ها، مدارک مورد نیاز و مراحل ثبت موسسه بپردازیم. پس اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این باره هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شرایط ثبت موسسه
برای ثبت موسسه باید شرایط مختلفی وجود داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
- موضوع فعالیت موسسه باید غیر تجاری باشد. همانطور که در قسمت مقدمه مورد اشاره قرار گرفت، کلیه موسسات (حتی موسسات انتفاعی) باید دارای هدف و موضوع غیر تجاری باشند.
- یکی از شرایط مهم ثبت موسسه (مانند دیگر شخصیت های حقوقی از جمله شرکت های سهامی عام، خاص و...) داشتن هیئت مدیره است. حداقل دو نفر با سن بیشتر از 18 سال باید در هیئت مدیره حضور داشته باشند.
- موضوع فعالیت های برخی موسسات به گونه ای است که برای انجام دادن آنها باید ابتدا از ارگان یا سازمان خاصی مجوز گرفت. یکی از شرایط ثبت این قبیل موسسات، اخذ مجوز از ارگان مربوطه است.
- کلیه هزینه های مورد نیاز ثبت موسسه (شامل هزینه درج آگهی در روزنامه رسمی، هزینه انتخاب نام موسسه و...) باید پرداخت شود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت موسسه
تهیه مدارک مورد نیاز یکی از اقدامات مهمی است که باید برای ثبت موسسه انجام دهید. در ادامه مدارک لازم برای به ثبت رساندن موسسات انتفاعی و غیرانتفاعی را معرفی می کنیم:
- کپی تقاضانامه ثبت موسسه در سامانه جامع ثبت شرکت ها (2 نسخه)
- اساسنامه ای که توسط موسسین تنظیم شده است (2 نسخه)
- مجوز (چنانچه موسسه مزبور طبق قانون برای انجام دادن موضوع فعالیت های خود به اخذ مجوز نیاز داشته باشد).
- کپی مدارک شناسایی (کارت ملی و شناسنامه) کلیه اعضا
مراحل ثبت موسسه: قسمت اول
پس از اینکه مدارک مورد نیاز برای ثبت موسسه را جمع آوری کردید، باید برای به ثبت رساندن موسسه در سامانه جامع ثبت شرکت ها اقدام کنید. به طور کلی برای ثبت کردن موسسه در ایران باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- مراجعه به سامانه جامع ثبت شرکت ها: برای اینکار ابتدا سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در تب جستجو سرچ کرده و وارد سامانه شوید.
- وارد شدن به قسمت "تاسیس شخصیت حقوقی": سپس در صفحه ای که باز می شود، گزینه "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب کنید. سپس منوی کشویی که در سمت چپ صفحه قرار گرفته را باز کرده و گزینه "موسسه غیر تجاری" را پیدا کنید.
- وارد کردن اطلاعات موسسه: پس از انجام دادن اقدامات فوق، یک صفحه برای شما باز می شود که باید کلیه اطلاعات موسسه را در قسمت های مختلف آن درج نمایید. استان و شهرستان واحد ثبتی، نوع موسسه، نوع تقویم سال مالی، نوع مالکیت موسسه، شماره تلفن، کد پستی، آدرس و... از جمله اطلاعاتی هستند که در این قسمت از شما خواسته می شوند.
- وارد کردن اطلاعات متقاضی ثبت موسسه: در بخش دیگری اطلاعات متقاضی ثبت موسسه از شما خواسته می شود که شامل تابعیت، نام و نام خانوادگی، شماره همراه، کد ملی، سمت، تاریخ تولد و... می باشد.
- انتخاب نام موسسه: در مرحله بعد باید نام هایی که برای موسسه انتخاب کرده اید را به ترتیب اولویت وارد کنید.
مراحل ثبت موسسه: قسمت دوم
- انتخاب گروه و زیرگروه فعالیتی: در قسمت بعد نوبت به انتخاب گروه و زیرگروه فعالیتی موسسه می رسد.
- شرح دارایی: در این قسمت باید کلیه اطلاعات مرتبط با دارایی و شرح آن را درج کنید.
- اطلاعات اعضای هیئت مدیره: در مرحله بعدی باید اطلاعات مختلف اعضای هیئت مدیره از جمله رکن موسسین، کد ملی، نام و نام خانوادگی، تاریخ و ساعت جلسه رکن موسسین و... را وارد کنید.
- انتخاب روزنامه کثیرالانتشار: در قسمت بعد باید یک روزنامه کثیرالانتشار که آگهی های مرتبط با موسسه قرار است در آن منتشر شود را انتخاب کنید.
- تنظیم اساسنامه موسسه: در این مرحله از ثبت موسسه باید اساسنامه را تنظیم کنید. اگر گزینه "دریافت اساسنامه" را انتخاب کنید، سیستم یک اساسنامه به شما می دهد. این اساسنامه بر مبنای اطلاعاتی که وارد کرده اید تنظیم شده است. همچنین می توانید اساسنامه ای که تنظیم کرده اید را وارد نمایید.
- تایید کردن متن صورتجلسه مجمع عمومی و ورود به مرحله بعدی.
- ارائه متن اظهارنامه موسسه: در این مرحله سیستم با توجه به اطلاعاتی که در مراحل قبل از شما دریافت کرده یک متن اظهارنامه برای شما نمایش می دهد. پس از مطالعه این متن و چنانچه با آن موافقت دارید، گزینه "گام بعدی" را انتخاب کنید.
- رسید پذیرش تایید اینترنتی ثبت موسسه: در آخرین مرحله سیستم رسید پذیرش تایید اینترنتی ثبت موسسه را به شما نشان می دهد.
- ارائه مدارک: اکنون که تمام مراحل ثبت موسسه را با موفقیت پشت سر گذاشته اید، باید کلیه مدارک مورد نیاز از جمله اساسنامه و صورتجلسه موسسین را جمع آوری و با خود به اداره ثبت شرکت ها ببرید.
هزینه های ثبت موسسه
یکی از مراحل ثبت موسسه در ایران، پرداخت هزینه های لازم است که شامل موارد زیر می شود:
- هزینه درخواست گواهی عدم سوء پیشینه به صورت حضوری (مراجعه به دفاتر پلیس +10) یا آنلاین (سایت عدل ایران)
- هزینه انتخاب نام موسسه
- حق الثبت موسسه در سامانه جامع ثبت شرکت ها
- هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست
- هزینه درج آگهی در روزنامه رسمی که بسته به صفحه درج آگهی و تعداد کلمات متفاوت خواهد بود.
پرسش های متداول
- برای ثبت موسسه چه مدارکی را باید ارائه کرد؟
اساسنامه، صورتجلسه، مدارک شناسایی، مجوز و... از جمله مدارک مورد نیاز برای به ثبت رساندن موسسه هستند.
- ثبت موسسه چه شرایطی دارد؟
حضور حداقل 2 نفر بالای 18 سال در هیئت مدیره، تجاری نبودن موضوع فعالیت های موسسه، اخذ مجوز (در صورت نیاز) و... از جمله شرایط ثبت موسسه هستند.
- برای ثبت موسسه باید چه مراحلی را طی کرد؟
فرایند به ثبت رساندن موسسه از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir انجام می شود. پس از ورود به سامانه باید مراحل متعددی را پشت سر گذاشته و اطلاعات مختلفی را وارد کنید.
ارسال نظر