«آرمان ملی» واکنش تندروها به حضور رئیسجمهور در آذربایجان را بررسی میکند
تلاش دلواپسان برای تخریب همبستگی ملی
آرمان ملی- حمید شجاعی: کشور شرایط حساس و خاصی را پشتسر میگذارد و انسجام و همبستگی که در پی جنگ 12 روزه رژیم صهیونیستی، در بین احاد مردم کشورمان شکل گرفت اتفاقی بسیار مطلوب و مناسب بود که به قرائت قاطبه تحلیلگران و صاحبنظران باید از آن به درستی استفاده کرد و با اقدامات مفید و موثر در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی شرایط را به سمتی برد که میزانی از رضایتمندی در جامعه بهوجود آید. این همبستگی نیز حفظ نمیشود مگر اینکه همه از دولت و سایر دستگاهها گرفته تا مردم بهجای اینکه در مقابل هم باشند در کنار یکدیگر قرار بگیرند.

در این راستا آنچه مسلم است باید شاهد تغییراتی در نوع رویکردها، راهبردها، سیاستها و عملکردها باشیم و به مردم نشان دهیم که از قِبَل این همبستگی بهوجود آمده قرار است اتفاقات خوبی به نفع مردم رخ دهد. چنانکه چندی پیش فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت در پاسخ به «آرمان ملی» گفته بود که «باید کارها را به مردم واگذار کنیم و به بازگشت به مردم را در دستور کار قرار دهیم.» لذا تبعا میتوان شاهد تغییر نگرشها به موضوعات مختلف بود چرا که با تغییر روشها و رویکردها است که نتایج هم تغییر میکند و برون دادههای مثبتتری را شاهد خواهیم بود. در حالیکه اگر روند سابق تکرار شود طبیعی است که نتایج سابق را نیز بهدنبال خواهد داشت. در چنین شرایطی که همگان به لزوم اصلاح و تغییر معتقدند و از تقویت انسجام و همبستگی سخن میگویند برخی گروهها و جریانات تندرو هستند که این شرایط را برنمیتابند و بهدنبال تخریب و از میان بردن این انسجام و همبستگی هستند. لذا به انحاء مختلف هدف فوق را دنبال میکنند. یا برخلاف منافع و اظهارات مقامات عالیه کشور در شیپور جنگ میدمند و یا به تخریب دولت و دولتمردان و طرح مسائل خارج از اولویت برای ایجاد تفرقه و دودستگی در جامعه میپردازند. چه اینکه اخیرا نیز برخی طرح جمعآوری پول برای ترور ترامپ ترور را مطرح کردهاند که جز ایجاد هزینه برای کشور چیزی به همراه ندارد. بهنظر میرسد برای اینکه همبستگی ملی بیش از این آسیب نبیند باید مقابل این تندرویها ایستاد و بهدنبال راهکارهایی برای تقویت اعتماد عمومی، امید و سرمایه اجتماعی بود تا هر چه بیشتر شاهد تقویت انسجام ملی و همبستگی میان جامعه و حاکمیت باشیم.
* سفر آذربایجان و حواشی
روز جمعه بود که رئیسجمهور در جریان سفری یک روزه برای شرکت در هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) به آذربایجان و شهر خانکندی سفر کرد. سفری که جدای از دستاوردهای سیاسی و اقتصادی آن برخی حواشی آن را پی گرفتند و بر همین اساس مسعود پزشکیان را مورد تخریب و حمله قرار دادند. آنچه مورد توجه تندروها بود نوع برخورد و زبان بدن رئیسجمهور در مواجهه با سران سایر کشورها بهویژه الهام علیاف بود که با برخورد تند آنها مواجه شد. چنانکه جریان منتقد دولت و حاکمیت بسیار در فضای مجازی روی این موضوع مانور داده و با هشتگ «عدم کفایت سیاسی» به مقابله مستقیم با رئیسجمهور پرداخته است. نکته جالبی که در میان واکنشهای مخالفان و منتقدان میتوان دید اکانتهای سایبری منتسب به یک موسسه شناخته شده در کنار اکانتهای جریان تندرویی بود که صحنهگردان این هشتگ بودند. این در حالی است که وایرال شدن ویدئویی از نشست روسای جمهور گردهم در نشست اکو و بلندشدن پزشکیان موقع ورود الهام علیاف؛ رئیسجمهور آذربایجان نیز با انتقاداتی روبهرو شد. چنانکه ابراهیم رضایی در مقام سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در ایکس نوشت: «بهنظرم تشریفات ریاستجمهوری یک هفته کارش را رها کند و به رئیس جمهور بیاموزد که عرصه دیپلماسی و ملاقاتهای رسمی، عرصه چاکرم نوکرم گفتن، عرصه بغلکردن خائنین، عرصه یاالله گفتن و دولاشدن نیست.» افراد دیگری نیز با ادبیات متفاوتی نسبت به این مساله واکنش نشان دادند. مثلا صادق الحسینی فعال اقتصادی نوشت: «واقعا برایم قابل فهم نیست که رئیسجمهور با چه منطقی و با چه برنامهای به باکو رفتتند و اینجور گرم با علیاف دیدار میکنند. آنهم با کسیکه متهم درجه اول همکاری با اسرائیل در حمله به ایران است.» با این حال معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور در واکنش به انتقادات نسبت به نوع رفتار رئیسجمهور در دیدارهای خارجی در پیامرسان ایکس نوشت: «بانیان وضعیت موجود بینالمللی کشور بیمحابا زبان به توهین باز کردهاند؛ اما بیتکلفی رئیسجمهور در مناسبات دیپلماتیک ربطی به ناآشنایی با پروتکلها ندارد.» سیدمهدی طباطبایی در ادامه آورد: «برنامه بزرگ دکتر پزشکیان تعمیق روابط همسایگی و تقویت اتحادیههای منطقهای با بهرهمندی از ظرفیتهای منحصربهفرد شخصی است.»
* اصالت و واقعیت رئیسجمهور
شاید تندروها و مخالفان به نوع برخورد رئیسجمهور در دیدار با سران سایر کشورها انتقاداتی داشته باشند؛ اما باید این مساله را نیز در نظر داشته باشند که اولا در نشستها و مجالس بینالمللی بیشتر احترام و تعامل گرم طرفین است که میتواند باعث پیشبرد گفتوگوها و مذاکرات بر مبنای منافع ملی طرفین باشد. تجربههای متعدد بینالمللی نیز نشان میدهد که راه موفقیت و توسعه در جهان راه احترام و دوستی است و کشورهای موفق از هر فرصت و بهانهای برای تقویت دوستی و همکاری با دیگر کشورها بهره میبرند. لذا تواضع دکتر پزشکیان نه تنها یک معضل نیست بلکه سرمایهای ارزشمند برای کشور است. نکته مهمتری که کمتر بدان پرداخته میشود اینکه دکتر پزشکیان بر خلاف سایر روسای جمهور در رفتار و گفتار خودش است. با همان تواضع و فروتنی که همواره حتی پیش از زمان ریاست جمهوریاش داشت. لذا رئیسجمهور نقش بازی نمیکند و نسبت به پزشکیان قبل از ریاست جمهوری نیز تغییری نکرده است. همانطور اصیل، جدی و پیگیر امور، پس نباید بیتکلفی و تواضع اصیل رئیسجمهور را ندانستن پروتکلها یا برخورد خلاف عرف دیپلماتیک معنا نمود.
ارسال نظر