آرمان ملی در گفتوگویی مطرح میکند؛
ماجراجویی تندروها در سیاست خارجه
آرمان ملی _ سیاوش پورعلی: باتوجه به اینکه تقریبا همه ارکان نظام و گروههای اصلاحطلب و اصولگرا موافق ادامه مذاکره ایران و آمریکا هستند ولی در این بین وضعیت در جزیره تندروها بهنوع دیگری است. آنها نهتنها همراه با دیگران نیستند بلکه نشان دادهاند که در هر شرایطی باید بر ساز مخالف بنوازند.

تجربه برجام بهخوبی نشان میدهد که همان اندازه که باید دونالد ترامپ را در خروج از برجام مقصر بدانیم باید به نقش تندروها هم در این بین اشاره کنیم که در صحن مجلس برجام را آتش زدند و آن را کاغذ پاره خواندند و حتی اگر کمی عقبتر بازگردیم میبینیم محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری پیشین که آن روزها معجزه هزاره سومِ اصولگراها محسوب میشد تحریمهای اقتصادی را بیتاثیر میخواند و با همین اظهارات ایران را وارد ریل پرفرازونشیبی کرد که همچنان در حال پرداخت هزینههای ماجراجویی این طیف سیاسی است و البته با در نظرگرفتن توافق احتمالی و موقت تهران و واشنگتن بازهم بهطور کامل از بند تحریمها آزاد نخواهیم شد و این هزینهها به این زودیها تمام نمیشود. حالا با در نظرگرفتن اینکه همه ارکان نظام و البته آمریکاییها روند مذاکرات را مثبت ارزیابی میکنند میبینیم که همان تندروها بازهم میخواهند ابهاماتی به روند مذاکره وارد کنند تا شاید بتوانند در این مسیر هم سنگاندازی کنند. در این مورد با یکی از تحلیلگران سیاسی گفتوگو کردهایم. حقیقتپور معتقد است که تندروها برای برهمزدن مذاکرهها در حوزه سیاستخارجه برنامهریزی میکنند. در ادامه این مصاحبه را میخوانید.
تندروها برای ایران هزینهزا هستند
منصور حقیقتپور، تحلیلگر مسایل سیاسی و عضو ادوار کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجه مجلس شورا در مورد اینکه چرا با توجه به حساسیت و اجماع گروههای سیاسی برای ادامه مذاکره با آمریکا برخی از تندروها همچنان بر ساز مخالفت میدمند، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «تفکرات رادیکالِ تندرو همواره در سیاستخارجه هم در سیاست داخلی نشان داده که آنها بهدنبال ماجراجویی هستند و همچنین میبینیم که همواره بر طبل جنگ با کشورهای غربی میکوبند بدون هیچ دستآوردی. تحرکاتشان باعث شده تا تنشهای دیپلماسی گریبان مردم را بگیرد. توجه داشته باشید که فشارهای اقتصادی سنگینی که بهدلیل تحریمها نظام زیان دیده و این تنها بهدلیل ماجراجویی همین دواتوبوس تندرو است. این گروه که در خلاف مسیر منافع کشور حرکت میکنند، مقصر صددرصدی وضعیتی هستند که بر سر برجام آمد. بهعنوان یکی از اعضای کمیسیون تصویب برجام در مجلس بودم و در روند آن نکته منفی که برعلیه منافع کشور باشد مشاهده نکردم ولی گروه تندرو که از اهدافشان زیان دیدهایم اعتقاد داشتند که برجام یک کاغذ پاره است و سرانجام در صحن مجلس به آتش کشیده شد، هزینههای آن را چه کسی پرداخت کرد؟ نظام و مردم.» او در همین مورد ادامه میدهد: «واکنشهای شخصیتهای تندرو که ردپای آنها در دولت سیزدهم هم به چشم میخورد، برای تاخیر در روند احیای برجام زمینهسازی کرده بودند. آنها عامل خسارات جبرانناپذیری به منافع ملی و اقتصاد هستند. باید بگوییم که ماجراجوی تندروها بر تئوریهایی که به جنگ ختم میشود قابل قبول نیست. همین آقایانی که همه آنها را میشناسیم بیایند رودرروی مردم بایستند و در برابر این ستمهایی که به ملت ایران شده است پاسخگو باشند. وقتی میتوانیم مشکلات پیش آمده اقتصادی را با مذاکرات بر طرف کنیم و ملت را از این فقر رها کنیم که برخی از آب گلآلود ماهیگیری نکنند. نیازی نیست که بخواهیم این افراد را با موشکافی از دیگر فعالان سیاسی و جناحهای سیاسی جدا کنیم زیرا از نوع واکنشهایشان به مسایل داخلی و خارجی میتوانیم آنها را بشناسیم و در انتخابات اخیر هم شاهدیم که مردم به آنها جواب نه دادند و در واقع توجهی به شعارهایشان ندادند چون هزینههای آن را تحمل کردهاند.»
سوال از وزیر امورخارجه
محمدرضا صباغیان، نماینده تندروی مجلس دوازدهم روزگذشته طی تذکر شفاهی، گفت: «با توجه به اینکه تیم مذاکرهکننده کشورمان در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم است، درخواست بنده آن است که از تیم دیپلماسی کشورمان دعوت به عمل آید که سهشنبه در مجلس حضور یابند و درباره فرایند مذاکرات به نمایندگان گزارش دهند. نمایندگان درباره مذاکرات پیشنهاداتی در این شرایط حساس دارند و از سوی دیگر نمایندگان از مذاکرات بیخبر هستند و باید بدانند شرایط مذاکرات به چه صورت است. بر این اساس، لازم است سهشنبه هفته جاری از وزیر امور خارجه و تیم دستگاه دیپلماسی کشورمان جهت ارائه توضیح درباره مذاکرات دعوت شود.» محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر صباغیان، ادامه داد: «کمیسیون تخصصی در جریان همه موضوعات (مذاکره) قرار دارد، البته امروز این موضوع در جلسه هیات رئیسه مجلس بحث میشود.»
ارسال نظر