| کد مطلب: ۹۹۱۰۰۹
لینک کوتاه کپی شد

محاسبه شاخص آلاينده‌هاي هوا چه تغييراتي کرده است؟

معاون فني شرکت کنترل کيفيت هواي تهران ضمن توضيح تغييرات محاسبه شاخص آلاينده‌هاي هوا گفت: درحال حاضر محاسبه شاخص کيفيت هوا سختگيرانه‌تر شده است و ممکن است که به اين دليل برخي آلاينده‌ها به نسبت سال‌هاي قبل در شرايط ناسالم و يا ناسالم براي گروه‌هاي حساس قرار گيرند. فرشيد باباخاني ادامه داد: در اواسط سال 1398 سازمان حفاظت محيط‌‌زيست، روش جديد محاسبه و اعلام وضعيت شاخص کيفيت هوا را ابلاغ کرد. اين روش جديد با استناد بر آخرين روش اعلام وضعيت کيفي هوا توسط سازمان حفاظت محيط‌‌زيست آمريکا در سال 2018 و مطالعات اپيدميولوژيک تأثير آلاينده‌ها بر سلامت انسان تعيين شده است.وي با اشاره به اينکه پس ‌از اين تغيير شرکت کنترل کيفيت هوا زيرساخت‌هاي لازم براي اعمال تغييرات را فراهم کرد، گفت: از اين‌رو اعلام وضعيت شاخص کيفيت هوا بر اساس روش جديد به ابتداي سال 1399 موکول و از ابتداي امسال محاسبات شاخص بر اساس تغييرات جديد اعلام شد. باباخاني با بيان اينکه اساس استفاده از شاخص کيفيت هوا (AQI) است، توضيح داد: از آنجايي که آلاينده‌ها انواع و فرم‌هاي متفاوت و واحدهاي مختلف اندازه‌گيري دارند، اعلام کيفيت هوا بر اساس غلظت آلاينده‌ها براي عموم مردم قابل درک نيست. براي مثال اگر اعلام شود که ميانگين غلظت روزانه آلاينده PM 2.5 در شهر تهران برابر با 38 ميکروگرم بر مترمکعب و بيشينه غلظت ساعتي آلاينده NO2 برابر با 90 پي‌پي‌بي است، به‌غير از کارشناسان و متخصصان حوزه آلودگي هوا ساير افراد جامعه ديدي از اينکه آيا اين غلظت فراتر از حد استاندارد هست يا خير ندارند.

غلظت 6 آلاينده اصلي؛ روي سلامت

معاون فني شرکت کنترل کيفيت هواي تهران ادامه داد: از اين‌رو غلظت شش آلاينده اصلي بر اساس تاثيرگذاري بر سلامت انسان و ميزان ماندگاري در جو به عدد شاخص تبديل مي‌شود. اين شاخص بدون واحد است و کيفيت هوا را در شش گروه شرايط پاک(50-0)، شرايط قابل‌قبول يا سالم (100-51)، شرايط ناسالم براي گروه‌هاي حساس (150-101)، شرايط ناسالم (200-151)، شرايط بسيار ناسالم (300-201) و شرايط خطرناک (500-301) تقسيم‌بندي مي‌کند.

تغييرات جديد اندازه‌گيري شاخص‌ها

وي با بيان اينکه بر اساس اعمال تغييرات جديد اندازه‌گيري شاخص برخي آلاينده‌ها سختگيرانه‌تر شده است، اظهارکرد: اين امر در برخي موارد منجر به انتقال از يک وضعيت کيفي هوا به وضعيت ديگر براي مثال پاک به قابل‌ قبول يا قابل‌ قبول به ناسالم براي گروه‌هاي حساس مي‌شود. در نتيجه افزايش تعداد روزهاي فراتر از حد سلامت براي برخي آلاينده‌ها قابل پيش‌بيني است. باباخاني در ادامه درباره مهمترين تغييرات صورت گرفته در روش محاسبه شاخص و جدول‌هاي مربوط به نقاط شکست (روش قديمي و جديد) تصريح کرد: در آلاينده PM5/2 حد شکست محدوده پاک به قابل‌ قبول و حد شکست ناسالم براي گروه حساس به ناسالم سختگيرانه‌تر شده است بنابراين مي‌توانيم انتظار داشته باشيم که روزهاي پاک از منظر وجود اين آلاينده در هوا کاهش پيدا کند. معاون فني شرکت کنترل کيفيت هواي تهران در ادامه گفت: در اندازه‌گيري غلظت آلاينده PM5/2 حد شکست شرايط ناسالم براي گروه‌هاي حساس به ناسالم نيز سختگيرانه‌تر شده و از 5/65 به 5/55 رسيده است بنابراين غلظت‌هاي بالاي اين آلاينده مي‌تواند منجر به ورود شاخص به محدوده ناسالم به‌جاي ناسالم براي گروه حساس شود. با وجود تغييرات اعمال‌شده، حد سلامت (يعني نقطه شکست شرايط سالم به ناسالم براي گروه‌هاي حساس) تغيير نکرده است. وي همچنين درباره تغييرات اعمال شده در اندازه‌گيري آلايندهSO2 (گوگرد دي‌اکسيد) با اشاره به اينکه بيشترين تغيير ايجادشده در روش جديد محاسبه شاخص، مربوط به اين آلاينده است، توضيح داد: نقطه شکست شرايط قابل‌قبول به شرايط ناسالم براي گروه‌هاي حساس و محدوده‌هاي بعدي در اندازه‌گيري اين آلاينده سختگيرانه‌تر شده است و از روش محاسبه شاخص بر اساس غلظت يک‌ساعته به‌جاي ميانگين 24 ساعته استفاده مي‌شود. به گفته باباخاني بر اساس استاندارد گذشته افزايش ناگهاني غلظت آلاينده SO2 در برخي ساعات شبانه‌ روز تأثير محسوسي بر ميانگين غلظت روزانه نداشته اما در روش جديد به دليل محاسبه شاخص بر اساس بيشينه غلظت ساعتي در هر روز و سختگيرانه‌تر شدن حدود شکست، افزايش ناگهاني غلظت مي‌تواند عدد شاخص را با افزايش قابل‌ توجهي روبه‌رو کند. معاون فني شرکت کنترل کيفيت هواي تهران افزود: با توجه به اينکه در اکثر روزهاي سال از نظر اين آلاينده در شرايط پاک هستيم، روش جديد بيشتر ممکن است باعث افزايش روزهاي قابل‌قبول به‌جاي پاک شود و تأثير چنداني در بروز شرايط فراتر از حد مجاز نخواهد داشت.

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار