گزارش «آرمان ملی» از کنکور و شائبه تقلب که هرسال مطرح میشود
تبعات تقلب در کنکور
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: امروز و فردا نوبت دوم کنکور در حالی برگزار میشود که مطابق هر سال، با حاشیههایی همراه است. از مصوبه تاثیر قطعی معدل سالهای قبل از کنکور گرفته، تا ادعاهای فروش سوالات کنکور و تقلب در آن، که هر سال قبل و بعد از آزمون، تا مدتی در خبرها به چشم میخورد. برای پشت کنکوریها و خانواده هایشان اما آنچه بیش از تقلب اهمیت دارد، پشت سرگذاستن کنکور است. خود دانشآموزان، بخصوص بعد از جنگ دوازده روزهای که شاهدش بودند، معتقدند که فقط ترجیح میدهند که زودتر آزمون دوم را هم بدهند و از استرس شبهای پیش از کنکور رهایی یابند.

دررابطه با بحث تقلب در کنکور، محمدرضا نیک نژاد، کارشناس آموزش، به آرمان ملی گفت: درواقع ما اسنادی نداریم که بدانیم واقعا تقلب رخ داده است یا نه. اگر پایه را براساس آنچه بگذاریم که در سالهای قبل مطرح شده است، بحث وجود تقلب در کنکور تا حدی درست است و دلیل آن هم این است که در سال گذشته، پرونده قضایی هم تشکیل شد و تعدادی از پذیرفته شدگان کنکور مشخص شدند، با نام و رتبه که اینها با تقلب وارد آن رشته شدند و سوال خریده بودند و آن زمان در خبرها هم آمد. الان خبرهای راست و دروغ هم زیاد است. تعدادی هم ادعا کردند که بحث تقلب مطرح شده است و سوالها را خریدو فروش کردند.
آسیبهای دانشآموزان
این کارشناس آموزش درباره تبعات تقلب در کنکور اظهارکرد: این بحث تقلب درکنکور بخصوص برای آن دانشآموزانی که خود و خانواده هایشان سالها برای همین چندساعت کنکور برنامهریزی میکنند، سبب آسیبهای جبران ناپذیری میشود. بخصوص وقتی در سالهای گذشته، یک اسناد و دلایلی هم برای تقلب موجود بود. خبرهای موثق ثابت شده بود که یک پرونده قضایی هم تشکیل شده بود. بنابراین این دانشآموزان در آستانه کنکور با انتشار این اخبار استرس میگیرند و آسیبهای جدی به آنها وارد میشود که گاه تا سالها آنها را دچار مشکل میکند. هم برای آن دسته از دانشآموزانی که در کنکور ناموفق بودند و هم برای آنها که حتی در کنکور هم موفق بودند اما دچار آسیب روحی شدند و این آسیبها تا سالهای بعد از کنکور در ذهن و جسمشان اثرگذار بوده است.
نیکنژاد درباره شکل برگزاری کنکور نیز گفت: بنظر من خود برگزاری کنکور به این شکلی که اکنون است، با وجود تلاشهایی که میشود برای حذف کنکور و برای اینکه ما بتوانیم مثلا به شکلهای دیگری کنکور یا جذب دانشجو را داشته باشیم، از جمله اینکه معدل سه سال آخر دبیرستان اعمال شود یا درصدش را بالا ببریم، آنها هم به لحاظ اجرایی و تاثیرگذاری و ساخت قدرت در ایران، که عدهای منافعی دارند، گاه کارشکنیهایی صورت میگیرد برای اجرای شیوههای جدید کنکور، اینها هم فعلا انجام نشده است.
او با اشاره به اینکه تا تقاضا وجود دارد، عرضه هم وجود دارد، گفت: وقتی شرایط کنکور انقدر بغرنج است و حتی خود سیاست مداران و دست اندرکاران آموزشی، علمی و سیاسی حتی دامن میزنند به اهمیت کنکور و اینکه اگر قبول شدی زندگی ات ساخته شده است و اگر قبول نشدی دیگر بدبخت شدی و رفتی.
تغییر سیاستهای کنکور
این کارشناس آموزش درباره فرهنگ آموزشی در ایران نیز بیان کرد: فرهنگ آموزشی هفتاد هشتاد سالهای که در ایران جاافتاده است، این است که خانوادهها تصور میکنند فرزندانشان باید حتما از مسیر دانشگاه و کنکور موفق شوند. هرچند در یک دهه گذشته کمی این نگاه تعدیل شده است. اما همچنان بسیاری از خانوادهها موفقیت فرزندان خود را در همان چند ساعت کنکور میبینند .
وی درباره وجود تقاضا برای تقلب در کنکور نیز بیان کرد: با توجه به اینکه تقاضا برای تقلب وجود دارد، عرضه هم وجود دارد، با توجه به ساختار سازمانی نامطلوبی که آموزش و پرورش و سازمان سنجش دارند، بعید است که بتوان جلوی تقلب را گرفت. نیک نژاد درباره راه حل کاهش تقلب در کنکور گفت: تنها راهش این است که سیاستهای کنکوری را در یک برنامه ریزی یک دههای تغییر دهید، تا جذب دانشجو و داوطلبان به شکلی باشد که حق به حق دار برسد. سهمیهها حذف شود و هر فردی بتواند به هر رشتهای که به آن علاقمند است، وارد شود و آموزش عالی هم رشتههای برند را گسترش بدهد. مثلا اگر پزشکی فرض کنید حدود 4هزارنفر را میپذیرد، این را افزایش بدهد، که آن افرادی که متقاضی واقعی این رشتهها هستند، بتوانند در آن رشتهها شرکت کنند. در رتبههای کنکور، مثلا تا هزار پزشکی قبول میشود، حالا نفر هزار و یکم و حتی نفر هزارو دویستم هم چندان تفاوتی با نفر هزارم ندارد. این است که اگر زمینه فراهم شود که رشتههایی که متقاضی بیشتری دارد، حالا چه زیرگروه علوم تجربی، یا ریاضی افزایش پیدا کند، دانشگاهها هم گسترش پیدا کنند، شائبه تقلب و استرس در میان دانشآموزان کمتر میشود.
وجود عرضه و تقاضا
او درباره تقاضا برای تقلب بین دانشآموزان نیز بیان کرد: با توجه به نوع نگاهی که خانوادهها به کنکور دارند و فشاری که به دانشآموزان میآورند. با وجودی که بسیاری از دانشآموزان بسیار هم برای کنکور زحمت میکشند، اما باز با خودشان میگویند که شاید نسبت به رقبایم عقب باشم، دست به تقلب میزنند. حالا حتی شنیدیم که یکی از مسئولان آموزشی چندماه قبل گفت که هفتاد درصد رشتههای دانشگاهی در زیرگروه پزشکی، سهمیه دارد. خب، آن فردی که سهمیه ندارد و بخش بزرگی از داوطلبان میشوند، در نهایت امید چندانی ندارند که جزو آن سی درصد باقی مانده باشند. بنابراین اگر امکان مالی خریدن سوالات را هم داشته باشند، که حتما میدانید که خیلی از این افرادی که سوالات را میفروشند، سوالات واقعی را هم خریداری نمیکنند و فریب میخورند و دسترسی هم به فروشنده ندارند و مورد کلاهبرداری قرار میگیرند. در هرصورت حتی دانشآموزان شاخصی که در درس خود نخبه هستند، نهایتا بهخاطر ناامیدی از قبول شدن در رشتههای دلخواه خود، گاه اگر توانش را داشته باشند، دست به خرید سوالات هم میزنند.
دستگیری فروشندهها
معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا از دستگیری بیش از ۷۰ نفر که مدعی فروش سوالات کنکور ۱۴۰۴ بودند، خبر داد. سرگرد جواد مختاررضایی در یک برنامه تلویزیونی درباره تخلفهای آزمون سراسری ورود به دانشگاهها گفت: «فروش سوالات کنکور» و «فروش پاسخنامه کنکور»، اقدامها مجرمانه قلمداد میشوند و کلاهبرداری است. پلیس فتا با بهرهگرفتن از تیمهای پایش خود نسبت به رصد شرایط، کانالها و گروههای شبکههای اجتماعی اقدام میکند تا افراد متخلف را شناسایی کند. وی درباره تعداد بازداشتیها اظهار کرد: بیش از ۷۰ نفر بازداشت شدهاند که این افراد دارای ۱۵۰ کانال و گروه در شبکههای اجتماعی هستند که مدعی فروش سوالهای کنکور بودند.
کاهش میزان تقلب
حالا حتی رئیس سازمان سنجش هم وجود تقلب در کنکور را نفی نکرده است. رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در نوبت اول آزمون سال جاری نسبت به نوبت اول و دوم سال ۱۴۰۳ روند بسیار کاهشی را از تقلب و تخلف داشتهایم. «رضا محمدی» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگو با ایلنا در پاسخ به این سوال که تا چه میزان مجازات اعمال شده برای متقلبان کنکور بازدارندگی ایجاد کرده است و شاهد روند کاهشی تقلب در کنکور خواهیم بود؟ گفت: بحث تقلب در کنکور، یک بحث فرهنگی است. برنامه من در این دوره این است که خانوادهها را با خودمان همراه کنیم و خانوادهها مانع ورود افراد به شبکههای مجازی و تقلب و تخلف باشند. به تصور من اصلیترین کار این است که ما اول خانوادهها را همراه کنیم و در واقع بازدارندگی را از خانوادهها داشته باشیم.
او با اشاره به کاهش میزان تقلب در نوبت اول آزمون سراسری امسال نسبت به سال گذشته بیان کرد: در نوبت اول آزمون سال جاری نسبت به نوبت اول و دوم سال ۱۴۰۳ روند بسیار کاهشی را از تقلب و تخلف داشته ایم. امیدواریم در سال ۱۴۰۴ نیز همین روند را داشته باشیم و تقلب و تخلف به حداقل ممکن یعنی تعداد انگشتشمار برسد. وی تصریح کرد: اما یادمان باشد که همواره با تقلب در آزمون مواجه هستیم و این صرفا مسئله ما نیست. تمام کشورهای جهان این مسئله را دارند. به طور مثال در چین، ترکیه، ژاپن و کره جنوبی که آزمون کنکور سراسری را برگزار میکنند، مسئله تقلب نیز دغدغه است. در برخی از کشورها آن را یک جرم تلقی کردهاند و قانونی را برای آن تدوین کردهاند.
حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم که در نهایت بعد از برگزاری دور دوم کنکور هم باز مساله تقلب همچنان مطرح خواهد شد یانه.
ارسال نظر