| کد مطلب: ۱۱۷۳۶۶۶
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» در گزارشی بررسی می‌کند

تکاپوی اروپا برای میانجیگری کرملین و پکن

آرمان ملی- گروه سیاسی: روابط ایران و اروپایی‌ها در سال‌های اخیر وارد فاز جدیدی شده است و حالا که ایران در پی رفتارهای مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روابط با NPT را تعلیق کرده است اروپایی‌ها پیش از گذشته در پی شروع مذاکرات با تهران هستند در همین مورد و در واکنش به تعلیق همکاری ایران با آژانس سخنگوی وزارت امورخارجه آلمان پس از امضای رسمی قانون تعلیق همکاری توسط رئیس‌جمهور ایران در جمع خبرنگاران گفت: «همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای رسیدن به راهکاری دیپلماتیک ضرورت دارد.» باتوجه به این ادبیات باید کمی به عقب باز گردیم؛ اتحادیه اروپا در میان حملات اخیر آمریکا و رژیم اسرائیل، خواسته که تهران سلاح اتمی تولید نکند، در حالی که اسرائیل و آمریکا به‌عنوان 2 کشور دارای تسلیحات اتمی با نقض قوانین بین‌المللی و بدون ارائه شواهدی تاسیسات اتمی ایران را بمباران کرده‌اند.

تکاپوی اروپا برای میانجیگری کرملین و پکن

اتحادیه اروپا هنوز این حملات را نه‌تنها محکوم نکرده، بلکه آن را ناقض قوانین بین‌المللی هم نمی‌داند. جمهوری اسلامی با دوگانه ‌خواندن رفتار اروپایی‌ها اعلام کرده که تا حملات به ایران محکوم نشود به میز مذاکره نخواهد آمد. تغییر رفتار در بین اروپایی‌ها همچنان ادامه دارد و برای میانجیگری روسیه و چین اقدامات دیپلماتیک را در دستور کار قرار داده‌اند. از سویی رئیس‌جمهور فرانسه در تماسی با کرملین از رئیس‌جمهور پوتین خواست تا راه دیپلماتیک را باز نگهدارد و همچنین برخی از مقامات اروپایی به سراغ چینی‌‌ها رفتند و با این فرض که پکن باتوجه به نفوذ اقتصادی می‌تواند ایران را به میز مذاکره بکشاند. در ادامه این گزارش به آخرین تحولات اشاره خواهیم کرد.

فشار اروپا به چین

در پی ادامه چالش‌های هسته‌ای ایران و اروپا خبرگزاری رویترز گزارش داده که اتحادیه اروپا روز گذشته چهارشنبه به چین فشار آورد تا از نفوذ خود به‌عنوان اصلی‌ترین مشتری نفت ایران استفاده کند تا به تهران برای انجام دادن توافقی درباره برنامه هسته‌ای خود فشار بیاورد. این خبرگزاری در همین مورد نوشت: «اتحادیه اروپا در پی حملات اسرائیل به ایران به دنبال توافقی است که تهران با اعمال محدودیت‌های دائمی بر برنامه هسته‌ای خود در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه آن موافقت کند.» وانگ یی، وزیر امور خارجه چین قرار است امروز در بروکسل با کایا کالاس، مسئول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا دیدار کند. یک مقام ارشد اتحادیه اروپا در همین مورد گفت که بخشی از گفت‌وگوهای کالاس و وانگ درباره وضعیت غرب آسیا خواهد بود. به گفته این مقام اروپایی، چین ارتباط منحصربه‌فردی با ایران دارد که باید از آن استفاده کند و از تهران بخواهد که به دنبال تولید تسلیحات اتمی نباشد و تنش‌ها را کاهش دهد.

تبادلات پوتین و مکرون

منابع مطلع می‌گویند تماس تلفنی امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در راستای تلاش کشورهای اتحادیه اروپا برای ازسرگیری مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران بوده است. روزنامه لوپاریزین فرانسه گزارش داد که منابع مطلع به این رسانه گفته‌اند: «این تماس تلفنی نشان‌دهنده تمایل دیپلماسی اروپایی، به‌ویژه 3 کشور آلمان، انگلیس و فرانسه به تحت کنترل درآوردن دوباره این مسئله است.» طبق گزارش این روزنامه، مکرون و پوتین بر ضرورت هماهنگی اقدامات‌شان به منظور حل‌وفصل دیپلماتیک این مشکل تاکید داشتند. به گفته منابع نزدیک به مکرون، دو طرف به ازسرگیری تماس‌های مستقیم تمایل داشتند. کرملین در همین مورد با انتشار بیانیه‌ای مطرح کرد: «رئیس‌جمهور پوتین و رئیس‌جمهور مکرون بر حل بحران برنامه هسته‌ای ایران از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک تاکید کردند. پوتین و مکرون می‌گویند احترام به حق مشروع ایران برای انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، اجرای تعهداتش ذیل پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مهم است.» طبق اعلام کرملین، پوتین در گفت‌وگو با مکرون درباره بحران اوکراین بیان کرد که غرب با ارائه سلاح به کی‌یف، سیاست طولانی کردن خصومت‌ها را دنبال می‌کند.

آخرین موضع پکن

مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز گذشته در نشستی خبری گفت: «چین می‌خواهد شاهد آتش‌بسی پایدار و صلح و ثبات در خاورمیانه باشد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین تاکید کرد که مسئله هسته‌ای ایران باید «از طریق روش‌های سیاسی و دیپلماتیک حل‌وفصل شود» و از تمامی طرفین خواست برای بازگرداندن مسئله هسته‌ای ایران به مسیر حل‌وفصل سیاسی و دیپلماتیک همکاری کنند.»

 

 

 

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار