«آرمان ملی» گزارش میدهد
استراتژی آمریکا در برابر دیپلماسی ایران
آرمان ملی: فضای درونی ایران بعد از حملات آمریکا دقیقا فضایی است که ایالات متحده و اسرائیل آن را نمیخواهند. بهرغم برخی مشکلات، شهروندان به محل سکونت و کار خود بازگشتهاند و زندگی عادی در خیابانهای پایتخت جریان دارد. با این وجود برخی تحلیلگران همچون ابراهیم متقی، رئیس گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران، و فعالان سیاسی معتقدند که تلآویو مجدداً به جنگ با ایران بازخواهد گشت.

موضوعی که واکنش جدی ایران را به دنبال داشته و مقامات در تهران اعلام کردهاند تا زمانی که سایه جنگ وجود داشته باشد، از حضور در میز مذاکره خبری نیست. به نظر میرسد نوعی رهاشدگی دیپلماتیک پس از جنگ اخیر رخ داده است و اختلافات میان دو طرف جنگ و ایالات متحده به حدی زیاد است که کسی به فکر گفتوگو برای استمرار موقعیت شکننده «قطع آتش» نیست. همین که ایران و اسرائیل به پیشنهاد ایالات متحده از ادامه درگیریها امتناع ورزیدهاند، برای هر دو طرف ارزشمند است. در اسرائیل فرصتی ایجاد شده تا سیلی از تجهیزات نظامی وارد تلآویو شود که برخی آن را نشانه آمادگی برای ادامه جنگ میدانند. در ایران نیز این وضعیت باعث شده برنامهریزیهای دقیق نظامی برای پاسخ به حملات احتمالی آینده تلآویو در دستور کار قرار گیرد و در کنار آن، تلاشهای فراگیر برای انسجام اجتماعی شدت گرفته است؛ امری که عملاً همه نقشههای آمریکا و اسرائیل را برای ایران به حاشیه میراند.
+قلدر بازی غیر دیپلماتیک ترامپ
در شرایط کنونی قطع آتش اتفاق افتاده اما نوعی رهاشدگی در زمین بازی دیپلماسی مشاهده میشود. دونالد ترامپ، که این روزها تنها درباره ایران و حمله به تاسیسات هستهای و نابودی ساختار غنیسازی اورانیوم صحبت میکند، با ادبیاتی غیر دیپلماتیک درباره مذاکره با ایران سخن گفته که در رسانهها بازتاب گستردهای یافته است. رئیسجمهور آمریکا در شبکه اجتماعی خود (تروث) نوشت: «به آن سناتور دموکرات قلابی، کریس کونز، بگویید که من برخلاف اوباما هیچ چیزی به ایران نمیدهم. اوباما میلیاردها دلار به آنها پرداخت کرد در قالب توافق احمقانهی برجام برای رسیدن به سلاح هستهای (که حالا منقضی شده است). من حتی با آنها صحبت هم نمیکنم، چون ما کاملاً تأسیسات هستهایشان را نابود کردهایم.» این سخنان ترامپ در حالی بیان میشود که آمریکاییها در زمان جنگ ایران و اسرائیل، حتی همین چند روز قبل، درخواستهایی از ایران داشتهاند. این تضاد در رفتار آمریکا نشان میدهد که استراتژی واشینگتن در برابر ایران همچنان بر فشار و تهدید استوار است.
+مذاکره بدون حمله، شاید
پیش از سخنان ترامپ، معاون اول وزیر خارجه ایران، سخنانی درباره شرایط مذاکرات مطرح کرد که نشان میدهد ایران به دنبال راهحلی برای عبور از شرایط دشوار کنونی است. مجید تختروانچی گفت: «آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات باید هرگونه حمله بیشتر به ایران را منتفی بداند.» او با تاکید بر حق ایران برای غنیسازی اورانیوم به منظور اهداف صلحآمیز برنامه هستهای خود، افزود که دولت آمریکا باید موضع شفافی درباره نفی حملات متجاوزانه اتخاذ کند تا اعتمادسازی لازم برای ادامه روند دیپلماتیک انجام شود. تختروانچی همچنین بیان داشت که هیچ تاریخی برای بازگشت به مذاکرات تعیین نشده است و او نمیداند در صورت برگزاری مذاکرات در آینده نزدیک، چه موضوعاتی در دستور کار خواهد بود. غربیهایی که جرات انتقاد از آمریکا را ندارند، باید ساکت بمانند، نه تجاوز را توجیه کنند. رسانههای غربی و انگلیسی گزارش دادهاند که تختروانچی در پاسخ به سوالی درباره بیاعتمادی رهبران اروپایی و غربی نسبت به ایران، رفتار برخی رهبران اروپایی را در حمایت از حملات آمریکا و اسرائیل به ایران «مضحک» خوانده است. او گفت کسانی که برنامه هستهای ایران را مورد انتقاد قرار میدهند، باید ابتدا به شیوه برخورد با ایران توجه کنند و از آمریکا و رژیم صهیونیستی انتقاد کنند. معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: «اگر جرات انتقاد از آمریکا را ندارند، باید ساکت بمانند و نه اینکه سعی کنند تجاوز را توجیه کنند.»
+جمعبندی
وضعیت کنونی روابط ایران و آمریکا در منطقه، پیچیده و شکننده است. ایران همزمان با آمادهسازی نظامی و تقویت انسجام داخلی، تلاش میکند در شرایط توقف حملات، از فضای دیپلماتیک بهرهبرداری کند. در سوی مقابل، آمریکا با زبان فشار و قلدری، استراتژی خود را حفظ کرده است. اختلافات عمیق میان طرفین و نقش پررنگ اسرائیل، روند پیشرفت مذاکرات را کند کرده، اما نشانههایی از امکان گفتوگو دیده میشود که میتواند در صورت اراده دو طرف، زمینهساز تغییرات مثبت باشد. در نهایت، توقف خصومتها و ایجاد اعتماد، کلید موفقیت مذاکرات است. آنچه که ممکن است این بازی را برهم بزند تحرکات تازه اسراییل علیه امنیت ملی ایران است.
ارسال نظر