«آرمان ملی» در گفتوگویی بررسی میکند
تاکتیک تخریبی در فصل مذاکره
آرمان ملی- گروه سیاسی: در ماههای اخیر اکثریت طیفها و گرایشهای سیاسی خود را همراه دولت کردهاند تا بتواند در ماراتن مذاکراتی که با واشنگتن آغاز کرده به موفقیتهایی دست پیدا کند و در نتیجه از شدت تحریمها و همچنین جلوگیری از فعال شدن مکانیزم ماشه جلوگیری کند ولی در این بین تنها یک طیف است که همچنان بر طبل مخالفت با بازگشاییهای بینالمللی میکوبند و از جایگاهی که شاید زیاد با سیاست خارجه در ارتباط نباشد تئوریهای ساختارشکن میدهند تا همچنان در رسانههای خودی حضور داشته باشند.

هفتههای اخیر برخی از این اظهارات در قالب گزارشهایی بررسی کردیم ولی حالا به گفته یکی از چهرههای تندرویی که بهنظر سابقهای در حوزه دیپلماسی ندارد، خواهیم پرداخت. سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت سیزدهم با تاکید بر نمایشی خواندن مذاکرات ایران و آمریکا، تیم مذاکرهکننده را به سکوت بهتآور و شرمآفرین متهم کرد و همچنین مذاکرهکنندههای ایرانی را در عالم رؤیا توصیف کرده است. در این مورد با یکی از تحلیلگران مصاحبهای انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
برداشتن تحریمها
مهدی آیتی، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس شورا در واکنش به اظهارات تندروها در سیاستخارجه به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «اگر بخواهیم فعالیتهای دولت سیزدهم را بررسی کنیم باید بگوییم که طیف تندرویی که در دولت مرحوم رئیسی تصمیمگیران داخلی و خارجی بودند، کارنامه مشخصی در پی نداشته است. با همه این حاشیهها اکنون با روی کار آمدن دولت چهاردهم میبینیم که نهتنها نهاد ریاستجمهوری بلکه اکثریت نظام خواهان مذاکره به قصد برداشتن تحریمها هستند. برداشت تحلیلگران این است که تیم مذاکرهکننده مجوزهای لازم را برای شروع مذاکره را دریافت کرده است. درغیر این صورت هیچ دولتی نمیتواند بدون هماهنگی با بالادستیها مذاکره را شروع کند. در سوی دیگر میبینیم که اظهاراتی از تریبونها و یا از سوی چهرههای تندرو شنیده میشود که کاملا با اظهارات دولتیها متفاوت است». او در همین مورد و با اشاره به وضعیت کنونی تندروها بعد از کناررفتن دولت سیزدهم ادامه میدهد: «پس از شکستهای پیدرپی تندروها در انتخابات اخیر و حضور در مجلس بعد از یک انتخابات حداقلی با چراغ قرمز روبهرو شدهاند و کسی خریدار چنین اظهاراتی نیست. با همه این حواشی توجه داشته باشید که مسئولیت اداره کشور با کابینه چهاردهم است. رابطه طبیعی با جهان در واقع خواست اکثریت ملت است و تنها اقلیت هستند که در ارتباط با جهان ضعف دارند. دیگر بر کسی پوشیده نیست که فشار تحریمها اقتصاد و آینده ایران را با چالشهای جدی روبهرو کرده و برای برداشتن تحریمها باید هرکاری میتوانیم بکنیم».
نقد یا تسویهحساب سیاسی؟
سپهر خلجی، در یادداشتی که پایگاه خبری رجانیوز آن را منتشر کرده، دور تازه مذاکرهها را نمایشی دانسته و معتقد است نباید باردیگر فریب غربیها را بخوریم و تجربه برجام را تکرار کنیم. در بخشی از این یادداشت آمده است: به ابعاد این نمایش خوب دقت کنید: روبیو، وزیر خارجه آمریکا: ایران «باید «درِ» همه تأسیساتش، از جمله سایتهای نظامی، را بهدلیل احتمال ساخت سلاح هستهای به روی بازرسان آمریکایی باز کند. این ادبیات خصمانه طرف آمریکایی، بهعنوان یک راهبرد موازی، همزمان با مذاکره دنبال میشود. مذاکره برای چی؟ برای پایان دادن به تحریمها. خب؛ نتیجه مذاکرات تا الان؟ در مقابل چشم مردم مقتدر ایران که عزیزترین عزیزانشان را برای حفظ عزت این سرزمین فدا کردند، شکل عجیبی از نمایش مذاکره تاریخ جمهوری اسلامی در حال اجراست. یکطرف مذاکره از هیچ اقدامی برای اینکه نشان دهد دنبال مذاکره نیست، کوتاهی نمیکند در طرف دیگر ماجرا، سکوت بهتآور و شرمآفرین. همزمان اما، جریان خائن و مزدوران بزککننده آمریکا در رسانههای ایران، مشغول سفیدشویی آمریکای جنایتکار و تبیین ضرورت تفاهم در هر شرایط هستند. در این نمایش که بهوضوح همه ابعاد و آینده آن قابل فهم و محاسبه است، برخی افراد هنوز تحقق تفاهم معتبر و پایدار را یک شانس تاریخی و در دسترس میدانند که منتظر اراده قاطع سیاسی است. یاللعجب! واقعا هرچه بگوییم از ابتذال این نمایش کم نمیکند. وضعیت فعلی، دقیقا تکرار عبرتهای تلخ دهه ۹۰ است که طرف مذاکره است. مذاکرهکنندگان ایرانی هنوز در عالم رؤیا، در حال چیدن محصول باغ برجام بودند و از تبحر در مکالمه به زبان انگلیسی و دکمه سرآستین دیپلماسی، دستاوردسازی میکردند. تجربه برجام ثابت کرد هرگونه انعطاف بیشازحد و نمایش ضعف، طرف آمریکایی را به زیادهخواهی تشویق میکند و این مسیر، هیچ حد یقف ندارد».
ارسال نظر