«آرمان ملی» از واکنشها به مذاکرات ایران و آمریکا گزارش میدهد
تلاش تهران و واشنگتن برای عبور از موانع
آرمان ملی: سومین دور از مذاکرات ایران و آمریکا به میانجیگری عمان در شرایطی برگزار شد که به دلیل سکوت طرفین در ارتباط با محتوای مذاکرات، ابهاماتی درباره شیوه مذاکرات و موارد اختلافی در رسانهها مطرح شده است.

با این حال، هم طرف ایرانی و هم طرف آمریکایی سعی کردهاند ضمن تأکید بر برخی پیشرفتها و موانع در مذاکرات فنی، بر پیشروی مذاکرات تأکید کنند. سیدعباس عراقچی اعلام کرد که مذاکرهکنندگان به پایتختهای خود برمیگردند تا در گفتوگو با مقامات سیاسی، درباره برخی موانع رایزنی کنند. از این منظر، به نظر میرسد که هرچقدر مذاکرات بین طرفین طول بکشد، اختلافات کمتر خواهد شد. در گذشته نیز زمانی که مذاکرات ایران با اروپاییها با موانعی روبهرو شد، مقامات سیاسی تصمیم گرفتند برخی پروندهها را ببندند و حاشیهها را به حداقل برسانند. یک بار نیز با حضور علیاکبر صالحی و مذاکرهکننده آمریکایی، برخی موانع برطرف و باعث شد که زمینه برای انعقاد برجام مهیا شود. در واقع ادامه همان گفتوگوها بود که در دوره روحانی و با تلاش ظریف و عراقچی برجام به نتیجه رسید. اکنون نیز به نظر میرسد بازگشت مذاکرهکنندگان به کشورها میتواند به قصد رایزنی با مقامات برای یافتن راه عبور از برخی موانع باشد.
*دیدار مقامات ارشد
آنچه در لابهلای نظرات مقامات مذاکرهکننده، ضمن تأکید بر پیچیده شدن مذاکرات، جلب توجه میکند، دادهها و کدهایی است که وزیر امور خارجه عمان پس از مذاکرات اعلام کرد. وی ضمن تأکید بر سازنده بودن مذاکرات، اعلام کرده که در سوم ماه می، مذاکرهای در سطح بالا بین طرفین برگزار خواهد شد. پیش از این و چند روز قبل از مذاکرات دور سوم، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده بود که آماده ملاقات با مقامات بلندپایه ایران است. اکنون با تأکید وزیر امور خارجه عمان و سخنان رئیسجمهور آمریکا، این گمان به ذهن میرسد که آیا قرار است رئیسجمهور ایران و آمریکا با یکدیگر دیداری داشته باشند یا اینکه احتمال دارد وزرای خارجه ایران و آمریکا با یکدیگر گفتوگو کنند. نکته مهم این است که ترامپ در نامهای به مقامات ایران، زمانی دو ماهه برای مذاکرات تعیین کرده است. شاید اشاره وزیر خارجه عمان به دیداری در سطح عالی، به منظور تمدید زمان مذاکرات باشد. البته برخی کارشناسان نیز اعلام کردهاند که ترامپ چون در دعوای تعرفهای با چین، کانادا، پاناما و دیگر سیاستهای خارجی خود نتوانسته موفقیتی به دست آورد و در پرونده اوکراین نیز به رغم دوستی با پوتین، حمایتی از او مشاهده نکرده. لذا رئیسجمهور آمریکا قصد دارد حداقل با تهران به توافقی خوب دست یابد تا کارنامهای قابل ارائه به افکار عمومی آمریکا داشته باشد. چراکه بر اساس آخرین نظرسنجیها، ترامپ مقداری از محبوبیت خود را در کمتر از 100 روز از آغاز دور دوم ریاست جمهوری از دست داده است. از این رو، او نیازمند تفاهم با تهران برای کسب دستاورد است. البته در گذشته در خبرها آمده بود که عراقچی پیشنهاد یک توافق موقت را به ویتکاف داده بود و ویتکاف نیز مواضعی در این ارتباط گرفته بود که نشان میداد او دنبال به نتیجه رسیدن مذاکرات تا موعد دو ماههای است که رئیسجمهور آمریکا برای او مشخص کرده است.
*واکنش رسانهها به مذاکرات
با وجود اینکه عراقچی اعلام کرده که مذاکرات ایران و آمریکا احتمالا در مسقط در دور چهارم برگزار خواهد شد، برخی رسانهها به نقل از آمریکاییها آوردهاند که مکان مذاکرات در آینده نه مسقط، بلکه یکی از پایتختهای کشورهای اروپایی خواهد بود. رسانهای دیگر نیز با تأکید بر اینکه مذاکرات فنی و پیشبردن آن نیاز به جمعبندیهایی در پایتختها دارد، این احتمال را داده که دور چهارم مذاکرات در دو هفته آینده برگزار شود. برخی رسانههای دیگر نیز تلاش کردند از موانع بر سر راه مذاکرات هستهای سخن بگویند. والاستریت ژورنال در این ارتباط نوشت: سومین دور مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران و آمریکا روز شنبه ۲۶ آوریل پس از بیش از چهار ساعت گفتوگو به پایان رسید، اما دو مسأله کلیدی غنیسازی اورانیوم در ایران و گنجاندن برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات محل اختلاف دو طرف بود. با این حال، دو طرف متعهد به برگزاری نشستهای آتی شدند.
*تغییر در تیم آمریکایی
در عین حال، رسانه قطری العربی الجدید گزارش داده است که تیم مذاکرهکننده آمریکا نیاز به دو هفته زمان برای مشورت با رئیسجمهور قبل از تعیین زمان و مکان مذاکرات، که احتمالاً در اروپا برگزار خواهد شد، دارد. این مسئله این سؤال را مطرح کرده که آیا دولت آمریکا قصد دارد در ترکیب تیم مذاکرهکننده تغییراتی ایجاد کند تا متناسب با مرحله بعدی مذاکرات باشد؟ برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه و یکی از چهرههای مطرح سیاسی آمریکا، ممکن است به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا وارد مذاکرات شود و هیأت مذاکرهکننده را هدایت کند، اگر مذاکرات وارد مرحله نهاییسازی توافق شود. این احتمال تقویت شده است، چراکه سه دور گذشته مذاکرات با سرعت و پیشرفت نسبتاً آسانی پیش رفته است.
ارسال نظر