«آرمان ملی» بررسی میکند
چالش های جدید شورا برای رفتن زاکانی
آرمان ملی- حمید شجاعی: شاید اگر خود اعضای شورای شهر تهران نیز امروز به شهریور 1400 باز میگشتند و میخواستند شهردار تهران را انتخاب کنند روی هر گزینهای دست میگذاشتند جز علیرضا زاکانی.

این نه گزارهای از سر نگاه جریانی و جناحی که اتفاقا تحلیلی از نوع نگاه اعضای شورای هر ششم تهران طی 4 سال گذشته نسبت به عملکرد شهردار تهران است که نشان میدهد خود اعضای تمام اصولگرای شورا نیز چندان دل خوشی از شهرداری زاکانی ندارند. چه اینکه طی چهار سال اخیر بارها و بارها طرح استیضاح علیرضا زاکانی را کلید زدند؛ اما هر دفعه به نحوی از انحاء این مساله از دستور کار کنار رفت تا زاکانی همچنان در بهشت بماند. با این حال انتقادات جسته و گریخته اعضای شورا در مورد موضوعات مختلف از شهردار تهران عمق اختلافات میان شورا و شهرداری را به نمایش گذاشت که میزان این اختلافات تا چه حد است. اختلافاتی که در مورد مسائل مختلفی بروز و ظهور کرد. معضلات زیستمحیطی، انتصابات شائبهدار در شهرداری تهران، ماجرای سفر به چین و قرارداد غیرشفاف با شرکت چینی، ماجرای گمشدن ونهای شهرداری، داستان ساخت مسجد در بوستان قیطریه و... گوشهای از اختلافاتی بود که میان اعضای شورا و شهردار تهران در جریان بود و هر چندی از کنار این اختلافات نداهایی مبنی بر احتمال استیضاح و برکناری زاکانی شنیده میشد نداهایی که البته چندان قوی نبود و به دلیل یکدست نبودن اعضای شورا در این مساله، استیضاح و برکناری همواره در حد حرف و سخن باقی میماند و با حمایت چمران رئیس شورا و افراد همراه این مساله به بوته فراموشی سپرده میشد. اما از اواسط سال گذشته اتفاقات به نحو دیگری رقم خورد و زاکانی که از ابتدا انتقادات تندی علیه رئیسجمهور و دولت داشت و انتظار میرفت که در مواجهه با دولت جدید دچار مشکل شود، اما زاکانی روند عملکردی و رویکردی خود را تغییر داد و با دولت همراه شد و در جلسات دولت نیز حضور یافت. اما این امر نیز باعث نشد تا نگاهها از عملکرد پرانتقاد او برداشته شود و اعضای شورا نیز خواهان پاسخگویی وی در خصوص وعدههای داده شده و عملکرد شهرداری تهران طی روند عملکردی 4 ساله آقای شهردار شدهاند. درهمین راستا پیش از سال جدید بود که طی فرایندی مجمع تشخیص مصلحت نظام دوره فعلی شوراهای اسلامی شهر و روستا را تا خرداد 1405 تمدید کرد تا بهجای 4 سال شوراهای شهر و روستا 5 ساله شوند. البته همراه با این مصوبه نیز چندی پیش علی نیکزاد نایبرئیس مجلس در خصوص دوره عملکردی شهرداران گفت: همزمان با تمدید یکساله دوره ششم شوراهای اسلامی شهر در سراسر کشور، احکام شهرداران و مسئولیت آنان نیز که توسط اعضای این دوره شورا تنفیذ و تمدید شده است. اما اخیرا بندی اصلاح شده در قانون شوراها دیده شده که بر پایه آن نمیتوان دوره مسئولیت شهرداران را تمدید کرد و حال باید دید که با این حساب تهران با شهردار پر حاشیه خود خداحافظی خواهد کرد یا اینکه زاکانی یکسال دیگر نیز بر صندلی مدیریت شهری تهران تکیه خواهد زد.
*زاکانی میرود؟
روز گذشته بود که سیصدو هجدهمین جلسه شورای شهر تهران برگزار شد و در آن مطالب مختلفی از جمله مساله مهم تحقیق و تفحص از سازمان املاک و درخواست حسابرسی ویژه از شرکت همشهری مطرح شد، اما آنچه بسیار بیشتر مورد توجه رسانهها قرار گرفت صحبتهای رئیس کمیته نظارت شورای شهر تهران، حول محور احتمال تغییر شهردار تهران بود که در رسانهها بازتابهای مختلفی داشت. مهدی اقراریان، در صحن علنی شورا خطاب به شهردار تهران تذکری مهم داد و خواستار ارزیابی دقیق وعدهها و تعهدات شهردار طی چهار سال گذشته شد. وی با اشاره به تمدید دوره شورای ششم به مدت ۱۰ ماه، تاکید کرد که شهردار باید مطابق با تعهدات خود عمل کند و در صورت عدم تحقق این وعدهها، تغییر شهردار در مدت باقیمانده باید مورد توجه قرار گیرد. رئیس کمیته نظارت شورای اسلامی شهر تهران، در جلسه شورا و در تذکری خطاب به شهردار تهران اظهار کرد: «با توجه به تمدید ۱۰ ماهه دوره شورای ششم و در پی حادثه تلخ سقوط بالگرد رئیسجمهور، این تمدید یک استثنا است و اصل بر این است که دوره شوراها و شهرداران برای یک دوره چهار ساله باشد. به همین دلیل، باید مساله تمدید دوره شهردار به طور دقیق تعیین تکلیف شود.» وی ادامه داد: «طبق ماده ۸۰ قانون شوراها، انتخاب شهردار برای مدت چهار سال انجام میشود و این مساله که با تمدید دوره شوراها، دوره شهردار هم تمدید میشود، نیازمند بررسی دقیق حقوقی است.» اقراریان همچنین خواستار ارزیابی عملکرد شهردار تهران در دوره چهار سالهای که تا کنون گذشته، شد و تاکید کرد: «امروز روز ارزیابی اقدامات شهردار است و باید بر اساس وعدهها و تعهداتی که ایشان دادهاند، عملکرد ایشان بررسی شود.» رئیس کمیته نظارت شورا عنوان کرد: «شهرداری تهران در زمینههای مختلف فعالیتهایی انجام داده است، اما فاصلهای بین آنچه که در رسانهها به عنوان دستاوردهای شهرداری مطرح میشود و واقعیتهای موجود وجود دارد. برخی اقدامات مثبت بوده، اما در مواردی دیگر، شاهد تحقق وعدهها نبودهایم.» وی افزود: «در صورتیکه در این دوره شهردار تهران نتواند به تعهدات خود عمل کند، باید امکان تغییر شهردار برای مدت باقیمانده فراهم شود تا در صورت نیاز، شهر به مسیر درست خود بازگردد.» اقراریان از شهردار تهران خواست تا اقدامات و وعدههای خود را به طور شفاف به شورا ارائه دهد و از اعضای شورا خواست که با توجه به تجربههای گذشته، عملکرد شهردار را به طور دقیق ارزیابی کنند. همچنین سوده نجفی عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران در پایان با انتقاد از برخی انتصابات غیرقانونی در شهرداری تهران گفت: تذکر بعدی بنده در خصوص برخی از انتصابات در شهرداری تهران است که شرایط لازم برای احراز این مسئولیت را نداشتند. توصیه میکنم سرمایه اجتماعی شهرداری که همین کارکنان و پرسنل خدوم هستند را نادیده نگیرید چون در ملاقاتهایی که با کارکنان داریم بیانگیزگی در بین آنها موج میزند.
* فرآیندهای قانونی
رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر تهران در خصوص صحبتهای مهدی اقراریان در باب احتمال تغییر شهردار اظهار داشت: باید در کمیسیون حقوقی بررسی کنیم و ببینیم که آن مصوبه مجلس و اصلاحیه چه بوده و بعد در مورد آن اظهارنظر کنیم. نرجس سلیمانی در خصوص نوع نگاه اعضای شورای شهر به برکناری شهردار تهران به «آرمان ملی» گفت: قانون برای این موضوع تعداد آرای و فرایندهای مشخصی در نظر گرفته و باید بر اساس فرایندش به این موضوع نگاه کرد و این موضوع یکسری رای و هماهنگی میخواهد، باید دید که قانون چه نگاهی به این مساله داشته است و باید اجازه بدهیم که این مسائل بررسی بشود. سلیمانی در خصوص عملکرد شهردار تهران و تاثیر آن بر نوع تصمیمات اعضای شورا تصریح کرد: این دقیقا بستگی و نیاز به نظر و هماهنگی داخل صحن دارد و واقعا الان نمیشود در موردش صحبت کرد.
ارسال نظر