دوراهي جليلي يا فتاح
«کانديداي اصلح» جبهه پايداري در انتخابات 1400
دوراهي جليلي يا فتاح
جبهه پايداري سالهاست که بر طبل انتخاب اصلح ميکوبد. حال با داغ شدن بحث انتخابات 1400 اين سوال مطرح ميشود که چتر حمايت اين جبهه بر سر کدام کانديدا قرار ميگيرد و کانديداي اصلح اينبار چه کسي است؟ «انتخاب اصلح» اين کليدواژهاي است که هر بار با داغ شدن بحث انتخابات از تريبون پايداري به گوش ميرسد؛ همان کليدواژهاي که نزديکترين جريان به محمود احمدينژاد را به «بازي بههمزن» و «بچه شلوغکنها» در جريان اصولگرا تبديل کرده است. حالا که سيزدهمين انتخابات رياستجمهوري در پيش است و صحبت بر سر رئيسجمهور جوان قوت گرفته «انتخاب اصلح» پايداري کدام گزينه خواهد بود؟
دوراهي جليلي و فتاح
ســـال 92 خــــودش را در قـــد و قامت رياستجمهوري ديد و وارد گود انتخابات شد تا ديگر فقط ديپلمات اصولگرا نباشد اما بخت و اقبالش آنقدر بلند نبود و کم و کاستيهاي دولت احمدينژاد بر سر او خراب شد؛ هرچند سعيد جليلي نتوانست رداي رياستجمهوري را به تن کند اما از همان زمان زير نظر گرفتن دولت را با انتقاد از برجام شروع کرد تا شايد اين گزارشهاي نقد و بررسي در مناظرات انتخاباتي سال 96 کمکحالش شود. اما سه سال پيش وقتي سعيد جليلي فکرش را هم نميکرد اصولگرايان پشت سر او قرار نگيرند، درنهايت روياي رياستجمهوري را بازهم به پستو برد و اعلام کرد اين گزارشها را در اختيار قاليباف و آيتا... رئيسي ميگذارد تا آنها بتوانند در مناظرات انتخاباتي بر روحاني و جهانگيري غالب شوند؛ البته محاسباتش اينبار هم درست از آب درنيامد و همقطارانش چندان هم از اين گزارشها استقبال نکردند. جليلي درست چندماه بعد از تمديد رياستجمهوري حسن روحاني، «سلسله جلسات سايه تمدن اسلامي براي تاييد، تکميل و تصحيح برنامههاي دولت دوازدهم» را به راه انداخت؛ جلساتي که برخلاف عنوان طولانياش تنها يک مفهوم از آن برداشت ميشد و آن تشکيل «دولت سايه» بود. حالا «سعيد جليلي» که تجربياتش نسبت به هشت سال پيش بيشتر شده، آمادهترين گزينه براي جبهه پايداري به حساب ميآيد؛ کسي که تقريبا از سال 96 در جريان همان جلسات دولت سايه حتي کابينه خود را هم مشخص کرده است و در اين ميان پايداريها مطمئن هستند که سهمشان در دولت او محفوظ خواهد بود. در اين ميان اما هنوز يک نقطه ابهام وجود دارد و آن وجهه کاريزماتيکي است که جليلي فاقد آن است و از اين رو نميتواند قدرت رايآوري بالايي داشته باشد؛ نکتهاي که ممکن است جبهه پايداري را دچار ترديد کند. از سوي ديگر وقتي پرويز فتاح در سالگرد رياستش بر بنياد مستضعفان بحث اموال بنياد را با محوريت حدادعادل، کاخ مرمر و املاک سپاه و ارتش پيش کشيد به خوبي ميدانست که برد اين صحبتها تا کجا خواهد بود و اسم او را تا چه حد بر سر زبانها خواهد انداخت؛ حساب و کتابي که اتفاقا درست از آب درآمد و تا چندين روز در صدر اخبار قرار داشت و همين موضوع ميتوانست يک امتياز باشد و خلأيي را که سعيد جليلي داشت از نظر رايآوري براي جبهه پايداري جبران کند اما اين گزينه هم خالي از اشکال نيست و آن مربوط به اتفاقاتي است که در روستاي ابوالفضل خوزستان و ماجراي پس گرفتن زمينهاي بنياد مستضعفان از مردم ساکن آن روستا رخ داد؛ ماجرايي که به رويارويي مردم با ماموران بنياد منجر شد و از اين بابت محبوبيت پرويز فتاح زير تيغ مردم خوزستان در درجه اول و بخش قابلتوجهي از مردم ايران قرار گرفت.
زاکاني يا بذرپاش
عليرضا زاکاني 55 ساله که 12 سال با پايداريها در گود خانه ملت نشست و برخاست داشت حال به عنوان يکي از گزينههاي انتخابات 1400 روي ميز جبهه پايداري مطرح ميشود؛ کسي که در جريان انتخابات 96 و 98 حضور پررنگي داشت. هرچند او درانتخابات سال 96 هم سوداي رياستجمهوري به سر داشت و مهر ردصلاحيت شوراي نگهبان به او اجازه نداد وارد گردونه رقابت شود، اما همان زمان هم به دليل انتقاداتي که نسبت به سازوکار جمنا مطرح ميکرد فاصلهاش با خط اصولگرايان سنتي بيشتر شد و از آن سو رفاقتش با جريان نواصولگرايان عميقتر. او با همين حمايتها و انتقادات و البته لابيهاي پشت پرده با قاليباف توانست کرسي رياست مرکز پژوهشها را در مجلس يازدهم به دست بياورد و همين موضوع هم او را براي رسيدن به پاستور اميدوارتر کرد. هرچند زاکاني ميتواند گزينه پايداريها براي رياستجمهوري 1400 باشد اما هرچه باشد او برخاسته از جبهه ايثارگران است نه پايداري؛ بنابراين قبل از آنکه برگ کانديداتوري زاکاني در دستان جبهه پايداري باشد اين «مهرداد بذرپاش» است که براي اهالي اين تشکل در اولويت قرار ميگيرد. 4 سال پيش دقايقي بعد از پايان مهلت ثبتنام براي شرکت در دوازدهمين انتخابات رياستجمهوري با زور وارد ساختمان وزارت کشور شد اما همين که به مقابل گيتهاي ثبتنام رسيد منصرف شد و اعلام کرد به نفع جبهه مردمي نيروهاي انقلاب از ثبت نام کردن منصرف شده است؛ شويي که بيشتر براي نشان دادن حسن نيت به اصولگرايان به نمايش گذاشته شد. حالا اين عضو جبهه پايداري که سالها با حمايت همين افراد يکي از 12 کرسي هيات رئيسه مجلس را به خود اختصاص داده بود بار ديگر زير چتر حمايتي پايداريها در جريان انتصابات مجلس يازدهم راهي ديوان محاسبات شد تا بر کرسي رياست اين ارگان نظارتي تکيه بزند .
ارسال نظر