| کد مطلب: ۱۱۷۶۰۱۹
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» بررسی می‌کند

اقدامات اروپا علیه اسرائیل

آرمان ملی- گروه سیاسی: تشکیل کشور مستقل فلسطین یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین موضوعات در عرصه سیاست بین‌الملل به شمار می‌رود. این فرآیند با چالش‌های متعددی در سطوح سیاسی، حقوقی، جغرافیایی، امنیتی و اقتصادی مواجه است. در این مورد ابتدا باید اشاره کنیم که تحقق کشور مستقل فلسطینی مستلزم اراده بین‌المللی، پایان اشغالگری، اتحاد گروه‌های فلسطینی و رعایت حقوق تاریخی ملت فلسطین است که تحقق آن را شاید رویایی جلوه دهد.

اقدامات اروپا علیه اسرائیل

تا زمانی که این چالش‌ها برطرف نشوند، شکل‌گیری کشور مستقل فلسطین در چارچوب حقوق بین‌الملل همچنان با ابهام و پیچیدگی همراه خواهد بود. در روزهای اخیر پس از اینکه رئیس‌جمهوری فرانسه، اعلام کرد که از کشور مستقل فلسطین حمایت خواهد کرد جنجال‌های بسیاری برپا شد و نه‌تنها توانست به‌نوعی اجماعی برای به‌رسمیت شناختن فلسطین تشکیل دهد بلکه با واکنش تند آمریکایی‌ها و  اسرائیلی‌ها هم روبه‌رو شد. کاخ‌سفید در واکنشی تند آن را «تصمیمی نسنجیده» خواند و نخست وزیر اسرائیل گفت: این اقدام «به تروریسم پاداش می‌دهد و خطر ایجاد یک نیروی نیابتی دیگر ایران را در پی دارد، همان‌طور که غزه به چنین چیزی تبدیل شد.» به‌دنبال فرانسه اکنون کشورهایی مانند کانادا، انگلیس، آلمان، هلند و... هم به جمع حامیان فلسطین اضافه شده‌اند. با این حال روند جنگ همچنان در اراضی اشغالی ادامه دارد و در این مورد باید به افزایش شمار کشته‌‌شده‌های غیر نظامی هم اشاره کنیم و همچنین به در دسترس نبودن آب و غذا برای سیر کردن گرسنگان. این در حالی است که جامعه جهانی در برابر جنایات  اسرائیل در خاورمیانه سکوت کرده است و هرچند تحرکاتی مشاهده می‌شود ولی تحقق این مطالبه شاید خیلی هم آسان نباشد. لابی‌های صهیونیستی- آمریکایی همچنان با نفوذ در سازمان‌های بین‌‎المللی اجازه دخالت این نهادها را نمی‌دهد. در مورد موانع رسمیت یافتن فلسطین بیشتر می‌خوانید.

حرکت غیرقابل پیش‌بینی مکرون

 در روزهای اخیر امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرده است که کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. آقای مکرون در پستی در شبکه ایکس نوشت این اعلام رسمی در ماه سپتامبر در مجمع عمومی سازمان ملل صورت خواهد گرفت. رئیس‌جمهور فرانسه همچنین گفته است جنگ غزه هر چه سریع‌تر باید پایان یابد و غیرنظامیان را باید نجات داد. او نوشت: «صلح امکان‌پذیر است. ما نیاز به آتش‌بس فوری، آزادی همه گروگان‌ها و کمک انسان‌دوستانه گسترده به مردم غزه داریم. در راستای تعهد تاریخی به صلحی عادلانه و پایدار در خاورمیانه، من تصمیم گرفتم که فرانسه، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. ما باید همچنین غیرنظامی شدن حماس را تضمین کنیم و غزه را امن و بازسازی کنیم.»

حمایت‌ از اقدام فرانسه

در این مورد به حمایت دیگر کشورهای غربی از تشکیل کشور فلسطین مستقل هم اشاره خواهیم کرد. در پی اعلام  این تصمیم پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا که کشورش پیشتر دولت فلسطین را به رسمیت شناخته بود، از موضع مکرون استقبال کرد. این رهبر سوسیالیست و منتقد صریح عملیات نظامی اسرائیل در غزه گفت: «ما باید با هم از چیزی محافظت کنیم که نتانیاهو در حال نابودی آن است. راه‌حل دو دولتی تنها راه‌حل ممکن است.» همچنین کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس به‌طور جداگانه‌ای عنوان کرد: «به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین باید بخشی از طرح گسترده‌تر برای راه‌حل ۲ دولتی باشد.» بن‌فرحان، وزیر خارجه عربستان هم از تصمیم تاریخی مکرون استقبال کرد و در شبکه اجتماعی نوشت: «پادشاهی عربستان از همه کشور‌هایی که هنوز دولت فلسطین را به رسمیت نشناخته‌اند می‌خواهد گام‌های مثبت مشابهی بردارند و مواضع جدی‌ای اتخاذ کنند که از صلح و حقوق مشروع مردم فلسطین حمایت کند.»

همچنین در این بین باید بگوییم که حماس، وعده مکرون را گامی مثبت در مسیر درست برای احقاق حقوق مردم مظلوم فلسطین و حمایت از حق مشروع آنان برای تعیین سرنوشت خواند. این گروه ادامه داد: «ما از تمام کشور‌های جهان به ویژه کشور‌های اروپایی و آنهایی که هنوز دولت فلسطین را به رسمیت نشناخته‌اند، می‌خواهیم به پیروی از فرانسه اقدام کنند.» مارک کارنی، نخست وزیر کانادا، شکست اسرائیل در جلوگیری از آنچه که او «فاجعه انسانی به سرعت رو به وخامت در غزه» نامید را محکوم کرد. علاوه بر این، او حمایت کانادا از راه‌حل دو کشور را تأیید کرد و قول داد که «کانادا در تمام مجامع برای پیشبرد این هدف به شدت تلاش خواهد کرد.» پائولو رانجل، وزیر امور خارجه پرتغال گفت که کشورش همیشه پذیرای به رسمیت شناختن کشور فلسطین بوده و خواهد بود و تأکید کرد که کنفرانس هفته آینده در مورد دو کشور (اسرائیل و فلسطین) را برای این تصمیم مهم خواهد بود. در همین مورد فرانس تیمرمانس، رهبر حزب چپ‌گرای سبز کارگر هلند گفت: «به رسمیت شناختن فلسطین گامی ضروری به سوی صلح است. وقت آن رسیده که هلند نیز در این مسیر گام بردارد.»

چالش‌های اصلی

در مورد 3چالش کلیدی و پیچیده در مذاکرات فلسطین و اسرائیل باید بگوییم که تعیین مرزهای نهایی، بازگشت پناهندگان فلسطینی و وضعیت نهایی شهر قدس، تبادل اسرای بعد از 7 اکتبر، نبود توافق در این چالش‌ها، همواره به‌عنوان اصلی‌ترین مانع برای تشکیل کشور فلسطینی باقی مانده است. یکی از موانع اساسی برای تشکیل کشور مستقل فلسطین، ادامه اشغال کرانه باختری و محاصره نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی است. شهرک‌سازی‌های گسترده در اراضی اشغالی، به‌ویژه در قدس شرقی و کرانه باختری، پیوستگی جغرافیایی سرزمین فلسطین را با مشکل مواجه کرده است و تحقق حاکمیت کامل فلسطین را تضعیف می‌کند. عدم اجماع بین‌المللی در این مورد را باید دیگر چالش بدانیم. اگرچه بسیاری از کشورها فلسطین را به‌عنوان یک دولت به رسمیت شناخته‌اند، اما برخی قدرت‌های بزرگ، از جمله ایالات متحده، هنوز با عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل مخالفت می‌کند. این مسئله مانعی مهم در روند حقوقی تشکیل یک کشور مستقل و دارای شخصیت حقوقی بین‌المللی است. حالا با جوی که مکرون به‌راه انداخته شاید این سد محکم  اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها شکسته شود. در این بین اما اسرائیل نه تنها با تشکیل کشور فلسطینی مستقل در مرزهای ۱۹۶۷ مخالفت می‌کند، بلکه با استفاده از ابزارهای نظامی، سیاسی و دیپلماتیک، به طور مستمر این روند را متوقف ساخته است. حمایت نظامی و سیاسی برخی کشورها از اسرائیل نیز این سیاست را تقویت می‌کند.

تروئیکای اروپا در برابر  اسرائیل

انگلیس، فرانسه و آلمان شامگاه جمعه در بیانیه‌ای مشترک ضمن حمایت از حق فلسطینیان، اعلام کردند: «فاجعه انسانی که در غزه شاهد آن هستیم باید همین حالا متوقف شود.» این سه کشور اروپایی در این بیانیه تاکید کردند: «زمان پایان جنگ در غزه فرا رسیده است و ما از اسرائیل می‌خواهیم که فورا به سازمان ملل و سازمان‌های غیردولتی اجازه دهد تا کار خود را در غزه انجام دهند.» در قسمت دیگری از این بیانیه مشترک آمده است: «ما قویا با تلاش‌ها برای تحمیل حاکمیت اسرائیل بر سرزمین‌های اشغالی فلسطین مخالفیم و اسرائیل باید به تعهدات خود طبق قوانین بین‌المللی بشردوستانه عمل کند. ما متعهد به تلاش برای تدوین یک طرح مشخص و معتبر برای مرحله بعدی در غزه هستیم و همچنین آماده‌ایم تا اقدامات بیشتری را برای حمایت از آتش‌بس فوری در غزه انجام دهیم.»

 

 

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار