«آرمان ملی» بررسی میکند
سناریوی تلآویو بعد از توافق پاستور و کاخسفید
آرمان ملی- گروه سیاسی: رژیم اسراییل از ابتدای شکلگیری آن تاکنون تلاش دارد تا یکی از رقیبهای اصلی ایران در منطقه باشد و با کمک گرفتن از کشورهای اروپایی و البته آمریکا در ادوار اخیر توانسته فضایی را برای رقابت نظامی، اقتصادی و فرهنگی به وجود بیاورد و خطری جدی برای تهران محسوب شود و همواره میبینیم مسئولان این رژیم، ایران به حمله نظامی تهدید کردهاند.

بعد از هفت اکتبر که آتش جنگ صهیونیستها منطقه را در برگرفت، در 3 مرحله سعی کردند تنش با ایران را به حد درگیری برسانند تا شاید بتوانند از این مسیر جمهوری اسلامی را وارد جنگ کنند، ولی نتوانستند به این هدف برسند. در ادامه نخستوزیر اسراییل بارها به کاخ سفید رفت تا بتواند نظر جو بایدن، رئیسجمهوری سابق آمریکا را برای حمله به ایران جلب کند ولی بازهم نتوانست. بعد از روی کارآمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهور جنجالی آمریکا که نشان داده ارتباط نزدیکی به اسراییل بهخصوص بنیامین نتانیاهو دارد، همه بر این عقیده بودند که او با حمایتهای ویژه ترامپ، نقشه خاورمیانه را تغییر خواهد داد ولی هرچه به جلو میرویم نهتنها نشانی از جذب نظر ترامپ برای حمله به ایران دیده نمیشود بلکه رئیسجمهوری آمریکا تاکنون اهمیتی به برنامههای جنگی تلآویو نداده است و بارها گفته است که دنبال پایان درگیریها در خاورمیانه است. حالا با شروع دور تازه مذاکره هستهای بین ایران و آمریکا که دومین مرحله آن با خوشبینی طرفها به پایان رسید، اسراییل بیش از گذشته خود را تنها میبیند. یکی از تاکیدات اصلی مقامهای جمهوری اسلامی در مورد آینده اسراییل است، رژیمی که بهعنوان یکی از تهدیدهای منطقه محسوب میشود و رفتهرفته باید در انتظار تغییراتی در تحرکات اسراییلیها در منطقه باشیم زیرا بعد از توافق احتمالی پاستور و کاخ سفید تحرکات تلآویو محدودتر خواهد شد.
آمریکا و امنیت اسراییل
قاسم محبعلی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در پاسخ به اینکه بعد از توافق احتمالی ایران و آمریکا اسراییل چه وضعیتی در منطقه خواهد داشت و آیا از حالت تهاجمی او کاسته خواهد شد یا خیر، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «در حاشیه و در جریان مذاکرات بین ایران و آمریکا این بحث قطعا مطرح میشود چون هم برای ایران مهم است و هم برای آمریکاییها اهمیت زیادی دارد. توجه داشته باشید یکی از نگرانیهایی که اسراییل در مورد این مذاکرات دارد این است که اگر بدون توجه به چالشها و جدال ایران و اسراییل توافقی بین تهران و واشنگتن صورت بگیرد ممکن است اسراییلیها احساس کنند مورد تهدید ایران قرار خواهند گرفت بههر حال بعید است که آمریکاییها و بهخصوص ترامپ بدون در نظرگرفتن امنیت و منافع اسراییل توافقی را امضا کنند.» او در همین مورد و با اشاره به اینکه چرا آمریکا موضوعات هستهای را در راس موارد مذاکرهها جای داده است، ادامه میدهد: «در عین حال ممکن است که همه خواستههای اسراییل از سوی ترامپ مورد پذیرش قرار بگیرد. موضع سیاست خارجه آمریکا در هر دولتی این است که همواره امنیت اسراییل باید تامین شود و این سیاستی تغییرناپذیر است. عدم دسترسی ایران به سلاح هستهای ابتدا بهدلیل امنیت اسراییل است آنها نمیخواهند خطری تلآویو را تهدید کند.» این تحلیلگر در پاسخ به اینکه در صورت توافق ایران و کاخسفید آیا بازهم شاهد تهدیدهایی از سوی تلآویو خواهیم بود، اضافه میکند: «طبیعی است که این حالت تهاجمی کاهش خواهد یافت در صورتی که روابط ایران و آمریکا بهبود پیدا کند اسراییل بدون هماهنگی و دستور آمریکا هیچکاری بر علیه ایران نکرده و نخواهد کرد. در دفعات پیشین هم مشاهده کردیم که آمریکاییها همواره در کنار اسراییل بودهاند. بنابراین همانطوری که ترامپ مطرح کرد اسراییل هیچ ریسکی را بهصورت خودسرانه انجام نخواهد داد.»
اسراییل جرأت حمله ندارد
سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران در نشستخبری خود بعد از سفر به روسیه در مورد وضعیت جدید خاورمیانه گفت: «تحولات سوریه به شکلی نگرانکننده پیش میرود. اسرائیل اراضیای را اشغال کرده که وسعت آنها از نوار غزه بیشتر است. اشغالگری رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و حتی شدت یافته است. ما همچنان رایزنیهای منطقهای را ادامه میدهیم و منتظریم تا سوریه بتواند امنیت، رفاه اقتصادی و وحدت ملی را محقق کند. اسرائیل هیچگاه در گذشته قادر به حمله به ایران نبوده، اکنون نیز نیست و در آینده هم نخواهد بود. حتی با حمایت ایالاتمتحده، آنها توان انجام عملیات نظامی علیه ما را ندارند. ما توانایی دفاع از خود را داریم، حتی در برابر آمریکا. ایالاتمتحده میداند که ایران چه ظرفیتهایی برای پاسخ دارد و رژیم صهیونیستی نیز بهخوبی از قدرت دفاعی و توان تلافیجویانه ما آگاه است. نهتنها اسرائیل جرأت حمله ندارد، بلکه بعید میدانم آمریکا نیز ریسک چنین ماجراجویی خطرناکی را بپذیرد.»
ارسال نظر