خوراکیهای مفید برای «معده»
تقریبا غالب افراد هراز گاهی دچار ناراحتی و درد معده میشوند که با مصرف برخی از مواد میتوان به بهبود این ضعف کمک کرد. علائم شایع ناراحتی معده عبارتنداز: حالت تهوع، سوءهاضمه، استفراغ، نفخ، اسهال یا یبوست. دلایل احتمالی زیادی برای ناراحتی معده وجود دارند و درمانها بسته بهعلت بروز آن متفاوت هستند، در ادامه خوراکیهای مفید برای ناراحتی معده معرفی میشوند.
زنجبیل
حالت تهوع و استفراغ از علائم شایع ناراحتی معده هستند. زنجبیل، اغلب بهعنوان یک درمان طبیعی برای هر دوی این علائم استفاده میشود. این ریشه خوراکی را میتوان بهصورت خام، پخته، خیس خورده در آب داغ یا بهعنوان مکمل مصرف کرد و در همه اشکال موثر است. زنجبیل اغلب توسط زنان مبتلا به تهوع صبحگاهی دوران بارداری مصرف میشود. زنجبیل همچنین برای افرادی که تحت شیمیدرمانی یا جراحی قرار میگیرند، مفید است؛ زیرا این درمانهای تهاجمی میتوانند باعث تهوع و استفراغ شدید شوند. مصرف روزانه زنجبیل به میزان یک گرم، قبل از انجام شیمیدرمانی یا جراحی، میتواند شدت این علائم را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. اینکه زنجبیل چطور تاثیر خود را میگذارد، هنوز کاملا درک نشده است؛ اما تصور بر این است که زنجبیل سیگنالهای سیستم عصبی در معده را تنظیم کرده و سرعت تخلیه معده را افزایش میدهد.
بابونه
بابونه، یک درمان سنتی برای ناراحتی معده محسوب میشود. این گیاه دارویی را میتوان خشک کرد و به صورت چای مصرف کرد. بابونه از قدیمالایام برای انواع مشکلات روده از جمله گاز و نفخ، سوءهاضمه، اسهال، حالت تهوع و استفراغ استفاده شده است. یک مطالعه نشان داد که مکملهای بابونه شدت استفراغ را پس از درمانهای شیمیدرمانی کاهش میدهند؛ اما مشخص نیست که اثرات آن روی انواع دیگر استفراغ مشابه است یا نه. یک مطالعه حیوانی نیز نشان داد که عصاره بابونه با کاهش اسپاسم روده و میزان آب منتقل شده به مدفوع، اسهال را در موشها تسکین میدهد؛ اما تحقیقات بیشتری برای بررسی اینکه آیا این اثر در مورد انسانها صدق میکند یا خیر، مورد نیاز است.
نعناع فلفلی
نعناع فلفلی برای برخی افراد، ناراحتی معده ناشی از سندرم رودهتحریکپذیر یا IBS است. IBS یک اختلال مزمن روده است که میتواند باعث درد معده، نفخ، یبوست و اسهال شود. هرچند کنترل IBS میتواند دشوار باشد. مطالعات نشان میدهند که نعناع فلفلی ممکن است به کاهش این علائم کمک کند. مصرف روزانه کپسولهای روغن نعناع به مدت حداقل دو هفته، میتواند بهطور قابلتوجهی درد معده، نفخ و اسهال را در بزرگسالان مبتلا به IBS کاهش دهد. محققان بر این باورند که روغن نعناع با شل کردن عضلات دستگاه گوارش و کاهش شدت اسپاسم روده که میتواند باعث درد و اسهال شود، تاثیر خود را میگذارد. نعناع فلفلی برای اکثر افراد بیخطر است؛ اما مصرف آن برای کسانیکه از رفلاکس شدید، فتق هیاتال، سنگکلیه یا اختلالات کبد و کیسه صفرا رنج میبرند، با احتیاط توصیه میشود. زیرا ممکن است این اختلالات را بدتر کند.
شیرین بیان
گیاه دارویی شیرینبیان یک درمان محبوب برای سوءهاضمه و ممکن است از زخم معده دردناک جلوگیری کند. قبلا ریشه شیرینبیان بهطور کامل مصرف میشد. امروزه بیشتر بهعنوان مکملی بهنام شیرینبیان گلیسیرینزدایی شده (DGL) مصرف میشود.DGL بر ریشه شیرینبیان معمولی ارجح است؛ زیرا دیگر حاوی گلیسیریزین نیست. نوعی ماده شیمیایی طبیعی در شیرین بیان که در صورت مصرف زیاد میتواند باعث عدم تعادل مایعات، فشارخون بالا و کاهش سطح پتاسیم شود. مطالعات روی حیوانات و لوله آزمایش نشان میدهد که DGL با کاهش التهاب پوشش معده و افزایش تولید مخاط برای محافظت از بافتها در برابر اسید معده، درد و ناراحتی معده را تسکین میدهد.
تخم کتان
تخم کتان، دانهای کوچک و فیبری است که میتواند به تنظیم حرکات روده و درمان یبوست و درد شکم کمک کند. ثابت شده است و بهصورت پودر یا روغن مصرف میشود، علائم ناراحت کننده یبوست را از بین میبرد.
پاپایا
پاپایا نوعی میوه گرمسیری شیرین با گوشت نارنجی است که گاهی اوقات بهعنوان یک درمان طبیعی برای سوءهاضمه استفاده میشود. برخی از افراد آنزیمهای طبیعی کافی برای هضم کامل غذا تولید نمیکنند؛ بنابراین مصرف آنزیمهای اضافی مانند پاپائین ممکن است به تسکین علائم سوءهاضمه کمک کند. تحقیقات زیادی در مورد فواید پاپائین انجام نشده است؛ اما حداقل یک مطالعه نشان داد که مصرف منظم کنسانتره پاپایا یبوست و نفخ را در بزرگسالان کاهش میدهد. پاپایا در برخی از کشورهای غرب آفریقا به عنوان یک درمان سنتی برای زخم معده استفاده میشود.
موز سبز
ناراحتی معده ناشی از عفونت یا مسمومیت غذایی اغلب با اسهال همراه است. چندین مطالعه نشان دادهاند که مصرف موز پخته سبز توسط کودکان مبتلا به اسهال میتواند به کاهش میزان، شدت و مدت زمان حملات کمک کند. اثرات ضداسهالی قوی موزسبز بهدلیل نوع خاصی از فیبر موجود در آن است که بهنام نشاسته مقاوم شناخته میشود.
مکملهای پکتین
هنگامیکه بیماری ناشی از غذا باعث اسهال میشود، مکملهای پکتین میتوانند روند بهبودی را سرعت ببخشند. پکتین نوعی فیبر گیاهی است که به مقدار زیاد در سیب و مرکبات یافت میشود. اغلب از این میوهها جدا میشود و بهعنوان محصول غذایی یا مکمل فروخته میشود. پکتین توسط انسان هضم نمیشود؛ بنابراین در دستگاه روده باقی میماند و به سفتشدن مدفوع و جلوگیری از اسهال کمک میکند. پکتین همچنین با افزایش رشد باکتریهای خوب در دستگاه گوارش، ناراحتی معده را تسکین میدهد. گاهی اوقات، افراد بهدلیل عدم تعادل باکتری در روده، علائم آزاردهندهای مانند گاز، نفخ یا درد شکم را تجربه میکنند.
ارسال نظر