خرمای خرماکاران را خوردند!
آرمانملی: چند هفته به فصــل برداشت خرما باقیمانده است و نخلداران بهشدت نگران بازار خــرما هستند تا مبادا اتفاقات سال قبل تکرار شود و خرمایشان بهای چندانی نیابد، آنهم در بازاری که در تسلط دلالان است. سال گذشته و به دنبال شیوع کرونا، بسیاری از مرزها به روی خرما و نخلدار بسته شد و محصول بسیاری از نخلداران در سردخانهها ماند تا ثمره یک سال سودی برای آنها نداشته باشد و فقط حسرت و دریغ نصیب آنها شود. خرما تابع تصمیم دلالان، واسطهها و شرکتهای خریدار است و عرضه و تقاضا بیمعنی میشود تا دست کشاورزان از تعیین قیمت برای محصول تولیدی آنها قطع شود با وجود تلاشهای بسیار زیادی که صورت گرفت تنها بخشی از خرمای تولیدی کشاورزان استان بوشهر روانه بازارهای خارجی شد و هنوز هم بخشی از خرمای مردم در انبارها و سردخانهها باقیمانده است. این روزها در آستانه فصل جدید برداشت خرما هستیم و در روزهایی که به خرماپزان مشهور است، محصول نخل از خارک به رطب تبدیلشده و در آستانه تبدیلشدن به خرما است و بعدازآن باید برداشت شود. خریدوفروش خرما در استان بوشهر و بهویژه شهرستان دشتستان که بخش عمده خرمای استان را تولید میکند شرایط خاصی دارد. طی سالهای اخیر واسطهها و شرکتهای بستهبندی بهجای نخلدار، خرما را برداشت میکنند. در این شرایط قیمت خرما تابع تصمیم دلالان، واسطهها و شرکتهای خریدار است و عرضه و تقاضا بیمعنی میشود تا دست کشاورزان از تعیین قیمت برای محصول تولیدی آنها قطع شود. یکی از باغداران دشتستان به خبرنگار مهر گفت: هرسال در این فصل دادوستد برای تعیین قیمت خرما و فروش آن آغاز میشود و ما هم بر اساس روال همیشه باید خرمای خود را به یکی از این افراد بفروشیم. محمدعلی صمصامی اضافه کرد: سال گذشته خرمای خود را به قیمت ناچیزی یعنی هر کیلوگرم شش هزار و ۵۰۰ تومان فروختیم و این در حالی است که سال قبل از آن قیمت خرما ۱۰ هزار تومان بود. با افزایش چند برابری قیمت همه کالاها، قیمت خرما نصف شد. او تصریح کرد: اکنون هم نگران هستیم، نگران از اینکه امسال هم نتوانیم خرمای خود را به قیمتی بفروشیم که هزینههای یک سال زندگی ما را تأمین کند. متأسفانه باغدار هیچ نقشی در تعیین قیمت خرمای خود ندارد و بازار تابع تصمیم دلالان و واسطهها است. یکی دیگر از نخلداران استان بوشهر گفت: سالهاست که دیگر ما تعیینکننده قیمت خرما نیستیم و هر قیمتی که دلالان بخواهند برای خرما تعیین میکنند. حسین امیری اضافه کرد: سال گذشته خرما به قیمت کمتر از هفت هزار تومان از ما خریداری شد ولی خبر رسید که خرما در برخی از روزها در شهرهای بزرگ ازجمله تهران به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده است.زجر و زحمت خرما را ما میکشیم ولی سود ما از هر کیلو خرما کمتر از سه چهار هزار تومان است و دلالانی که نبض بازار را به دست دارند ۱۰ برابر ما سود میکنند. یکی از راهکارهای مهم در رونق بخشی به بازار خرما، توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری خرما است که تاکنون اقدامات خوبی در استان بوشهر در این زمینه صورت گرفته و باید همچنان این فعالیتها توسعه یابد. یکی از مشکلات اصلی در عرصه خرمای استان بوشهر، خامفروشی این محصول است که ارزشافزوده چندانی را برای آن فراهم نمیکند و توسعه صنایع تبدیلی این نقص را جبران میکند. مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی بوشهر در این رابطه اظهار داشت: گامهای اساسی برای توسعه سردخانههای تخصصی خرما و صنایع مرتبط با خرما در استان برداشتهشده است و حامی سرمایهگذاران این بخش هستیم. مصطفی قلی پور ظرفیت سردخانههای استان برای نگهداری خرما را ۶۵ هزار و ۵۰۰ تن عنوان کرد و ادامه داد: همچنین ۸۷ واحد بستهبندی و فرآوری خرما با ظرفیت ۸۷ هزار تن در استان بوشهر وجود دارد. او دشتستان و تنگستان را بهعنوان قطبهای تولید خرمای استان بوشهر معرفی کرد و افزود: سالهای قبل در استان کمبود سردخانه بود ولی اکنون سردخانهها به میزان قابلتوجهی افزایشیافته و چند برابر شدهاند. مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی بوشهر گفت: حمایت خوبی را از صنایع مرتبط با خرما خواهیم داشت و با پرداخت تسهیلات روستایی با بهره کم، زمینه توسعه این صنایع فراهم میشود. با توجه به تولید سالانه بیش از ۱۶۰ هزار تن خرما در استان، نیاز است که سردخانهها توسعه یابند و خوب است که واحدهای بستهبندی خرما برای حفظ کیفیت محصول سردخانه ایجاد کنند.
ارسال نظر