عوامل ابتلا به «کبدچرب»

آزیتا حکمت دوست استاد دانشکده علوم تغذیه

 رژیم غذایی ناسالم یکی از عوامل ابتلا به کبدچرب  است. ۷۰ درصد مبتلایان به کبدچرب  دچار اضافه‌وزن، چاقی و سابقه قند و چربی‌خون بالا هستند. رژیم غذایی ناسالم به‌خصوص مصرف زیاد چربی‌های اشباع و قندهای ساده و همچنین کاهش فعالیت‌بدنی و کم‌تحرکی از جمله عوامل موثر در ابتلا به بیماری کبدچرب  است. افراد مبتلا به کبدچرب  باید از خوردن حجم زیادی از موادغذایی در یک وعده پرهیز کنند و در هر وعده کالری کمی دریافت کنند. این بیماران اگر حجم زیادی از موادغذایی را در یک وعده میل کنند تمام موادغذایی مصرف شده در کبد آنها به ‌تری‌گلیسیرید تبدیل می‌شود که با توجه به اینکه کبد این بیماران در آزادکردن‌تری گلیسیرید از بافت کبدی و انتقال آن به سایر بافت‌ها مشکل دارد در این بیماران شاهد مشکلات بیشتری خواهیم بود. درمان اصلی و پیشگیرانه این بیماری، اصلاح سبک زندگی است. این افراد باید در رژیم غذایی خود مصرف کربوهیدرات به‌خصوص کربوهیدرات‌های ساده (قند، شکر، شیرینی و چربی) را کاهش داده و از چربی‌های غیراشباع مانند روغن‌های مایع و گیاهی (روغن‌زیتون و کانولا برای پخت‌وپز) استفاده کنند. جداکردن چربی گوشت قرمز و سفید، مصرف حداکثر دو بار گوشت‌قرمز در هفته، افزایش مصرف فیبر (انواع سبزی، سبوس و غلات)، استفاده از موادغذایی دارای خواص ضدالتهابی (روغن ماهی و سیاهدانه) در برنامه غذایی، پرهیز از غذاهای سرخ‌کرده، مصرف غذاهای آب‌پز یا بخارپز، انجام ورزش و تحرک بدنی (روزانه ۳۰ دقیقه تا یک ساعت در روز) از دیگر توصیه‌ها به افراد مبتلا به کبدچرب  است. مصرف میوه‌ها به‌رغم داشتن فیبر با توجه به اینکه حاوی قند فراوان هستند در این بیماران محدود است. این افراد روزانه مجاز به مصرف 3 واحد میوه هستند اما نمی‌توانند 3 واحد را یکباره میل کنند بلکه باید با فاصله زمانی در روز میل کنند. مبتلایان به کبدچرب  برای پایین‌آوردن چربی و قندخون خود باید دارو مصرف کنند. مصرف مکمل‌هایی مثل روغن ماهی، پروبیوتیک‌ها و سیاهدانه (حداکثر ۲ گرم در روز) که خواص ضدالتهابی دارد نیز برای پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک‌کننده است. 

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه