«آرمان ملی» در گفتوگویی اظهارات رئیسجمهور را بررسی میکند
تغییر تاکتیک پاستور در قبال اپوزیسیون؟
آرمان ملی- گروه سیاسی: دولت چهاردهم از ابتدای ورود به پاستور بر رفع چالشها و مشکلات از طریق گفتوگو تاکید داشته است در برخی موارد هم مشاهده میکنیم این گفتوگو هرچند کم دیالوگ توانسته تاثیرات مثبتی بگذارد. در ادامه این تغییرات تاکتیکی مسعود پزشکیان در اظهاراتی کم سابقه اعلام کرده که حالا دولت آمادگی گفتوگو با اپوزیسیون را دارد. هرچند چنین تلاشی درجای خود ستودنی است ولی اینکه مخالفها را چگونه باید در چارچوب اپوزیسیون قرار دهیم که بتوان با آنها وارد فضای گفتمانی شد و اینکه آیا آنها هم آماده ورود به این مسیر هستند، گزارش دیگری میخواهد ولی در اصطلاح سیاسی، اپوزیسیون به معنای گروه مخالف یا جناح مخالف در یک نظام سیاسی است که معمولا در مقابل دولت یا حزب حاکم قرار میگیرد.

این گروه ممکن است در پارلمان یا سایر نهادهای حکومتی حضور داشته باشند و از طریق ابزارهای قانونی به دنبال اعمال نفوذ و تغییر سیاستها باشند، یا ممکن است در خارج از ساختار قدرت فعالیت کنند و برای تغییرات بنیادین تلاش کنند. به طورکلی، هر فرد یا گروهی که با نظام حاکم مخالفت دارد و خواستار تغییر در آن است، میتواند اپوزیسیون محسوب شود. در همین مورد که این دیالوگها چه نشانههایی دارد و چه تاثیراتی خواهد گذاشت با یکی از تحلیلگران گفتوگویی انجام دادهایم. مهدی آیتی معتقد است که دولت میتواند از فضای کنونی برای گفتوگو استفاده کند. در این مورد بیشتر میخوانید.
تغییر تاکتیک برای صلح
مهدی آیتی، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس شورا در واکنش به اینکه رئیسجمهوری اعلام کرده آماده گفتوگو با آنچه اپوزیسیون نامیده میشود است، بهخبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که یکی از نشانههای صلحطلب بودن تاکید بر گفتوگو است که پزشکیان بهخوبی به این مورد اشاره داشت. در شرایطی که برخی مقامات مسئول بر صلحطلبی جمهوری اسلامی ایران تأکید دارند، همزمان تصریح میکنند که ایران برای دفاع از منافع و امنیت ملی خود، آمادگی کامل برای پاسخ قاطع به هرگونه تجاوز، از جمله مقابله مستقیم با رژیم صهیونیستی را دارد. این موضعگیری که در آن همزمان میدان و دیپلماسی با هم پیش میروند، بر ضرورت حفظ عزت در مذاکرات تأکید دارد. به همین دلیل، پذیرش شروط یکجانبه و غیرمنطقی اروپا و آمریکا از سوی جمهوری اسلامی ایران غیرممکن ارزیابی میشود.» او در همین مورد ادامه میدهد: «در این راستا، بسیاری از تحلیلگران سیاسی داخل و خارج کشور نسبت به روند فعلی مذاکرات بدبین هستند و احتمال میدهند که این روند یا به نتیجه نرسد، یا زمانبر و فرسایشی باشد. سه گزینه از ابتدا در تحلیل تحولات مطرح بوده است: نخست، جنگ که تا حدی در قالب جنگ 12 روزه و تجاوز به خاک کشورمان از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی تحقق یافت؛ دوم، مذاکره برای صلح و سوم، سناریوی خطرناک «نه جنگ، نه صلح» که بیش از همه مورد تمایل رژیم صهیونیستی است. در این وضعیت نهتنها تحریمها لغو نمیشوند بلکه تشدید هم خواهند شد، در حوزه انرژی نیز ناترازی در تأمین آب، برق و گاز تشدید میشود که میتواند به صفهای طولانی برای کالاهای اساسی و افزایش نارضایتی عمومی منجر گردد، یعنی همان چیزی که اسرائیل میخواهد. ولی توجه داشته باشید که این مورد با در نظر گرفتن انسجام و وحدت داخلی خنثی شده است. همین مثال بهخوبی نیاز به گفتوگو با مردم و همچنین اپوزیسیون داخلی و خارجی نشان میدهد.» نماینده ادوار مجلس با اشاره به تغییر تاکتیک حاکمیت در قبال مخالفها اضافه میکند: «از سوی دیگر پیشنهاد مذاکره با اپوزیسیون خارجنشین از سوی چهرههایی چون دکتر پزشکیان، نشان از تغییر تاکتیک و رویکرد عقلانیتری در سیاست خارجی دارد. این رویکرد میتواند زمینهساز گشایشهایی در مسیر دیپلماسی باشد. در همین راستا، یکی از راهکارهای کلیدی در جهت تضعیف نفوذ رژیم صهیونیستی در معادلات بینالمللی، تقویت دیپلماسی مستقیم با اروپا و آمریکا است. اگر جمهوری اسلامی ایران بتواند مستقیماً وارد مذاکره با این طرفها شود، زمینه برای حذف اسرائیل از بازی دیپلماتیک فراهم میگردد. تضعیف پیوندهای اسرائیل با اروپا و آمریکا، یک دستاورد مهم راهبردی برای جمهوری اسلامی محسوب میشود.» او در همین مورد میگوید: «در نهایت، گزینه صلح بر پایه مذاکره عزتمندانه، نهتنها از سناریو جنگ بلکه از وضعیت «نه جنگ، نه صلح» برای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران مناسبتر و مطلوبتر خواهد بود. در همین چارچوب، گفتوگو با اپوزیسیون داخلی و خارجی نیز میتواند بهعنوان بخشی از پازل صلح تعریف شود؛ چرا که راهبرد فعلی جمهوری اسلامی باید بر پایه گفتوگو با همه طرفها اعم از کشورهای عربی، اروپایی، آمریکایی و حتی جریانهای منتقد داخلی شکل گیرد. در نتیجه، مذاکره برای صلح، نهتنها قدرت منطقهای ایران را تقویت خواهد کرد، بلکه میتواند زمینهساز توافقاتی راهبردی با غرب و در نهایت حذف کامل رژیم صهیونیستی از معادلات دیپلماتیک شود.»
آماده گفتوگو با اپوزیسیون
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در دیدار با اعضای جبهه اصلاحات با تأکید مجدد بر لزوم همافزایی فکری و گفتمانی در فرآیند اصلاحات گفت: «با وجود آنکه یک سال است بهصورت مستمر در جلسات مختلف آموزشی و تصمیمسازی شرکت میکنیم، اما در برخی موارد هنوز به زبان مشترک نرسیدهایم. گرچه تمامی مسئولان با رویکرد دولت همراه هستند و مسیر را با هم جلو میرویم، اما دستیابی به همفکری واقعی و مؤثر نیازمند استمرار گفتوگو و انسجام نظری است.» رئیسجمهوری با بیان اینکه باید از ورود به موضوعات تفرقهبرانگیز پرهیز شود، اضافه کرد: «کوتاه آمدن هر دو طرف در موضوعات اختلافزا به معنای نزدیک شدن به یک راهحل واقعی است و این همان جوهره اصلاحات است؛ یعنی هر کسی از موضع خود یک قدم کوتاه بیاید.» او بر آمادگی دولت برای تعامل سازنده با همه جریانها تأکید و ادامه داد: «امروز حتی آمادگی داریم بر مبنای انصاف و عدالت با اپوزیسیون نیز گفتوگو کنیم، چرا که حل مسائل کشور نیازمند گفتوگو و نه تقابل است.»
ارسال نظر