| کد مطلب: ۱۱۷۵۶۴۴
لینک کوتاه کپی شد

گزارش «آرمان ملی» از آسیب‌های اشعه فرابنفش

از آفتاب دور بمانید

آرمان ملی – شفق محمدحسینی: انتهای تیرماه و ابتدای مرداد ماه در شرایطی میان گرما و گردوغبار و بی‌برقی و بی‌آبی در حال گذر است که حالا اشعه فرابنفش هم بیشتر از همیشه به تهران می‌تابد. به حدی که در وضعیت خطرناک قراردارد و به مردم توصیه شده است که بهتر است در خانه بمانید و در ساعات اوج تابش نور خورشید، در معرض آفتاب نباشید. این درحالی است که امروز، ادارات تهران و برخی شهرها، با هدف مدیریت انرژی آب و برق و به دلیل گرمای بیش از حد، تعطیل شدند و طبق گفته سخنگوی دولت، حتی امکان تمدید تعطیلی‌ها نیز وجود دارد.

از آفتاب دور بمانید

حالا با تعطیل شدن امروز و این میزان اشعه آسیب‌زای فرابنفش، عده‌ای در خانه مانده‌اند و برخی نیز همچنان به دلیل تعطیل نبودن مجبور هستند در محل کار خود حاضر شوند و گرما و اشعه را در کنار بی‌برقی چند ساعته تاب آورند. اما آنچه مسلم است، آسیب‌های اشعه فرابنفش بر سلامتی و پوست و موی انسان است که در مواجهه مداوم با بالاترین درجه اشعه، احتمال بروز برخی سرطان‌های پوست نیز وجود دارد. پس تا می‌توانید خودتان را در معرض آفتاب قرار ندهید.

شاخص فرابنفش (uv) بر اساس استانداردهای بین‌المللی در ۱۱ طبقه دسته‌بندی می‌شود. مقادیر بین صفر تا ۳ در محدوده ایمن یا «سبز» قرار دارند و قرار گرفتن در معرض تابش در این بازه، حتی برای تولید ویتامین D نیز مفید است اما از عدد ۴ به بالا، توصیه می‌شود تا جایی که امکان دارد، در معرض تابش نباشید و یا اگر هستید، اغلب نقاط پوستی خود را با استفاده مکرر از کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی، کلاه لبه‌دار و همچنین دستکش نخی، بپوشانید. این درحالی است که شاخص‌های ۶ و ۷ تابشی شدید را نشان می‌دهند که می‌تواند موجب آفتاب‌سوختگی و آسیب پوستی شود و از شاخص ۸ به بالا خطرات جدی برای سلامت انسان به همراه دارد و عدد ۱۱ نیز خطرناک‌ترین میزان برای سلامت انسان است. درحالی عدد 11 خطرناک‌ترین میزان برای سلامت انسان است، که در تهران، در اغلب روزهای تابستان و به‌ویژه حوالی ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۴:30 شاخص پرتو فرابنفش بین ۱۰ تا ۱۱ است که بالاترین سطح هشدار محسوب می‌شود.

آسیب مستقیم

در همین راستا، کیانا فرهی، متخصص پوست و مو به «آرمان‌ملی» گفت: اشعه فرابنفش که یکی از طیف‌های تابش طبیعی خورشید است، برای پوست انسان و همچنین چشم و موها به شدت آسیب زاست. درواقع مسئول اصلی سرطان پوست در انسان ها، اشعه فرابنفش است و تابش این اشعه، باعث تغییر رنگ پوست، جهش سلول‌های رنگ دانه‌ای، و خطرناک‌ترین سرطان پوست، که سرطان سلول‌های رنگدانه‌ای است، می‌شود. درعین حال اشعه فرابنفش سبب زخم‌های سرطانی و بدخیم در سطح پوست می‌شود که این مورد را در کشاورزان، در افرادی که ماهیگیر هستند و ساعت‌های طولانی در زیر نور آفتاب مشغول فعایت بودند، معمولا در ناحیه اطراف لب و دهان یکسری خال‌های زخمی شوند می‌بینیم که دلیل آنها تابش اشعه فرابنفش است، که به شدت مستعد بدخیمی هستند و باید حتما برداشته شوند. همچنین سرطان لبه پلک و سرطان‌های اطراف چشم هم توسط اشعه فرابنفش به وجود می‌آید، به این دلیل که پوست اطراف چشم ما، پوست نازک‌تری است و بیشتر مستعد آسیب‌های سرطانی است. اشعه فرابنفش برای سلول‌های بینایی ما هم آسیب‌زاست. و به همین خاطر هم است که کسانی که در مناطق کوهستانی زندگی و فعالیت می‌کنند، یا افرادی که در مناطق ساحلی و نزدیک به دریا هستند، و به نور خورشید برروی سطح مثلا برف یا نور آفتاب نگاه می‌کنند، ممکن است دچار آسیب‌های شدید بینایی شوند. حتی در زمان‌های خورشیدگرفتگی هم به ما توصیه می‌کنند که مستقیم به خورشید نگاه نکنید و این هم به همین علت است که بالاترین میزان اشعه فرابنفش را دارد و باعث آسیب به لکه زرد که حساس‌ترین نقطه بینایی است شده و می‌تواند سبب نابینایی شود. همچنین اشعه فرابنفش تاثیرات مخربی بر موها می‌گذارد و باعث می‌شود موها هم رنگشان تغییر کند و هم حالت مجعد و کم پشت شوند.

اشعه بدون تعطیلی!

او درباره اینکه اشعه فرابنفش چه زمان‌هایی آسیب زاست، افزود: اشعه فرابنفش در تمام روزهای سال و در تمام زمان‌هایی که خورشید می‌تابد وجود دارد و همین اثرات را دارد. یعنی اینکه تصور کنید فقط برخی روزها هست، خیر. اما بعضی روزها، با شدت بسیار بیشتری این اتفاق می‌افتد و تنها مخصوص مناطق مرتفع یا افرادی که زیاد بیرون از خانه و در معرض آفتاب هستند، نیست. شما حتی اگر یک لحظه هم در معرض تابش نور خورشید باشید، این اتفاق می‌افتد. حتی در روزهای ابری و بارانی و برفی هم همین اشعه وجود دارد و از همه لایه‌ها عبور می‌کند. مخصوصا که در بسیار از نقاط هم لایه ازون آسیب دیده است و در تمام روزهای سال ما را مستعد همین آسیب‌ها می‌کند. هرچقدر شدتش بالاتر باشد، مثلا به جای اینکه در یک ساعت این اتفاق بیفتد، در 10ساعت اتفاق می‌افتد، اما آسیب آن همیشه وجود دارد. این متخصص پوست و مو درباره اینکه چگونه می‌شود آسیب‌ها را به حداقل رساند، نیز گفت: هرجا نور و آفتاب باشد، حتی زمانی که در خانه و کنار پنجره باشید، آنجا هم آسیب هست. حالا می‌گویند که از پشت شیشه هم باید رعایت کنیم و فرقی ندارد. شما هرجایی در صورتی که تابش آفتاب باشد و حتی اینکه خورشید را هم نبینی، این آسیب وجود دارد. هیچ تفاوتی هم ندارد که کجای دنیا باشی و این آسیب وجود دارد. در برخی مناطق بیشتر و برخی کمتر است.

استفاده از ضدآفتاب

فرهی در ادامه گفت: درمورد آسیب‌هایی که به پوست وارد می‌شود، تنها یک راه وجود دارد و آن این است که از کرم ضدآفتاب غلیظ استفاده شود. یعنی ما باید مثل خمیر ضدآفتاب را به هر نقطه از پوستمان که در معرض تابش آفتاب است بزنیم. از گردن و دست گرفته، به میزان زیادی کرم ضد آفتاب بزنیم. اگرخیلی در معرض آفتاب هستیم هم باید مرتب ضدآفتاب را تمدید کنیم. باید حتما کلاه لبه دار استفاده کنیم. لباس‌های آستین بلندنخی و رنگ روشن حتی الامکان بپوشیم و برای جلوگیری از آسیب به چشم‌ها، حتما عینک آفتابی با شیشه تیره بزنیم. دستکش بپوشیم و تا جایی که می‌توانیم اجازه ندهیم که آفتاب به صورت مستقیم و بی‌واسطه، با پوست ما در تماس باشد.

 

 

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار