| کد مطلب: ۱۱۷۱۹۲۵
لینک کوتاه کپی شد

فریدون مجلسی در گفت‌وگو با «آرمان ملی»:

اروپا و آمریکا از اسرائیل حمایت می کنند

آرمان ملی- گروه سیاسی: بعد از دهه‌ها گمانه‌زنی و تحلیل در مورد درگیری ایران و اسراییل بالاخره این اتفاق رخ داد. رژیم صهیونیستی بدون در نظر گرفتن بدیهی‌ترین اصول و قوانین بین‌المللی به شهروندان و زیرساخت‌های ما حمله کرده که خسارات‌های مالی و جانی بسیاری به دنبال داشته است.

اروپا و آمریکا از اسرائیل حمایت می کنند

در سوی دیگر ایران با آتش بیشتر به جنایات اسراییلی‌ها پاسخ داد و همانطور که در خبرها مشاهده می‌شود  برای اولین بار شاهد خرابی‌های بسیاری در سطح اراضی اشغالی بودیم که باعث افزایش وحشت آنها شده است. اسراییلی‌ها هم تخریب زیرساخت‌های ایران را در دستور کار قرار داده است و به همین دلیل باید هر لحظه منتظر رخ‌داد جدیدی باشیم. در این مورد با یکی از تحلیل‌گران بین‌المللی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم. فریدون مجلسی در این مصاحبه معتقد است که دیپلماسی می‌تواند به کمک پایان جنگ بیاید و همچنین ورود کشورهای بزرگ برای پایان این درگیری را پیش‌بینی می‌کند در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید.

-    حملات ایران و اسراییل همچنان ادامه دارد و در این بین به‌نظر این درگیری‌ها همچنان ادامه خواهد داشت و تخریب‌ها هم روبه‌افزایش است، ارزیابی‌های شما چه پیش‌بینی‌هایی را نشان می‌دهد؟

از مدت‌ها پیش این جنگ پیش‌بینی می‌شد ولی همواره امیدوار بودیم درگیری رخ ندهد. پیش از این بزرگترین اقدام اسراییل علیه ایران ترور اسماعیل هنیه، از رهبران حماس بود که مهمان ایران محسوب می‌شد اما این جریان اخیر که شاهد به اوج رسیدن درگیری هستیم گویی یک برنامه‌ریزی قبلی از سوی دولت اسراییل برای حمله به مواضع ایران طراحی کرده بود. دولت اسراییل در جنگ‌های خود با حزب‌ا...، حوثی‌‍‌ها، حماس، همواره دنبال یک غافلگیری بر علیه تهران بود. در این بین 2 بهانه برای حمله به تهران دست داد. یکی پایان اخطار 60 روزه دونالد ترامپ بود که می‌خواست در این مدت و در روند مذاکرات با تهران به‌نتیجه برسد که البته این مساله بعد از حمله گفته شد. دومین بهانه اینکه به تصویب رسیدن قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود که در وین ایران را محکوم به مغایراتی با قوانین بین‌المللی کردند. آنها معتقدند که انرژی اتمی ایران می‌تواند برای مقاصد نظامی خودش را آماده کند. اسراییل به صورت غافلگیرانه و در یک عملیات نظامی فرماندهان، دانشمندان و شهروندان عادی را مورد حمله قرار داد که در پی آن کشته‌ها و خرابی‌‌هایی به وجود آمد. این اقدام به‌حدی خشم‌انگیز بود که با پاسخ شدید ایران روبه‌رو شد. بعد از حمله ایران، اسراییل متوجه شد که گنبد آهنینی که سال‌ها در موردش صحبت می‌کردند توان مقابله را ندارد. باوجود خنثی کردن تعدادی از پرتابه‌ها، باز هم نتوانستند از برخورد تعداد بسیاری جلوگیری کنند. برخورد موشک‌های ایرانی به عمق اراضی اشغالی به آنها نشان داد که ایران چه توانایی‌هایی در این زمینه دارد.

-    حمله‌های ایران چه بازخوردی در اسراییل داشت؟

حمله‌های ایران حالت تهاجمی اسراییل را افزایش داد و آنها حمله به زیرساخت‌های اقتصادی ایران را در دستور کار قرار دادند. این روند اگر ادامه داشته باشد منجر به خسارات انسانی و اقتصادی خواهد شد و بار دیگر موج خشونت و واکنش‌های منفی را منطقه به‌همراه خواهد داشت.

-    این جنگ چگونه سایر کشورها را تهدید می‌کند؟

درگیری که اسراییل آغاز کننده آن بوده حتی به نفع کشورهای بزرگ و کوچک منطقه هم نیست به همین دلیل آمریکا بار دیگر به ایران پیشنهاد داده است که به مسیر مذاکره بازگردد و به‌نظر من اکنون وظیفه کشورهای بزرگ مانند چین آمریکا و روسیه و حتی اروپایی‌ها این است که رژیم صهیونیستی را مهار کنند و در جهت کاستن از تنش گام بردارند. شاید حتی بتوانند با کنترل این رژیم زیاده‌خواه به توافقنامه دائمی رسید و برای همیشه شَر این بحران و چالش طولانی را از بیخ برکند. من به‌شخصه طرفدار مذاکره و صلح هستیم. اکنون انتقام حمله‌ای اول اسراییل را که در آن فرماندهان ایرانی و شهروندان به شهادت رساند، گرفته شده و نشان داده که ایران توان پاسخ‌گویی به شرارت اسراییل را دارد. ما باید از هر راهی که می‌توانیم جلو وارد شدن خسارت به کشور را بگیریم..

-    بسیاری بر این باورند که در میانه جنگ، دیپلماسی می‌تواند به کمک کشورها و ملت‌ها بیاید، در این مورد بفرمایید که آیا می‌تواند در انتظار دخالت دیپلماسی باشیم؟

در مورد دیپلماسی باید اضافه کنیم که در همه عرصه‌ها و زمان‌ها می‌تواند مفید باشد و در واقع دیپلماسی اهرمی برای جلوگیری از جنگ است. ایران به درستی اعلام کرد تا روزی که این جنگ ادامه دارد، جایی برای مذاکره نیست. در اینگونه موارد کشورهایی بزرگ که توانایی کنترل رژیم صهیونیستی را دارند، نمی‌توانند از خودشان رفع مسئولیت کنند و باید جلو بیایند و از ادامه جنایت این رژیم جلوگیری کنند. این قدرت‌های جهانی در درجه اول باید طرحی برای مهار اسراییل داشته باشند و در قدم بعدی اقداماتی برای ترک مخاصمه پیشنهاد کنند. درست است که در هر شرایطی می‌توان گفت‌وگو کرد اما اگر نفس گفت‌وگو با منافع ملی در تضاد باشد، داستان متفاوت است.

اسراییل به صورت غافلگیرانه فرماندهان، دانشمندان و شهروندان عادی را مورد حمله قرار داد که در پی آن کشته‌ها و خرابی‌‌هایی به وجود آمد. این اقدام به‌حدی خشم‌انگیز بود که با پاسخ شدید ایران روبه‌رو شد

-    در مورد خاتمه پرونده هسته‌ای چه گزینه‌ای داریم؟

معتقدم تجاری کردن انرژی هسته‌ای یعنی تشکیل کنسرسیومی که دیگر کشورهای منطقه هم در آن نقش دارند تا از سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای استفاده کنند. اکنون در امارات، عربستان، ترکیه، عراق، مصر و... در زمینه هسته‌ای فعال‌ هستند و با ایجاد کنسرسیوم می‌توان به فعالیت‌های هسته‌ای ادامه دهند و این چالش هم به‌زودی تمام خواهد شد.

-    بسیاری در انتظار مداخله مستقیم روسیه و چین هستند، آیا این می‌تواند عملی شود؟

پکن نشان داده که خود را اسیر دوستی با کشورهای دیگر نمی‌کند و حتی به کشورهای بزرگی مانند روسیه هم نزدیک نمی‌شود. روابط چین با همه کشورها روابط جدی و بر اساس قراردادهای بین‌المللی است و در همین حد به ارتباط ادامه می‌دهد. ایران هم مراوده‌های اقتصادی با چین دارد اما آنچه برای چین مهم است وضعیت منطقه است که با ناآرامی و تشنج در منطقه احتمال دارد منافع آنها به‌خطر بیفتد. از این رو اگر ایران رفع تحریم شود زمینه‌هایی را برای سرمایه‌گذاری بسیاری از کشورها فراهم خواهد کرد. چین و سایر کشورها مانند روسیه خواهان استفاده از منابع بسیاری غنی ایران هستند. در مورد روسیه هم باید اضافه کنیم که تلاش دارد تا خودش را به‌عنوان یک میانجی وارد میدان کند ولی فراموش نکنید که با توجه به نزدیکی تهران و کرملین باز هم نمی‌توانیم آنچنان که باید روی برنامه‌های روسیه حساب باز کنیم زیرا آنها هم به‌دنبال سود خودشان هستند.

-    در همین مورد در مورد نقش اروپا و آمریکا در این جنگ بفرمایید که آیا نقشی ایفا خواهند کرد؟

یقین بدانید که نه آمریکا و نه اروپا نیاری نمی‌بینند که بخواهند مستقیما با ایران وارد جنگ شوند. تجربه نشان داده است که کشورهای اروپایی و آمریکا تسلیحات نظامی را در اختیار اسراییل قرار می‌دهند تا بتواند به حملات بر علیه ایران ادامه دهد. ما شاهد جنگ و غافلگیری بودیم و به همین دلیل پاسخ محکمی به آنها داده شد. اسراییل دنبال آن است که منطقه را در آتش فرو ببرد و نگرانی ندارد که منطقه را اگر بتواند به غزه تبدیل کند. کشورهایی که از جنگ حمایت می‌کنند دنبال منافع نامشروعی هستند که ویرانی کشورها را به‌همراه خواهد داشت. برخی حمایت‌ها از اسراییل به همین دلیل است.

-    موضع فسطینی‌ها و گروه‌هایی مانند حماس به این درگیری‌ها چیست؟

فلسطینی‌ها از تخریب و ضربه به اسراییل رضایت دارند. چون می‌توانند بعد از پایان یافتن موضوع غزه اراضی خود را بازپس بگیرد. البته در این مورد باید منتظر بمانیم تا شاهد تحرکات کشورهای عربی باشیم تا در صورت حمایت از فلسطین آنها بتوانند اسراییلی‌ها را به‌عقب بفرستند.

 

 

 

 

 

 

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار