| کد مطلب: ۱۱۶۸۷۰۹
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» بررسی می‌کند

فرجام ایران در لیست سیاه FATF

آرمان ملی- گروه سیاسی: آنچه به‌نام لوایح FATF در ادبیات سیاسی و اقتصادی ایران وجود دارد از مجلس دهم در مارپیچ مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص رفت و آمد می‌کند که نهایت هفته گذشته در خبری تقریبا قابل پیش‌بینی کنوانسیون پالرمو به‌تصویب رسید ولی همچنان خبری از تصویب CFT نیست.

فرجام ایران در لیست سیاه FATF

در این مورد باید اضافه کنیم که تصویب پالرمو با شروطی همراه است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. با این حال نمی‌توان به‌سرانجام رسیدن پالرمو مثبت ارزیابی نکرد زیرا باتوجه به تحولات بین‌المللی و البته روند مذاکرات ایران، آمریکا و اروپا می‌تواند به بهبود وضعیت اقتصادی ایران در جوامع بین‌المللی کمک کند. البته توجه داشته باشید که خروج ایران از لیست سیاه FATF شاید روی کاغذ بتواند خبر خوبی باشد ولی تحریم‌های بالادستی آمریکا که اقتصاد ایران را با چالش جدی روبه‌رو کرده مانع اصلی محسوب می‌شود.

رفع تحریم‌های آمریکا

حسین‌ کنعانی‌مقدم، تحلیلگر مسائل سیاسی و عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد آخرین تحرکات این مجمع و تصویب مشروط کنوانسیون پالرمو، به‌ خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «پالرمو و CFT که باقی مانده از لوایح FATF بود به تحریم‌هایی مانند کاتسا و ایسا و تحریم‌های یک‌جانبه‌ای که از سوی آمریکا وضع شده ارتباط چندانی ندارد. اگر ایران به این کنوانسیون‌ها ملحق شود و به لیست خاکستری FATF هم وارد شود، آمریکایی‌ها بازهم می‌توانند تحریم‌های خودشان را ادامه دهند و از انتقال پول ما جلوگیری کنند. بنابراین ما تعهداتی را قبول می‌کنیم که فایده‌ای برای کشورمان ندارد مگر این‌که تحریم‌ها به‌طور کامل رفع شود و اینکه کنوانسیون پالرمو را به‌صورت مشروط تصویب کرده‌ایم قابل پیش‌بینی بود و در ادامه به‌نظرم CFT را هم به‌زودی به‌سرانجام خواهد رسید.» او در همین مورد و با اشاره به مخالفان تصویب این کنوانسیون‌‌ها ادامه می‌دهد: «عده‌ای می‌گویند با ملحق شدن به این کنوانسیون‌ها، تحریم‌ها برداشته می‌شود. تحریم معنای خاص خودش را دارد مانند تحریم آمریکا و سازمان ملل، نوع دیگری از تحریم‌هایی است که اگر کشورهای دیگر بخواهند با ما مبادلات اقتصادی انجام دهند، تحریم و جریمه می‌شوند و تحریم‌هایی که محاصره اقتصادی را ایجاد می‌کنند و مانع فروش نفت ما به سایر کشورها می‌شود که در ادبیات آمریکایی‌ها به‌عنوان تحریم از آن یاد نمی‌شوند. توجه داشته باشید که اگر حتی ما به این کنوانسیون‌ها ملحق شویم‌ ولی در ادامه به غربی‌ها به توافق نرسیم بازهم تفاوتی در پیوستن و نپوستن ما نمی‌کند.»

جزئیات تصویب پالرمو

محسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره موافقت «مشروط» مجمع تشخیص مصلحت نظام با الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو گفت: «بعد از چهار ماه بررسی کارشناسی در کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت و ۵ جلسه بررسی در کمیسیون مشترک و همچنین بعد از سه جلسه صحن شورای عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام نهایتا با بررسی الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو پایان یافت و مجمع تشخیص مصلحت نظام به‌صورت مشروط با الحاق ایران به این کنوانسیون موافقت کردند. البته لازم به توضیح که پیش از این شورای نگهبان هم نظر مثبت خودش را در مورد این لایحه اعلام کرده بود. براساس مصوبه مجمع، ایران این کنوانسیون را در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی خودش در واقع پذیرفته است و به آن ملحق خواهد شد. همچنین رسیدگی به کنوانسیون دیگر که مشهور به CFT است در جلسه آتی مجمع، در دستور کار صحن مجمع قرار دارد.» وی در همین مورد ادامه داد: «این یک شرط مهمی بود که مصوب مجلس و مجمع تشخیص مصلحت هم در واقع مصوبه مجلس را تایید کرد یعنی ما با اضافه شدن این شرط مهم در ابتدای کنوانسیون به این کنوانسیون ملحق خواهیم شد. مصوبه مجمع، مصلحت موردنظر مجلس شورا را تایید کرد و وارد دانست؛ این موضوع قانون محسوب می‌شود و تغییری اگر بخواهد صورت بگیرد باید سیر معنای قانونی خودش را طی کند یعنی باید در مجلس مصوب شود و شورای نگهبان تایید کند.»

موضع دولت

محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور هم با اشاره به رای مجمع تشخیص مصلحت در خصوص پیوستن مشروط ایران به پالرمو گفت: «اینکه دبیرخانه مجمع، گزارش‌های بسیار دقیق، عمیق و خوبی فراهم کرد و مجمع تشخیص مصلحت، در فضایی منطقی و اصولی به این نتیجه رسید، ‌دستاورد بزرگی بود. این رای، پیامی سیاسی داشت و در صورت استفاده صحیح از آن، وارد فضای جدید دیپلماسی و تعامل بین‌المللی شده‌ایم.» معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: «واقعیت این است که دولت چهاردهم بیش از دوره‌های قبلی، دانشگاهی است، رئیس‌جمهور و معاون اول دولت چهاردهم، از اساتید دانشگاه هستند که به این عنوان افتخار می‌کنند و اینگونه نبوده که تنها ‌پسوند استاد داشته باشند ولی به‌دنبال کارهای سیاسی و اجرایی بروند، از این جهت، موفقیت یا عدم توفیق این دولت، به دانشگاهیان برمی‌گردد.»

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار