«آرمان ملی» تحولات غرب آسیا را بررسی میکند
آشوب در اراضی اشغالی
آرمان ملی- گروه سیاسی: بسیاری از تحلیلگران بعد از روند مبادله زندانیان پیشبینی میکردند که این جنگ به این زودیها و بعد پایان آتشبس تمام نخواهد شد.
حالا حملات ارتش اسراییلی به نوار غزه بعد از 22 اسفند شرایط میدانی جدیدی بهویژه در ارتباط با طرح بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم برای ایجاد محور فیلادلفیای ۲ با هدف جداسازی شهرهای خانیونس و رفح شکل گرفته است و بههمین دلیل روند جنگی در نواز غزه به حالت عادی خود بعد از 7 اکتبر بازگشته است و آمار کشتهها همچنان رو به افزایش است. در این مورد باید به تحولات داخلی اسراییل اشاره کنیم که در ادوار اخیر به پاشنه آشیل دولت نتانیاهو تبدیل شده است و روند را بهگونهای پیش میبرد که باید نامش را آشوب در اراضی اشغالی بگذاریم. نهتنها جدایی نظامیهای اسراییلی بنابر گزارش رسانهها در تلآویو سرعت گرفته است بلکه باید به شکل گرفتن مبارزات مدنی در اراضی اشغالی هم اشاره کنیم. هنرمندان، نویسندگان و چهرههای فرهنگی در طوماری خواستار پایان جنگ و آزادی زندانیان شدند. اسراییل هم در این مورد طرحی به حماس داده است که تاکنون قابل پذیرش نبودهاند. در مورد آخرین تحولات فلسطین اشغالی با یکی از تحلیلگران منطقه گفتوگو کردهایم. آصفری با تاکید براینکه سکوت کشورهای عربی را عامل اصلی حملههای اسراییل به نواز غزه میداند معتقد است ناآرامیهای داخل اسراییل پاشنه آشیل دولت این رژیم خواهد بود.
پاشنه آشیل اسراییل
محمدحسن آصفری، تحلیلگر مسایل منطقه در واکنش به آخرین تحولات در داخل راضیاشغالی به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «در مورد وضعیت داخلی اسراییل باید بگویم آنچه در سیاستخارجه و حالت تهاجمی اسراییل در منطقه مشاهده میکنیم تحتتاثیر وضعیت داخلی است. از ابتدای شروع جنگ بعد از حوادث 7 اکتبر نتانیاهو تنها برای آرامکردن جو داخلی دست به تهاجم زده است و تنها برای بازی رسانهای در مورد بازگرداندگان اسرای اسراییل بوده ولی آنها بارها نشان دادهاند که جان زندانیان برایشان اهمیتی ندارد بههمین دلیل است که اعتراضات داخلی پاشنه آشیل رژیم اسراییل محسوب میشود که یکی از عوامل سقوط یا تغییرات عمده دولت این رژیم خواهیم بود. دور جدید حملات اسراییل به نوار غزه هم با چراغ سبز آمریکا آغاز شده است و کشتار دستهجمعی فلسطینیها را در دستور کار قرار داده است. حملههای اسراییل و برنامههای جدید آمریکا در خاورمیانه تنها بهدلیل سکوت کشورهای عربی است. تجربه نشان داده که نهادهای جهانی مانند سازمان ملل هیچ تحرکی در این زمینه ندارند این درحالی است که شاهد اعتراضات گسترده در کشورهای مختلف بهخصوص دانشگاههای آمریکا هستیم. کشورهای جهان باید بهصورت مستقل وارد این جنگ یکطرفه شوند.» این تحلیلگر در همین مورد و با اشاره به چگونگی تحرک کشورهای منطقه ادامه میدهد: «کشورهای منطقه و آنهایی که خود را حامی ملت فلسطین معرفی میکنند باید روابط دیپلماتیک خودشان را با اسراییل قطع کنند در این صورت است که اسراییل دست از نسلکشی در غزه دست برمیدارد. در این وضعیت میبینیم که نهتنها اعتراضی به این حملهها نمیکنند بلکه روابط اقتصادی خودشان را نیز تقویت میکنند شکی در این نیست که آنچه در لبنان و غزه میگذرد بهزودی گریبان آنها را هم خواهد گرفت.»
ناآرامی در اسراییل
منابع رسانهای عبریزبان گزارش دادهاند که ارتش رژیم اسراییل با بحرانی عمیق و بیسابقه در خصوص نیروهای ذخیره مواجه است. وبگاه عربی ۲۱ بهنقل از رسانههای صهیونیستی گزارش داده است که از زمان آغاز جنگ علیه نوار غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از ۱۰۰ هزار صهیونیست از خدمت در نیروهای ذخیره خودداری کردهاند. این امر بزرگترین موج امتناع از خدمت نظامی از زمان جنگ لبنان در سال ۱۹۸۲ بهشمار میرود. طبق این گزارش، گرچه علل این امتناع گسترده متنوع است، اما کارشناسان معتقدند کاهش چشمگیر مشارکت نیروهای ذخیره، حاکی از افول مشروعیت جنگ جاری علیه غزه در سطح داخلی رژیم صهیونیستی است. نرخ حضور در نیروهای ذخیره از حدود ۱۲۰ درصد بلافاصله پس از آغاز جنگ، به حدود ۸۰ درصد در مارس گذشته کاهش یافته و حتی آمار واقعی ممکن است بین ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد. به گفته منابعی در ارتش رژیم صهیونیستی، برخی یگانهای ذخیره برای جبران کمبود نیرو به شبکههای اجتماعی متوسل شدهاند تا افراد داوطلب جدید را جذب کنند. در همین مورد روزنامه اسراییلی هاآرتص گزارش داد که حدود ۱۷۰۰ نفر از هنرمندان، نویسندگان و چهرههای فرهنگی در سرزمینهای اشغالی با امضای طوماری رسمی، خواستار پایان جنگ علیه نوار غزه و بازگرداندن زندانیان صهیونیست شدند. منابع مطلع به هاآرتص گفتهاند که تنها طی پنج روزگذشته، بیش از ۱۰۰ هزار صهیونیست با امضای طومارهایی، خواهان توقف عملیات نظامی و اتخاذ راهکارهای دیپلماتیک برای بازگرداندن زندانیان خود شدهاند. این اقدام در حالی صورت میگیرد که موجی از نارضایتی عمومی نسبت به عملکرد کابینه رژیم اسراییل در قبال جنگ غزه در حال گسترش است.
حماس و آتشبس
یک مقام جنبش حماس در گفتوگو با شبکه الجزیره در مورد آخرین تحولات روند صلح گفت: «پیشنهادی که توسط مصر به ما منتقل شده شامل آتشبس موقت ۴۵ روزه در برابر ورود غذا و سرپناه به غزه است علاوه بر آنکه شامل آزادی نیمی از اسرای اسرائیلی در هفته اول توافق نیز میشود. هیات مذاکرهکننده ما از پیشنهاد منتقل شده توسط مصر غافلگیر شده چرا که به طور آشکار بر خلع سلاح مقاومت تاکید دارد. مصر به ما اعلام کرده است هیچ توافقی برای پایان جنگ بدون مذاکره برای خلع سلاح مقاومت وجود نخواهد داشت. حماس به مصر اعلام کرده است توقف جنگ و عقبنشینی نیروهای اشغالگر از نوار غزه مبنای هر توافقی خواهد بود و نه خلع سلاح مقاومت. مقام جنبش حماس تاکید کرده سلاح مقاومت بهصورت کلی و یا جزئی مورد مذاکره قرار نخواهد گرفت چرا که حقی اساسی از حقوق ملت فلسطین است.»
ارسال نظر