سیرابی؛ منبع پروتئین کمکالری
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به فواید سیرابی گفت: بدن انسان برای فرآیندهای حیاتی مانند ارتباطات سلولی، تعادل مایعات، عملکرد سیستم ایمنی و تعمیر و نگهداری بافت به پروتئین نیاز دارد و یکی از خواص سیرابی، داشتن مقادیر زیادی از پروتئین است. مهنوش صاحبدل اظهارکرد: سیرابی و شیردان آستر داخلی معده حیوانات نشخوارکننده مانند گاو و گوسفند است که بافت جویدنی دارد؛ این گوشت، طعمی خنثی دارد و بهراحتی میتواند طعم سایر موادی که با آن پخته میشود را به خود بگیرد. البته برخی میگویند که طعم سیرابی و شیردان کمی شبیه به جگر است اما بافت غلیظتر و جویدنی دارد. وی افزود: در صورتیکه این ماده غذایی در مدت دو سه ساعت پخته شود، بافت آن به آرامی شروع به نرمشدن میکند و به همین دلیل اغلب در غذاهایی که مدت زمان طولانیتری نیاز به پختهشدن دارند، مانند سوپ و خورش، یافت میشود.
ارزش غذایی
صاحبدل با اشاره به ارزش غذایی سیرابی بیان داشت: سیرابی سرشار از پروتئین، سلنیوم، ویتامین B۱۲و روی است. یکی دیگر از فواید سیرابی کالری کم آن است؛ بهطوریکه ۱۰۰ گرم سیرابی و شیردان پختهشده، ۹۴ کالری دارد، بنابراین مصرف این غذا بهدلیل کالری پایین و داشتن موادمغذی مختلف، در رژیم غذایی توصیه میشود. وی اظهارکرد: سرابی منبع غنی سلنیوم است؛ یکی از فواید سیرابی، تامین حدود ۱۷ درصد از سلنیوم مورد نیاز بدن انسان در طول روز است. سلنیوم یک ماده معدنی کلیدی است که بهعنوان یک آنتیاکسیدان در بدن برای کمک به خنثیکردن رادیکالهای آزاد و محافظت در برابر آسیب سلولی و بیماریهای مزمن عمل میکند. وی ادامه داد: پایینبودن میزان سلنیوم در بدن با کاهش عملکرد ایمنی و زوال شناختی مرتبط است. افزایش مصرف سلنیوم نیز به طور بالقوه میتواند به پیشگیری از مشکلات تولید مثل، بیماری خودایمنی تیروئید و حتی انواع خاصی از سرطان کمک کند. وی با اشاره به خواص سیرابی برای لاغری عنوان کرد: خوردن غذاهای سرشار از پروتئین میتواند به کنترل اشتها و کنترلوزن کمک کند. مصرف غذاهایی با پروتئین بالا در طول پروسه کاهشوزن میتواند در کاهش اشتها
تاثیر زیادی داشته باشد. صاحبدل گفت: یکی از خواص سیرابی، تامین حدود ۱.۵ میلیگرم روی در هر وعده است. بدن برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی، بهبود زخم، لختهشدن خون، تولید مثل، عملکرد تیروئید و انسولین، بینایی سالم و حس بویایی و چشایی مناسب، به روی نیاز دارد. روی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان را نیز بهعنوان یک آنتیاکسیدان و محافظ سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، کاهش دهد.
هشدار
وی افزود: یکی از مضرات سیرابی و شیردان در مقایسه با سایر قطعات گوشت، کلسترول بالای آن است؛ یک وعده از این غذا میتواند تا ۱۰۸ میلیگرم کلسترول داشته باشد که حدود یکسوم کلسترول مورد نیاز کلی توصیه شده در روز است. صاحبدل ادامه داد: برای تهیه سیرابی و ایجاد طعم مطلوب، معمولا از نمک زیادی برای پخت آن استفاده میشود به همین دلیل مصرف این غذا به افرادی که فشارخون بالا دارند، توصیه نمیشود.
ارسال نظر