راههای درمان «پلاکت خون» پایین
پلاکت یکی از عوامل اصلی در انعقادخــون است. پلاکت خون پایین ممکن است فرد را در معرض خونریزی و در موارد شدید حتی مرگ قرار دهد. به همین دلیل، سطح پلاکتخون پایین بایستی جدی گرفته شود و برای درمان آن اقدام شود.
پلاکت خون پایین چیست؟
پلاکتها گروهی از سلولهای خونی هستند که نقش مهمی در انعقادخون دارند. تعداد زیادی پلاکت در خون وجود دارد اما عوامل مختلفی تعیین میکنند که پلاکت خون باید چند باشد. انواع سرطان، کمخونی، بیماریهای خودایمنی، عفونتهای ویروسی و مصرف برخی داروها میتوانند سطح پلاکت خون را بهطور خطرناکی کاهش دهند. از علائم پلاکت خون پایین میتوان به مواردی مانند سردرد، ضعف یا خستگی، کبودی پوست و خونریزی شدید یا ناگهانی اشاره داشت. تحقیقات انجام گرفته همچنین نشان میدهند که رابطهای میان پلاکت خون و کرونا وجود دارد. در بیماران مبتلا به کرونا تعداد پلاکتهای نابالغ افزایش مییابد که ممکن است به تشکیل لختهخون در نقاط مختلف بدن منجر شود. علاوه بر این، بهنظر میرسد کاهش خفیف پلاکت خون و کرونا رابطه مستقیمی داشته باشند. با توجه به روابط مذکور میان پلاکت خون و کرونا، بهتر است میزان پلاکت خون همواره در سطح عادی نگه داشته شود. خوشبختانه راهکارهای تغذیهای و درمانی زیادی برای افزایش پلاکت خون پایین وجود دارد. افراد مبتلا به پلاکت خون پایین میتوانند با مشورت پزشک، یکی از راهکارها را متناسب با شرایط خود انتخاب کنند. توجه بهعلت
ابتلا به پلاکت خون پایین نیز در درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در هر حال، به غیر از راهکارهایی مانند استفاده از آمپول پلاکت خون یا قرص افزایش پلاکت خون، رژیم غذایی افراد نیز تاثیر زیادی در درمان این بیماری دارد.
راهکارها
رژیم غذایـــی در این مورد نقش تعیینکنندهای بازی میکند. آشنایی با این مطلب که برای افزایش پلاکت خون چه بخوریم و چه میوههایی برای افزایش فشارخون مفید است، برای درمان این بیماری ضروری است. راهکارهایی مانند استفاده از آمپول پلاکت خون یا قرص افزایش پلاکت خون اغلب در موارد شدید بیماری توصیه میشود و در وهله اول، راهکارهای طبیعی افزایش پلاکت خون ارجحیت دارند.
رژیم غذایی
رژیم غذایی میتواند تعیین کند که برای هر فرد، میزان پلاکت خون باید چند باشد. مصرف برخی موادغذایی تاثیر مثبتی در افزایش پلاکت خون دارند. هرچند، مکملهای جایگزین نیز ممکن است همان تاثیر غذاهای طبیعی را داشته باشند اما دریافت مواد مغذی مفید بهطور طبیعی در رژیم غذایی بهتر است. در هر حال، آشنایی با برخی مواد غذایی و مکملهای مفید کمک میکند تا انتخاب کنیم که برای افزایش پلاکت خون چه بخوریم.
منابع غنی از فولات
فولات یا اسیدفولیک یکی از انواع ویتامین B است که برای حفظ سلامت سلولهای خونی ضروری است. بزرگسالان و زنان باردار به ترتیب به ۴۰۰ و ۶۰۰ میکروگرم فولات در هر روز نیاز دارند. سبزیجات برگدار تیره رنگ مانند اسفناج و کلم بروکسل، لوبیا چشمبلبلی، جگرگاو، برنج و مخمر از جمله موادغذایی هستند که میتوان برای افزایش جذب فولات مصرف کرد.
منابع ویتامین B12
ویتامین B12 در ساخت گلبولهای قرمزخون نقش دارد و مقادیر پایین آن در کاهش پلاکتهای خون موثر است. ویتامین B12 در منابع غذایی حیوانی مانند انواع ماهی چرب، گوشت گوساله، جگرگاو و تخممرغ یافت میشود. مکملهای ویتامین B12 نیز میتوانند در افزایش جذب آن کمک کنند اما مصرف موادغذایی حاوی ویتامین B12 تاثیر بیشتری دارد.
منابع ویتامین C
ویتامین C نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد و به عملکرد صحیح پلاکتها کمک میکند. ویتامین C همچنین در جذب آهن که در ساخت پلاکتها و گلبولهای قرمز مهم است، تاثیر زیادی دارد. اغلب میوهها و سبزیجات دارای ویتامین C هستند. انواع مرکبات مانند لیمو و پرتقال، فلفلدلمه، توتفرنگی و کیوی تنها برخی از این موارد هستند. تنها بایستی به این نکته توجه داشت که حرارت ویتامین C را از بین میبرد؛ بنابراین، بهتر است موادغذایی دارای ویتامین C بهصورت خام مصرف شوند.
منابع ویتامین D
ویتامین D در پایداری و عملکرد صحیح سیستم ایمنی، اعصاب، ماهیچهها و استخوانهای بدن مشارکت دارد. ویتامین D همچنین به مغز استخوان در تولید پلاکتها و سایر سلولهای خونی کمک میکند. بزرگسالان ۱۹ تا ۷۰ سال روزانه به ۱۵ میکروگرم ویتامین D نیاز دارند. بدن با استفاده از نورخورشید به ساخت ویتامین D اقدام میکند اما برخی افراد روزانه به میزان کافی در برابر آفتاب قرار نمیگیرند یا به آن دسترسی ندارند. برای جذب کافی ویتامین D میتوان از برخی منابع غذایی مانند ماهیهای چرب، زرده تخممرغ، روغن جگرماهی و شیر یا ماست غنی شده استفاده کرد.
منابع غذایی ویتامین K
ویتامین K یکی از عوامل اصلی در انعقادخون است و به حفظ سلامت استخوانها نیز کمک میکند. میزان جذب روزنامه ویتامین K برا افراد بالای ۱۹ سال ۱۲۰ میکروگرم برای مردان و ۹۰ میکروگرم برای زنان است. سبزیجات برگدار، کلمبروکلی، دانهها و روغن سویا و کدوتنبل از اصلیترین منابع غذایی برای جذب ویتامین K محسوب میشوند.
منابع غذایی آهن
آهن برای تولید و حفظ تعداد کافی از گلبولهای قرمز و پلاکتها در بدن لازم است. افزایش میزان جذب آهن بدن میتواند به افزایش سطح پلاکت خون پایین کمک کند. مردان بالای ۱۸ سال و زنان بالا ۵۰ سال به ۸ میلیگرم و زنان بین ۱۹ و ۵۰ سال به ۱۸ میلیگرم آهن روزانه نیاز دارند. صدف خوراکی، جگرگاو، لوبیاقرمز و سفید، شکلات تلخ، پنیرسویا و عدس از جمله منابع غذایی غنی از آهن هستند. همچنین، توجه به این نکته حائز اهمیت است که مصرف منابع غذایی غنی از آهن بههمراه منابع ویتامین C به جذب بهتر و بیشتر آهن کمک میکند.
ارسال نظر