| کد مطلب: ۱۰۱۰۹۰۹
لینک کوتاه کپی شد

پایتخت‌نشینان تورم بالاتری را تجربه کردند

آرمان ملی: تشدید تحریم‌ها و به همراه گسترش کرونا در سال 99 شرایط اقتصادی کشور به ویژه پایتخت را دستخوش تغییرات عمده قرار داده است به گونه‌ای که در تمامی ماه‌ها شاهد نوسانات نرخ تورم بوده‌ایم، نرخ تورم یا قیمت تمام شده کالا برای مصرف کننده را می‌توان ملموس‌ترین شاخص اقتصادی برای آحاد یک جامعه دانست که با تثبیت یا دامنه اندک نوسان آن می‌توان دریافت که اقتصاد در شرایط باثبات قرار دارد اما به موازات آن نوسان های شدید و تغییرات دایمی قیمت کالاها و خدماتی که شهروندان به طور روزمره با آن سر و کار دارند، نشان می‌دهد که شرایط چندان مطلوب نیست. به گونه‌ای‌که تغییرات مداوم قیمت کالاها و خدمات عمومی و نگرانی و عدم اطمینان آحاد مردم از آینده زندگی و تامین سبد خانوارها باعث شده که خود به تشدید تورم در نتیجه تقاضای کاذب بیانجامد موضوعی که از رشد نرخ تورمی پایتخت‌نشینان در تمامی ایام سال گذشته در مقایسه با نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی حکایت داشته است.
تورم در 4 فصل
در فصل بهار ۹۹ و در شرایطی که ۲ ماه از سال تحت تاثیر کرونا، محدودیت‌های اعمال شده برای پیشگیری از شیوع و نیز مهار آن بود، تورم در پایتخت، به بالای ۲۰ درصد رسید؛ نکته قابل تامل اینکه در فروردین و اردیبهشت ماه پارسال نرخ تورم در گروه «خوراکی‌ها، آشامیدنی ها و دخانیات» بیش از «اقلام غیرخوراکی و خدمات» بود و به ترتیب تورم ۳۸.۴ درصدی و ۳۳.۱ درصدی در ماه‌های فروردین و اردیبهشت ثبت شد. در خردادماه ورق برگشت و نرخ تورم در تهران نرخ ۳۰ درصدی در بخش «کالاها و خدمات غیرخوراکی» را تجربه کرد که مهمترین عوامل موثر بر آن هزینه مسکن، ارتباطات و حمل و نقل بود. در مجموع می‌توان گفت که در فصل بهار نرخ تورم سالیانه در استان تهران رشد ۲.۷ درصدی را تجربه کرد که با میزان رشد ثبت شده برای میانگین کشوری این شاخص در فصل بهار برابری می‌کرد. در فصل تابستان با اوج گیری قیمت مسکن و اجاره بها در تهران، گروه «کالاها و خدمات غیرخوراکی» بیشترین تاثیر را بر رشد نرخ تورم در پایتخت گذاشت؛ به طوری که در تیرماه این گروه کالایی ۲۹.۹ درصد، مرداد ۳۰.۳ درصد و شهریور ۳۱ درصد افزایش داشت و به دنبال آن نرخ تورم نیز رشد کرد. در فصل تابستان استان تهران جایگاه خود را به عنوان دومین استان با نرخ تورم بالا در کشور حفظ کرد و باز هم بالاتر از میانگین کشوری این شاخص قرار گرفت. در فصل پاییز نیز باز هم گروه «کالاها و خدمات غیرخوراکی» بیشترین تاثیر را بر رشد نرخ تورم در پایتخت داشت؛ در مهرماه این گروه کالایی ۳۲.۳ درصد، آبان ماه ۳۳.۵ درصد و آذرماه ۳۴.۲ درصد نرخ تورم سالیانه را ثبت کرد و سبب شد باز هم سیاست‌گذاران اقتصادی نتوانند نرخ تورم را استان پرجمعیتی چون تهران را مهار کنند، به طوری که نرخ تورم در این فصل به بالای ۳۰ درصد رسید. در این فصل نیز استان تهران در رتبه دوم استان‌هایی با نرخ تورم بالا قرار گرفت. در فصل زمستان نیز با اینکه در ۲ ماه دی و بهمن گروه «کالاها و خدمات غیرخوراکی» در رشد تورم پایتخت با ثبت رقم‌های ۳۵.۱ درصد و ۳۵.۸ درصد پیشتاز بود، در ماه اسفند افزایش قیمت گروه «خوراکی‌ها، آشامیدنی ها و دخانیات» با ۳۶.۸ درصد، گوی سبقت را ربود، به طوری که نرخ تورم را در تهران به ۳۶.۷ درصد رساند در این فصل استان تهران وضعیت خود را در بین استان‌هایی با نرخ تورم بالا بهبود بخشید به طوری که در ماه اسفند به رتبه سیزدهم کشوری رسید.
جزئیات نرخ تورم اسفندماه در استان تهران
برپایه برآوردهای مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالیانه در استان تهران در ماه منتهی به اسفند ۹۹ برای خانوارهای شهری ۳۶.۷ درصد و برای خانوارهای روستایی ۳۵.۸ درصد محاسبه شده است؛ در این ماه نرخ تورم نقطه‌ای برای اقلام خوراکی ۶۴.۲ درصد و برای اقلام غیرخوراکی ۴۰ درصد بوده است. در این ماه نرخ تورم سالیانه برای گروه‌های «خوراکی و آشامیدنی» ۳۶.۷ درصد، «دخانیات» ۴۱.۹ درصد، «پوشاک و کفش» ۲۹.۵ درصد، «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت ها» ۳۰.۹ درصد، «مبلمان و لوازم خانگی» ۳۸.۷ درصد، «بهداشت و درمان» ۲۹.۵ درصد، «حمل و نقل» ۷۳.۸ درصد، « ارتباطات» ۱۷.۹ درصد، «تفریح و فرهنگ» ۳۷.۳ درصد، «آموزش» ۲۴.۸ درصد، «هتل و رستوران» ۳۴.۴ درصد و «کالاها و خدمات متفرقه» ۳۳.۳ درصد محاسبه شده است.

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار