«آرمان ملی» از سناریوهای بعد از اسد گزارش میدهد
اسرائیل و فرصت آشوب
آرمان ملی- احسان اسقایی: هر تغییری در آرایش قدرت در خاورمیانه آثار مختلفی بر رویکرد دولتها در منطقه گذاشته و از این رو تحولات اخیر در سوریه و پایان حکمرانی بشار اسد آثار گوناگونی بر حکمرانی قدرتهای منطقه و عملکرد قدرتهای فرامنطقه خواهد گذاشت.
در قدرت قرار گرفتن تحریرالشام در سوریه موجب شده اسراییل که از رفتن اسد خوشحال است، چرا که مهرهای کلیدی در محور مقاومت کنار رفته، به علت فقدان اطلاع از رویکرد تحریرالشام دست به اقداماتی در سوریه بزند. به نظر میرسد اسرائیل سناریوهایی را بعد از اسد برای منطقه در دست دارد و میکوشد بهانههایی برای اجرا کردن آن سناریوها بیاید.
امنیت در سوریه
بعد از خروج اسد از سوریه، اسرائیل به صورت رسمی توافقنامه بین سوریه و اسرائیل را زیر پا گذاشته و از بلندیهای جولان که همین بخش را هم از سوریه در گذشته غصب کرده، به داخل خاک سوریه حرکت و نظامیان خود را در خاک سوریه مستقر کند. از سوی دیگر جنگندههای اسراییل در حال بمباران انبارهای مهمات راهبردی سوریه هستند و سلاحهای سنگین سوریه را به بهانه اینکه ممکن است به دست گروههای تندرو ضد اسرائیل بیفتد منهدم میکند. نگرانیهای اسراییل از آن رو بیشتر شده است که برخی فرماندهان پیروز در مسجد اموی فریاد زدهاند که امروز سوریه و فردا بیتالمقدس!
جنگ با حزبا...
اسرائیل که بعد از ضد واقعه ۷ اکتبر رسماً در چند محور با گروههای مختلف درگیر شد. در برابر لبنان یک جنگ تمامعیار اطلاعاتی و نظامی را کلید زد. بعد از شدت گرفتن درگیریها و احتمال گسترش ناآرامیها بود که با واسطه قدرتهای منطقه و فرامنطقه سرانجام بین دو طرف آتشبس برقرار شد. انچه در این بین اهمیت دارد این است که حزبا... توانست ساختار خود را حفظ کرده و همچنان به عنوان یک عامل مهم در معادلات منطقه حضور داشته باشد. با حذف اسد و تغییر در ساختار سیاسی سوریه این احتمال وجود دارد که اسراییل آتشبس با حزبا... را زیر پا گذاشته و یا بعد از دو ماه زمان مقرر شده، دوباره به جنوب لبنان حمله کند تا به خیال خود آسیب بیشتری به حزبا... وارد کند. در سوی دیگر قدرت گرفتن ترامپ برای برخی این تصور را پدید آورده که تنشها در خاورمیانه کم خواهد شد. اگر هم چنین باشد، اگر تنشها در خاورمیانه کم شود، تردیدی نیست که بیش از ترامپ، به قدرت بازدارنده حزبا... ربط دارد. برای همین برخی تحلیلگران معتقدند که اسراییل بر ترور و حمله هوایی به پایگاهها تکیه خواهد زد.
یمن و انصارا...
سناریوی بعدی که اسراییل احتمالا در دستور کار دارد و حتی آمریکا و متحدانش هم از آن حمایت خواهند کرد، حمله به یمن و حوثیهاست. یمن از جمله بازیگران مهم محور مقاومت است که در معادلات منطقه اثرگذار بوده است. فشاری که انصارا... بر گلوی اقتصاد اسراییل وارد میکرده، هنوز ادامه دارد. تغییر وضعیت در سوریه این فرصت را به رژیم اشغالگر میدهد که بر مقابله با انصارا... تمرکز کند. بعید نیست اسرائیل هم بخواهد به منظور ضربه زدن به حوثیها به عنوان یکی از بازوان محور مقاومت وارد عمل شود. اما به نظر میرسد شرایط اسراییل اجازه چنین حملهای را به آسانی ندهد. وضعیت سیاسی نتانیاهو چنان نیست که بتواند نظر موافق را برای حمله به منطقهای دور از خاک اسراییل را جلب کند.
حشدالشعبی
سوی دیگر ماجرا برای اسرائیل آسیب رساندن به حشدالشعبی در عراق است. اما اسراییل به خوبی میداند ورود به عراق و آسیب به حشدالشعبی بسیار پر هزینه خواهد بود. حشدالشعبی اکنون بخشی از نیروی نظامی عراق است. حمله به این گروه توسط اسرائیل میتواند از منظر عراق، طغیان اسراییل علیه نظامیان و تمامیت ارزی این کشور باشد لذا عراق به سادگی از کنار این مورد عبور نخواهد کرد. ضمن اینکه ممکن است ایران نگاهی ویژه به دستاندازی اسرائیل به عراق داشته باشد و هزینه حمله اسرائیل به عراق در این صورت بسیار سنگین خواهد شد. چرا که نیروهای آمریکایی از تنش بین مقاومت در عراق و اسراییل آسیب میبینند. از این رو آمریکاییها نیز از هرگونه حمله اسرائیل به مقاومت در عراق جلوگیری مخالفت خواهند کرد.
ارسال نظر