| کد مطلب: ۱۰۱۱۷۱۳
لینک کوتاه کپی شد

نباید بازار عراق را برای سایر کشورها خالی کنیم

آرمان ‌ملی- محمد سیاح: وزیر کار و رفاه اجتماعی از توافق برای انعقاد قرارداد سند همکاری اقتصادی 5ساله با عراق خبر داده که می‌تواند به گسترش تعاملات دو کشور منجر شود. درواقع کشور عراق که به‌عنوان یکی‌‌از شرکای مهم تجاری ایران محسوب می‌شود در سال‌های گذشته تغییرات زیادی را متحمل شده است؛ جنگ داخلی یکی‌از اصلی‌ترین دلایل مشکلات اقتصادی این کشور است و به همین دلیل بخش بزرگی از مردم در این کشور به واردات کالا وابستگی دارند. قبل‌از این هم عراق بازار مناسبی برای کالاهای ایرانی بود و امروز هم باتوجه‌به نیازهای مردم این کشور، بازار مصرف عراق محلی برای حضور کالاهای ایرانی شده است. هرچند که آمارها از کاهش ارزش نقدی صادرات کالا به این کشور حکایت دارد اما همچنان عراق بازاری مناسب برای ایران محسوب می‌شود. درحال حاضر عراق یکی‌از بازارهای هدف صادرات کالایی ایران است که در سال گذشته 9میلیارد دلار برای ایران سودآوری داشته است. موضوعی که به اعتقاد کارشناسان فارغ از امکان افزایش میزان مبادلات نباید اجازه داد تا سایر کشورهای منطقه جایگاه ایران را به نفع خود مصادره کنند. ازاین‌رو امضای سند همکاری اقتصادی ۵ساله با طرف عراقی حائز اهمیت است.

نباید عرصه را خالی کرد
سیدحمیــد حسینی، رئیس اتاق ایران و عراق دراین‌باره به «آرمان ‌ملی» گفت: «ممکن است که با تفاهم‌نامه‌ها اتفاق خاصی نیافتد ولی بالاخره عراق عرصه رفت‌وآمد کشورها و دولت‌ها و توافقنامه‌ها است و ما نباید غیبت داشته باشیم. نباید اجازه بدهیم مصر، اردن، عربستان و ترکیه و... وارد این کشور شوند و فضای رسانه‌ای و اقتصادی عراق را تصرف کنند. هرچند که عراقی‌ها معمولا خیلی به توافقنامه‌ها پایبند نیستند ولی نفس رفتن، مذاکره کردن و باز کردن راه مذاکره قطعا مؤثر خواهد بود. وی در پاسخ به این سؤال که باتوجه‌به اینکه در افکار عمومی ‌عراق منفی‌گرایی نسبت به ایران زیاد شده و تبلیغاتی علیه کشورمان وجود دارد، آینده این توافقات را چطور می‌بینید، بیان کرد: «ممکن است در عرصه سیاسی و فرهنگی و فضای مجازی در عراق علیه ایرانی جوسازی شده و وضعیت مانند سابق نباشد، در داخل کشور خودمان هم این چنین است و فضای همه کشور از فضاسازی‌های مجازی دچار التهاب می‌شود، ولی اینکه این موضوع باعث شود تا روابط تجاری ایران با عراق کمرنگ‌تر شود این چنین نیست.»
همکاری با بخش خصوصی عراق
حسینی تصریح کرد: «ما در یک‌سری از کالاها مزیت داریم. ارتباطات ما هم با بخش خصوصی عراق است و با دولت عراق کار نداریم. خوشبختانه دولت عراق در هیچ بیزینسی به جز برق و گاز حضور ندارد و بقیه بیزینس‌ها در دست بخش خصوصی عراق است و خیلی نباید نگران باشیم.» رئیس اتاق ایران و عراق ادامه داد: «در یک سال گذشته هم مصطفی الکاظمی، به‌عنوان نخست‌وزیر عراق امور را در دست گرفته مشکلات قبلی هم کمتر شده است؛ از این جهت که نخست‌وزیرهای قبلی به ایران منتسب می‌شدند و هر اتفاقی می‌افتاد به ایران نسبت می‌دادند، الان الکاظمی ‌نشان داده که نه‌تنها گرایشی به ایران ندارد بلکه گرایش ضد ایرانی هم دارد. حضور الکاظمی باعث می‌شود که در انتخابات بعدی ابزار از دست آنهایی که می‌خواهند علیه ایران تبلیغ کنند، ‌گرفته شود. قبلا می‌گفتند اگر نخست‌وزیر کاری انجام نمی‌دهد دلیلش حمایت ایران است ولی دیدند که الکاظمی هم که ‌آمد نه‌تنها مشکلات را حل نکرد بلکه مشکلاتی را هم ایجاد کرده است.» او افزود: «فکر می‌کنم با انتخابات آینده عراق وضعیت سیاسی این کشور شفاف‌تر خواهد شد و الان نمی‌توان این رابطه را تسری داد چراکه بالاخره در جاهای علیه ما موضع‌گیری‌هایی وجود دارد.»
سهم 7/3میلیارد دلاری صادرات به عراق
سید حمیدحسینی درباره سهم مبادلات اقتصادی ایران و عراق در سال گذشته اظهار کرد: «سال گذشته هفت میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار صادرات کالایی و با احتساب صادرات برق هشت میلیارد دلار صادرات به کشور عراق داشتیم، ۱۴تا۱۵درصد صادرات ما به عراق کاهش پیدا کرد ولی این کاهش از نظر وزنی نبود. بدین معنا که در جایی ممکن است کالایی که ارزش کمتری داشته جایگزین کالای دیگری شده باشد؛ فراموش نکنیم که ارزش پایه صادراتی را در کشور کاهش دادیم و این باعث شده با اینکه تناژ صادراتی افزایش پیدا کرده است از نظر ارزشی صادرات کاهش پیدا کند و به نسبت نه میلیارد دلار سال قبل‌تر ۱۴تا۱۵درصد کاهش یابد.» رئیس اتاق ایران و عراق در پاسخ به این سؤال که امسال را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؛ گفت: «فعلاً بازار خوبی داریم که این یا به‌دلیل ماه رمضان یا افزایش کشش بازار‌ها است. تا الان حدود ۳۰تا۴۰هزار تن کالا از مرزهای مختلف به عراق صادر شده است. به‌طور معمول از هر مرز عادی کشور مانند مهران، پرویزخان و باشماق به تفکیک حدود چهار تا هفت هزار تن کالا صادر شده است. ضمن اینکه بازارچه‌ها را هم داریم.» حسینی افزود: «به‌نظر می‌رسد امسال، هم وضعیت عراقی‌ها بهتر شده است، -این کشور سال گذشته واردات خود را کاهش داده بود-، هم اینکه مرزها باز شده‌اند؛ پارسال همین موقع‌ها پنج ماه مرز‌های عربی بسته بود و امسال مشکلی از این نظر نداریم هرچند که مشکل تردد تجار همچنان به قوت خود باقیست و مساله‌ساز هم شده است، درکل به‌نظر می‌رسد وضعیت روبه‌بهبودی است.»
مزیت کالایی؛ رقیبی برای ایران نمی‌گذارد
او در پاسخ به این سؤال که به هرحال عراق خیلی به این توافقنامه‌ها پایند نیست، آیا با این وضعیت مبادلات اقتصادی به مشکل نمی‌خورد؟ توضیح داد: «دولت عراق جز در تامین برق و گاز نقش دیگری در اقتصاد ندارد و در این بخش هم به قدری نیاز دارد که کاری نمی‌تواند انجام دهد، کاری که دولت انجام می‌دهد این است که دائم تعرفه‌های گمرکی را افزایش می‌دهد، البته اعلام کرده‌‌اند که این وضعیت برای همه کشورها وجود دارد ولی چون نمی‌توانیم این موضوع را بررسی کنیم بنابراین اطلاعاتی هم در این رابطه نداریم که مثلا تعرفه گمرکی یمن چقدر است. گمرکی عراق یک زمانی حداکثر پنج درصد بود و الان به رقم‌های 30‌تا‌40درصد رسیده است. تا زمانیکه کالای ما مزیت دارد رقبای ما نمی‌توانند در این بازارها وارد شوند.»

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار