لزوم مصرف «لبنیات»
محمد تقی انوشه متخصص تغذیه
شیر و لبنیات یکی از منابع مهم غذایی برای همه مردم بهویژه گروههای در معرض خطر مثل کودکان، نوجوانان، مادران باردار و شیرده و سالمندان بهشمار میآید. این موادغذایی از منابع مهم کلسیم است که قابلیت جذب بالایی دارند. یکی از عوارض دریافتنکردن این مواد غذایی و کلسیم موجود در آن، پوکیاستخوان در سنین بالاتر است. شیر و لبنیات حاوی ویتامین D و ویتامینهای گروهB است همچنین این ماده غذایی منبع خوب پروتئین است. میزان مصرف آن برای هر فرد بستگی به عوامل مختلفی از جمله سن و نیازهای تغذیهای دارد؛ اما در حالت کلی از سن ۱۲ سال به بالا تا سالمندی باید روزی سه تا چهار واحد مصرف شود که میتواند بهصورت شیر، ماست، دوغ و بستنی باشد. مادران باردار و شیرده باید دو تا سه لیوان بیشتر از فرد عادی شیر و لبنیات مصرف کنند. افرادی که نسبت به آنزیم لاکتوز موجود در این ماده غذایی که نقش آن تجزیهکردن قند شیر است، حساسیت دارند؛ دچار اختلالات گوارشی مانند دلدرد، دلپیچه و نفخ میشوند که میتوانند از شیرهای کم لاکتوز و بدون لاکتوز و یا ماست استفاده کنند. این مواد غذایی بهعلت غنیبودن، جایگزین مناسبی ندارند. کلسیم را میتوان از
موادغذایی دیگر دریافت کرد، اما شیر و لبنیات علاوه بر کلسیم، حاوی ویتامینها و پروتئینهای مفید هستند.
ارسال نظر