قیمت برنج کاهش مییابد؟
آرمان ملی: قیمت بسته ۱۰ کیلویی برنج طارم هاشمی ناظران گیلان به ۱,۷۴۰,۰۰۰ تومان رسیده و دولت در راستای کاهش قیمت برنج، 2 اقدام مهم را در دستور کار قرار داد که پیشبینی میشود قیمتهای بالای برنج در بازار را کاهش دهد. معاون دفتر بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از کاهش قیمت برنج ایرانی خبر داده و گفته است به زودی قیمت جدید برنج پس از محاسبه هزینههای کاشت، داشت و برداشت اعلام میشود. نخستین اقدام دولت، افزایش تولید محصول برنج داخلی است که کارشناسان پیش بینی میکنند امسال نسبت به سال گذشته 30 درصد و نسبت به میانگین تولید سالهای گذشته 20 درصد رشد داشته باشد. سالانه حدود دو میلیون تن برنج در داخل کشور تولید میشود که پیش بینی شده است امسال این تولید به دو میلیون و 400 هزار تن برسد. دراین خصوص، مجری طرح برنج وزارت کشاورزی میزان تولید برنج در سالجاری را فراتر از 2 میلیون و 400 هزار تن میداند و میگوید: این حجم تولید نسبت به میانگین سالهای تولید نرمال حدود 20 درصد افزایش تولید دارد و نسبت به سال گذشته که میزان تولید کمتر از نرمال بوده است حدود 30 درصد افزایش تولید دارد. طبق نظر کارشناسان هیچ اقدامی به
اندازه تقویت تولید داخل نمیتواند در کاهش قیمتها موثر باشد و این همان پیامی است که رهبر معظم انقلاب تحت عنوان برنامه اقتصاد مقاومتی یعنی تکیه بر توانمندیهای داخل بارها تاکید کرده است. اما با توجه به اینکه برنج محصول آب بری است و در شرایط خشکسالی و تغییرات آب و هوایی که اکنون بر کشور حاکم شده افزایش این تولید کار راحتی نیست باید دید که اقدامات وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید در این زمینه چه بوده و چگونه توانسته به این رشد تولید دست یابد. شایگان ادیبی مجری طرح برنج در کشور به اقدامات نوآورانه وزارت جهاد اشاره میکند که نخستین بار در سالجاری تحت عنوان کشت قراردادی در 45 هزار هکتار از اراضی استانهای شمالی کشور ابلاغ شد که از نظر وی تاثیر زیادی در افزایش تولید داشته است. در کشاورزی قراردادی، کشاورز قراردادی با کارخانه دار، سرمایهگذار یا هر بخش خصوصی منعقد میکند و نیاز نقدینگی و سایر نیازهای حمایتی کشاورز را در طول کشت، داشت و برداشت تامین میکند و به ازای آن کشاورز محصول خود را به قیمتی که تفاهم کردهاند به وی میفروشد، این کار موجب میشود که کشاورز مشکلات تولیدش به حداقل برسد که در افزایش
تولید موثر خواهد بود. طبق یک مطالعه به ازای هر واحد کود که به مزرعه داده میشود 9 واحد در افزایش تولید نقش دارد و بسیاری از کشاورزان به دلیل مشکلات نقدینگی یا دوری مسافت و نداشتن تجهیزات نمیتوانند به اندازه کافی و در زمان نیاز عملیات کشاورزی و کوددهی را انجام دهند. مجری طرح تولید برنج کشور هدف از اجرای کشت قراردادی را افزایش بهرهوری، تکمیل زنجیره ارزش، تامین نهادههای مورد نیاز کشت برنج، کم کردن فاصله قیمت برنج در بازار و تامین بخشی از ذخایر استراتژیک کشور از محل تولید داخلی، عنوان کرد و افزود: وزارت کشاورزی علاوه بر در اختیار قرار دادن نهادهها به کشاورزان توصیههای لازم برای افزایش تولید را به آنها ارائه داد از اینرو این طرح با پیشرفت فیزیکی 100 درصدی در استانهای شمالی اجرا شد. یکی دیگر از اقداماتی که وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید مد نظر قرار داده افزایش سطح کشت برنج به عنوان کشت دوم است که در سطح 90 هزار هکتار در استانهای شمالی انجام میشود، اینها ظرفیت جدیدی است که پیش از این اجرایی نمیشد یا در سطح بسیار حداقل دنبال میشد اما در این دولت دنبال میشود. مجری طرح برنج وزارت کشاورزی
درباره این طرح هم چنین میگوید: کشت برنج و برنامهریزی تولید برنج را در 3 استان شمالی کشور دنبال کردیم، کشت اول برنج در 3 استان شمالی کشور در سطح 500 هزار هکتار صورت گرفت و کشت مجدد 50 هزار هکتاری که در مازندران اتفاق خواهد افتاد با در نظر گرفتن این حجم کشت برنج در استانهای شمالی را به 550 هزار هکتار خواهیم رساند. شایگان ادیبی تنها یک عامل را در افزایش تولید برنج در سالجاری موثر نمیداند بلکه معتقد است مجموعه از عوامل در این افزایش تولید نقش داشتن که شرایط مساعد آبوهوایی، پایش و مراقبت از مزارع، کاهش خسارتهای ناشی از آفت و بیماریها، مصرف متعادل انواع کودهای پایه، کشت قراردادی، افزایش درجه مکانیزاسیون مرحله کاشت و برداشت، استقبال کشاورزان از توصیه فنی کارشناسان، افزایش میزان تولید برنج در سالجاری از آن جمله است.
ارسال نظر