دانــستنیهـــا
مشخصه اصلي «آلزايمر» شناسايي شد
گروهي از محققان انجمنهاي بينالمللي تحقيقات دندانپزشکي اخيرا دريافتهاند فرافسفرگيري يا فرافسفريلاسيون تاو مشخصه اصلي پاتولوژيک بيماري آلزايمر است. مطالعات اخير نشان داده است که پريودنتيت (periodontitis) و پاتوژن پريودنتال (periodontal pathogen) از عوامل خطر مهم در بيماري آلزايمر هستند. ترپونما دنتيکولا (T. denticola) پاتوژن پريودنتال اصلي در پريودنتيت، بهعنوان عامل احتمالي در ايجاد بيماري آلزايمر گزارش شده است، با اين حال، نقش ترپونما دنتيکولا در پاتوژنز بيماري آلزايمر تاکنون نامشخص بود. در اين مطالعه محققان آزمايشاتي را بر روي موشها انجام دادند و طي آن 20 موش نر 8 هفتهاي C 57 BL/6( نوعي موش آزمايشگاهي) به مدت 24 هفته به صورت خوراکي از ترپونما دنتيکولا استفاده کردند. سپس محققان دياناي ترپونما دنتيکولا هيپوکامپ موشها را توسط آزمايش پي.سي.آر تعيين کردند. سطوح و مقدار فرافسفريلاسيون تاو در Thr 181، Thr 231 و Ser 396 توسط روشهاي لکه غربي و ايمونوهيستوشيمي مورد بررسي قرار گرفت. ايمونوهيستوشيمي يا بافتشيمي ايمني نام يک فرآيند براي مکانيابي پروتئينها در ياختههاي يک بافت است. فعال شدن ميکروگليا و سطوح IL- 1β و TNF- α به ترتيب با روش ايمونوهيستوشيمي و الايزا شناسايي شدند. تست اليزا يا الايزا (ELISA test) روشي عمومي در بيوشيمي غربالگري است. تست اليزا در اصل براي کنترل کيفيت در گياهپزشکي به وجود آمد و ابتدا در دامپزشکي به منظور تشخيص بيماريهاي عفوني استفاده شد. سپس به عنوان روش تشخيص آزمايشگاهي در برخي بيماريهاي انسان بهکار گرفته شد. تست اليزا يک آزمايش استاندارد براي کشف ويروس و اندازهگيري ميزان ترشح هورمونها در خون است و استانداردي جهاني براي استفاده در بيمارستانها٬ بانک خون و سازمانهاي انتقال خون بهويژه در تشخيص ايدز است. در اليزا خود ويروس جستوجو نميشود بلکه اندازه پادتن (آنتيبادي) که در بدن شخص آلوده به يک ويروس توليد شده٬ اندازه گرفته ميشود. سلولهاي BV 2 با ترپونما دنتيکولا کشت داده شدند، سپس فعالسازي سلولهاي BV 2 توسط ايمونوفلورسانس و ميزان بيان IL- 1β، TNF- α در سلولهاي BV 2 توسط qRT- PCR و الايزا اندازهگيري شد. مايع رويي سلولهاي BV 2 که توسط ترپونما دنتيکولا شبيهسازيشده، براي تحريک سلولهاي N 2 a مورد استفاده قرار گرفت و سپس سطح پروتئين تاو فرافسفريلاسيون شده در Thr 181، Thr 231 و Ser 396 در سلولهاي N 2 a توسط روش لکه غربي شناسايي شد. روش لکه غربي يکي از روشهاي بلاتينگ (blot) است که براي تشخيص و آناليز پروتئينها استفاده ميشود. اين روش يک آزمايش تاييدکننده است و وجود نوعي پادتن (آنتيبادي ايمونوگلوبولين نوع جي) عليه چند نوع پروتئين ويروسي را بررسي ميکند. اين روش در مقايسه با تست اليزا، اختصاصيتر است، ولي از حساسيت کمتري برخوردار است و چون آزمايشي نسبتا گران محسوب ميشود، بهعنوان اولين آزمايش انجام نميگيرد و بيشتر در تاييد نتايج مثبت شده تست اليزا بهکار ميرود. تست وسترن بلات در همراهي با تست اليزا، بيش از 99 درصد مورد اطمينان خواهد بود. بهطورکلي در ژنتيک مولکولي بهعمل انتقال مولکولهاي تفکيک شده در الکتروفورز از ژل به روي يک غشا ويژه، بلاتينگ يا بلات کردن گفته ميشود. مصرف خوراکي ترپونما دنتيکولا بافت مغز را اشغال کرد، هيپرفسفوريلاسيون پروتئين تاو را در Ser 396، Thr 181 و Thr 231 در فرآيندهاي نورونها گسترش داد، ميکروگليا را فعال کرد و سطح IL- 1β و TNF- α را در هيپوکامپ موش افزايش داد. در شرايط آزمايشگاهي، ترپونما دنتيکولا بهطور مستقيم باعث فعال شدن سلولهاي BV 2 و افزايش سطح بيان IL- 1β و TNF- α شد. علاوه بر اين، سطح پروتئين تاو فرافسفريلاسيون شده در Thr 181، Thr 231 و Ser 396 در سلولهاي N 2 a افزايش يافت. اين مطالعه نشان داد که ترپونما دنتيکولا ميتواند به هيپوکامپ موشها حمله کرده و با فعالکردن التهاب عصبي در هيپوکامپ موش، هيپرفسفوريلاسيون پروتئين تاو را در Ser 396، Thr 181 و Thr 231 افزايش دهد.
مضرترين مواد غذايي براي «چشم»
تحقيقات متعدد نشان داده است زيادهروي در مصرف روغنهاي خوراکي ميتواند براي چشم مضر باشد. از اين روغنها ميتوان به روغن آفتابگردان، گلرنگ، ذرت، سويا، و کنجد اشاره کرد. متخصصان ميگويند مصرف برخي موادغذايي ميتواند باعث آسيب به چشم شود. از ديرباز يکي از مواردي که براي سنجش زيبايي چهره از آن ياد ميشود، زيبايي چشمان است.
نان
تحقيقات نشان داده است کربوهيدارتهاي ساده مانند نان سفيد و پاستا خطر ابتلا به دژنراسيون ماکولا وابسته به سن (تخريب لکه زرد چشم) افزايش مييابد. اين بيماري يکي از دلايل نابينايي در افراد کهنسال است. از اينرو، توصيه ميشود از غلات کامل استفاده کنيد.
فرآوريشدهها
هاتداگ، بيکن، و ساير گوشتهاي فرآوريشده سرشار از سديم هستند. همين امر ميتواند افزايش فشارخون را بههمراه داشته باشد. افزايش فشارخون باعث آسيب به رگهاي خوني ميشود که ميتواند نابينايي را بههمراه داشته باشد؛ همچنين فشارخون بالا ميتواند به اعصاب چشم آسيب وارد کند.
سرخشدهها
غذاهاي سرخ شده در حجم بالاي روغن، سطح کلسترول بد خون را افزايش ميدهد. همين موضوع خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي، سکتهمغزي، و ديابت نوع 2 را افزايش ميدهد؛ همچنين اين امر منجر به توليد مولکولهايي به نام راديکالهاي آزاد ميشود که ميتواند به سلولها آسيب وارد کرده و باعث مرگ آنها شود. تمامي اين موارد به معناي آسيب به چشمان است.
روغنهاي خوراکي
تحقيقات متعدد نشان داده است زيادهروي در مصرف روغنهاي خوراکي ميتواند براي چشم مضر باشد. از اين روغنها ميتوان به روغن آفتابگردان، گلرنگ، ذرت، سويا، و کنجد اشاره کرد.
ارسال نظر