تاثیر تغذیه در پیشگیری از M.S
رضا غیاثوند متخصص تغذیه
امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارند که اهمیت و نقش تغذیه را در حفظ سلامت بیماران MS ثابت کردهاند. چربیهای گیاهی باید بهجای چربیهای حیوانی جایگزین شوند. انواع چربیهای گیاهی مثل روغن آفتابگردان و روغن گلهای پامچال (Omega)، مواد با چربیهای حیوانی مثل ماهی تن، شاه ماهی و ماهی خالدار. از پختن و مصرف غذاهای چرب خصوصا گوشتهای چرب و تمام چربیهای با منشا حیوانی، فرآوردههای لبنی پرچرب، سسهای مایونز و تمامی سسهای دارای چربی زیاد، غذاهای بسیار شیرین، کیک، بیسکویت، شیرینی و آبنبات، غذاهای حساسیتزا مثل تخممرغ، شیر، سیبزمینی، گوجهفرنگی، بادمجان، مخمرها، نان گندم و شکر، برخی از میوهها (بسته به واکنش بیمار)، مواد غذایی با رنگهای افزودنی (نوشابهها) و یا مواد نگهدارنده (کنسروها)، ادویه، تمام میوهها و سبزیهایی که خوب شسته نشدهاند، اجتناب شود. روزانه چربیهای محدود و انتخاب شده مانند چربیهای دارای امگا3 و امگا6 و میوهها و سبزیهای تازه و تمیز (سبزیهای دارای برگ سبز پررنگ)، جوانه دانهها خصوصا دانه یونجه که باید موقع شروع به جوانهزدن میل شوند، مایعات مانند آب تازه و تصفیه شده ۲ لیتر (۸ لیوان) در روز، سایر چایهای گیاهی بهجای چای معمولی و آبمیوه رقیق شده مصرف شوند. موادغذایی علاوه بر رساندن انرژی اولیه به بدن موجب حفظ عملکرد مناسب و تقویت دستگاههای مختلف (دستگاه ایمنی، قلب و عروق، اعصاب و...) میشوند که نتیجه آن احساس خوب بودن و قرارگرفتن در وضعیت روحی و جسمی مطلوب است که در بیماریهای مزمن اهمیت مضاعفی پیدا میکنند. برنامه غذایی باید انتخاب شده و شامل مواد مورد نیاز باشد (مغذی و مطلوب). پس باید قبل از خرید، فهرست کلیه احتیاجات سبد خرید خود را از نظر نوع و مقدار اقلام مورد نیاز تهیه کرد. مصرف مناسب و به اندازه ویتامینهای لازم مانند ویتامینهای C و E و گروه B و املاح معدنی چون منگنز، منیزیم، مولیبدن، سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی بیماران ضروری هستند و در عین حال مصرف زیاد و نابهجای ویتامینهایی چون A میتواند خطرناک باشد.
ارسال نظر