تغذیه قبل و بعداز واکسیناسیون
رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن، در خصوص تغذیه مناسب قبل و بعداز واکسیناسیون کووید۱۹ توصیههایی ارائه داد. فرشته فزونی گفت: با رعایت برخی نکات تغذیهای و پرهیز از مصرف برخی موادغذایی میتوانیم باعث ارتقای سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون شویم و بروز علائم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم. وی افزود: زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید. زیرا ممکن است هنگام تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افتفشار شوید. برای جلوگیری از بروز این عوارض باید پیش از واکسنزدن صبحانه یا میانوعده سادهای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزیهای سبز تیره تازه نظیر اسفناج، جعفری و کلمبروکلی استفاده کنید. فزونی گفت: این موضوع بهویژه در مورد افرادی که ترس از تزریق آمپول دارند باید رعایت شود. وی مصرف شیر، میوه، تخممرغ، لقمه نان و پنیر و.... را بهعنوان صبحانه یا میانوعده قبل از تزریق واکسن توصیه کرد. فزونی با تاکید بر خوابکافی و استراحت در شب قبل از واکسیناسیون
افزود: خوابکافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی توصیه کرد: از کارکردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشیهمراه و کامپیوتر و تماشای طولانیمدت تلویزیون حداقل یکساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. مصرف غذاهای ساده و سبک میتواند زمینهساز یک خواب خوب باشد. وی تاکیدکرد: سعی کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. همچنین مصرف یک لیوان شیرگرم به داشتن یک خواب راحت کمک میکند. رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه اظهارکرد: مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعداز تزریق واکسن کووید۱۹ بسیار مهم است.
اجتناب از آبمیوههای صنعتی
وی افزود: مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه باعث جلوگیری از افت فشارخون در افرادی میشود که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند. فزونی خاطرنشان کرد: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبیوعروقی، فشارخون بالا یا بیماریهای ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات حتما باید با پزشک خود مشورت کنند. بهگفته وی، موادغذایی آبدار مانند میوهها، سبزیها، انواع سوپ علاوه بر کمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکنند. بهویژه در صورت بروز تب بعداز واکسیناسیون، باید مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود. فزونی یادآور شد: نوشیدنیهای شیرین مانند آبمیوههایی که دارای قند افزوده هستند و شربتهای خیلی شیرین، نوشابههای گازدار و بهطورکلی همه نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند. به گفته رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آبمیوه تازه و طبیعی، دوغ کمنمک و بدون گاز، شربتهای خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند. وی مصرف غذاهای تازه و طبیعی مانند میوهها،
سبزیها، ماهیهای چرب، آجیل و مغز دانهها به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد میکند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن میتواند کمککننده باشد. فزونی، اضافهکردن چاشنیهایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا را بهدلیل خاصیت ضدالتهابی توصیه کرد.
مصرف سبزی در وعدهها
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با بیان اینکه مصرف روزانه ۵-۳ واحد از گروه سبزیها و ۴-۲ واحد از گروه میوهها، آنتیاکسیدان مورد نیاز بدن مانند سلنیوم، ویتامین Aو ویتامین C را تامین میکند، گفت: مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون در وعدههای غذایی و میان وعدهها توصیه میشود. از دیگر توصیههای رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی برای تقویت سیستم ایمنی مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزینهای آن است که شامل انواع حبوبات، تخممرغ، انواع گوشت سفید (مرغ، ماهی) است. وی افزود: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذیهایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتیاکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. شیر و لبنیات کم چرب نظیر ماست، پنیر و کشک نیز ضمن تامین کلسیم و فسفر، از منابع تأمین پروتئین هستند. رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت اموربهداشتی با اشاره به اینکه ویتامین Dبه مقدار لازم از منابع غذایی تامین نمیشود، گفت: براساس دستورالعمل وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن به گفته وی، سایر
ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروههای غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات سبوسدار، گروه میوهها، گروه سبزیها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخممرغ و حبوبات تامین میشود و نیازی به استفاده از مکملهای ویتامینی نیست.
ارسال نظر