| کد مطلب: ۱۰۱۳۳۹۷
لینک کوتاه کپی شد

اخبار ضدو نقيض از وين؛ - تحريم‌ها لغو نشده‌اند

آرمان ملی - امید کاجیان: مذاکرات وین همچنان در هاله‌ای از ابهام است و مملو از بیم و امیدها برای تهران. البته اخبار پیرامون نتایج آن نیز همین‌طور است. از سویی عراقچی چندی پیش در ارتباط با توافق بر سر رفع تحریم‌های انرژی، صنعت خودرو و ... سخن می‌گفت و اینکه در مورد حذف افرادی که در لیست تحریم‌ها قرار گرفته‌اند نیز توافقاتی صورت گرفته است. در همین حال ناگهان خبر دیگری نیز منتشر می‌شود. خبر آزادی 7 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران و تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی با یکدیگر؛ موضوعی که در نگاه نخست بیانگر وضعیتی متفاوت در آینده‌ای نه چندان دور است. اما بازهم ضد و نقیض‌گویی‌ وجود دارد که اینگونه پیش‌بینی‌ها را با تردید مواجه می‌کند. بعد از درز این خبر هر دو مقامات ایران و آمریکا ماجرای تبادل زندانی را تکذیب کردند؛ ابتدا سخنگوی وزارت خارجه آمریکا و بعد هم ایران. وقتی هم از خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه در‌باره آزادی ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در جریان مذاکرات وین سوال کردند او در پاسخی دوپهلو می‌گوید: سیاست ما همان سیاستی است که همیشه گفته‌ایم و همه اینها باید یک‌جا آزاد شوند. در حالی که ابتدا تصور می‌شد همه‌چیز سرعت گرفته و دو طرف وارد پیش‌نویس توافق‌ها شده‌اند، ولی دوباره برخی اظهارنظرها حالتی سینوسی به خود گرفته است. مقامات اسرائیلی نگران از بابت توافق ایران و آمریکا طی روزهای آینده بودند و می‌گفتند به زودی این توافق شکل خواهد گرفت اما حالا بایدن به رئیس موساد گفته است که نزدیک توافق با ایران نیستیم. بایدن به رئیس موساد اطمینان داده که ایالات متحده در آینده به دنبال جلب نظر اسرائیل خواهد بود. برای همین هم بعضی‌ها از احتمال به وجود آمدن گرهی در کار مذاکرات سخن می‌گویند.
ادعای پرس‌تی‌وی
دیروز پرس‌تی‌وی که البته نوع اخبارش از منابع آگاه نامشخص، طی این‌روزها بیشتر شبیه چوب لای‌چرخ گذاشتن مذاکرات است باز هم از یک منبع مطلع در تهران کسب اطلاع کرده که آمریکا تاکنون نه‌تنها انجام اصلاحاتی را که باعث کاهش ریسک همکاری اقتصادی و بانکی با ایران می‌شود، نپذیرفته است، بلکه عملا ریسک همکاری با ایران را بالاتر برده است. به گفته این منبع مطلع، آمریکا بر حفظ ساختار تحریم‌های فلج‌کننده و به ویژه عدم‌لغو قانون کاتسا اصرار دارد. همچنین آمریکا رفع تحریم‌ها از نهادها و افراد باقی‌مانده در لیست تحریم SDN را به میزان زمان اجرای برجام رد کرده است. این منبع آگاه ادامه داده است که عدم‌لغو قانون کاتسا و ادامه تحریم‌های افراد و نهادهای ایرانی به بهانه‌های مختلف به معنی فلج شدن تعاملات بانکی و اقتصادی در خارج و حتی در داخل ایران است و منجر به نوعی خود‌تحریمی در داخل کشور می‌شود. وی به پرس‌تی‌وی گفته است در حالی که کاتسا از جمله قوانین تحریمی است که در دوره ترامپ در ادامه تحریم‌های فلج‌کننده وضع شده، تاکنون نشانه‌ای از تمایل آمریکا به لغو آن دیده نشده است. در پی انتشار این خبر اما سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اصرار آمریکا به ادامه تحریم‌های فلج‌کننده علیه ایران گفت: اگر چنین بود قطعا گفت‌و‌گوها متوقف می‌شد. سعید خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره آنچه برخی رسانه‌های ایران از قول منبع آگاه و درباره مذاکرات هسته‌ای وین منتشر می‌کنند گفت: موارد اختلاف میان ایران و آمریکا در وین کم نیستند و برخی مواضع آمریکا در وین قابل‌قبول نبوده است. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود:‌ اما در این‌مورد خاص که سوال می‌پرسید-‌که باز هم‌ یک رسانه از قول منابع آگاه ناشناس خود ادعا کرده- نه‌تنها این‌مورد و موارد ادعایی شبیه این غلط است؛ بلکه همه یقین بدانند اگر آمریکا اصراری بر اینگونه امور داشت قطعا تا‌کنون گفت‌وگوها متوقف شده بود. در حالی پرس‌تی‌وی از عدم‌لغو قانون کاتسا می‌گوید که این قانون چهارم مرداد 96 در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب و 11 مرداد ماه توسط ترامپ امضا شده است؛ قانونی که اعمال تحریم‌های بیشتر در پاسخ به برنامه موشک‌های بالستیک ایران، اعمال تحریم‌های مرتبط با تروریسم در رابطه با سپاه پاسداران، اعمال تحریم‌های بیشتر در رابطه با اشخاص مسئول در نقض حقوق بشر، اعمال تحریم‌های تسلیحاتی، تداوم تاثیر تحریم‌های مرتبط با حمایت ایران از تروریسم، گزارش درباره هماهنگی تحریم‌ها میان ایالات متحده و اتحادیه اروپا و گزارش درباره شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران را شامل می‌شود.
چرا ضد و نقیض‌گویی است‌؟
فریدون مجلسی دیپلمات سابق درباره این سردرگمی و تناقض‌ها در مورد سرنوشت مذاکرات وین به «آرمان ملی» می‌گوید‌: البته پرس‌تی‌وی که متعلق به رادیو تلویزیون است، سیاستگذاری و برنامه اختصاصی خودش را دارد و مبارزه با سیستم دولت کنونی را به عنوان ماموریت اصلی خودشان تلقی می‌کنند که جای تعجب است. بعد از مسائلی که اخیرا پیش آمده دیگر مشخص است که این مذاکرات مستقیما دستورها و رهنمودهای حاکمیت است. بنابراین این تمایل، تمایلی مغایر با حاکمیت است که بیشتر یک نوع چانه‌زنی در آستانه انتخابات محسوب می‌شود. وی ادامه می‌دهد: اما از سویی دیگر نیز باید این موضوع را درنظر داشت که تحریم‌ها با این نشست و برخاست‌ها برداشته نمی‌شود. طرفی که تحریم‌ها را گذاشته یکسری اهداف داشته است و طرف مقابل هم با یکسری اهداف متقابل دست به اقداماتش از جمله کاهش تعهدات برجامی زده است. از سویی بخشی از تحریم‌ها ارتباطی با برجام ندارد. طرف مقابل چون اقدامات ایران را در باقی زمینه‌ها تحریک‌آمیز تلقی کرده تحریم‌های دیگری را نیز وضع کرده است. بخشی از تحریم‌ها در مجموع می‌توانند در چارچوب حسن‌نیت‌ها و ادامه گفت‌وگوها برداشته شوند، اما بخشی دیگر هم نه. این موضوعی است که اساسا تناقض‌ها و ضد‌و نقیض‌گویی‌ها و اختلافات را بیشتر می‌کند. برای همین خیلی هم نمی‌توان به مذاکرات وین تمام‌قد خوش‌بین بود.

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار