«آرمان ملی» تحولات دیپلماسی را بررسی می کند
آمادگی تهران برای شفافیت هستهای
آرمان ملی- گروه سیاسی: روز گذشته مسعود پزشکیان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی با انتشار پیامی به زبانهای فارسی و عربی نوشت: «در سفر به عمان ضمن دیدار و گفتوگو با برادرم سلطان هیثم بنطارق، ۱۸ تفاهمنامه و سند همکاری بین دو کشور امضاء شد.

بنای دوطرف «توسعه در کنار هم» است و ما به این اصل پایبندیم. از مهماننوازی سلطان عمان و مردم آن کشور سپاسگزارم.» ولی این همه ماجرا نبود و آنچنان که همه میدانند عمان که در ادوار اخیر دروازه سیاستخارجه ایران محسوب میشود، در ماههای اخیر و شروع دور جدید مذاکرات بنا به گفته رئیسجمهور پزشکیان، بیشتر بار مذاکراتی بر دوش مسئولان این کشور است. بهنظر نهتنها عمان در برخی از موارد میدان دیپلماسی ایران- آمریکا را در دست گرفته بلکه حتی میتواند روابط تهران و کشورهای حاشیه خلیجفارس را هم بهبود دهد. در این مورد میتوانیم به مصاحبه رئیسجمهوری در سفر 2 روزهاش به مسقط اشاره کنیم که نهتنها به تلاش ایران برای بهبود روابط با کشورهای منطقه تاکید کرده است بلکه یک پیام آغشته به نشانههای دیپلماسی هم برای طرفهای غربی ارسال کرد. او در این مورد اعلام میکند که ایران آماده است همه سوءتفاهمهای هستهای را برطرف کند و اجازه بازرسی به کشورهای غربی را هم خواهد داد. پزشکیان همچنین اعلام کرد که ایران هرگز بهدنبال سلاح هستهای نخواهد بود. باتوجه به اینکه از روند مذاکرات بین ایران و آمریکا خبرهای تایید شدهای منتشر نمیشود باید از اظهارات سران کشورهای برخی از موارد را بررسی کرد که در ماراتن مذاکراتی بسیار مهم خواهد بود. در ادامه به مهمترین گفتههای رئیسجمهوری با شبکه دولتی عمان را اشاره خواهیم کرد.
آماده همکاری هستهای
مسعود پزشکیان در جریان سفر رسمی به عمان، در گفتوگویی با شبکه تلویزیون دولتی این کشور، به تشریح مسائل فیمابین دو کشور و نیز علائق منطقهای و بینالمللی ایران و عمان و مهمترین مسائل جاری در جهان پرداخت. بخشهایی از این مصاحبه را در ادامه خواهیم آورد. پزشکیان در این مصاحبه درباره نقش عمان در میانجیگری میان ایران و آمریکا گفت: «این روند، مورد توجه و تأکید ویژه مقام معظم رهبری نیز قرار داشته و نگاه ایشان بر این بوده که از طریق همکاری با عمان، میتوان این مسیر را بهصورت سالمتر، درستتر و آسانتر پیش برد. تا به امروز باید از این تلاشها قدردانی کرد. چه از سوی سلطان محترم عمان و چه بهویژه از سوی وزیر امور خارجه این کشور که بخش عمدهای از بار این گفتوگوها، بر دوش ایشان بوده است. میتوانیم در منطقه، با کشورهای اسلامی و در فضایی از صلح، امنیت و برادری، صلح پایدار برقرار کنیم و اقتصاد، صنعت، علم و فرهنگ را میان کشورهای اسلامی گسترش دهیم.» رئیسجمهوری همچنین در مورد شروط ایران در روند مذاکرات هستهای بیان داشت: «شروط ما، همان قوانین بینالمللی است. طبق این قوانین، هر کشوری حق دارد برای اهداف صلحآمیز، تحقیقات علمی و کارشناسی در زمینه غنیسازی اورانیوم و فعالیتهای مرتبط با انرژی هستهای انجام دهد. اگر ایالاتمتحده بهدنبال این است که اطمینان حاصل کند جمهوری اسلامی ایران بهدنبال سلاح هستهای نیست، باید بداند که این اطمینان، از اعتقادات ما ناشی میشود. حتی اگر در کشور ما صدایی برخلاف این موضع شنیده شود یا ادعایی مطرح گردد، آن صرفا یک نظر شخصی است.» او اضافه کرد: «اگر کشورهای دیگر میخواهند اطمینان حاصل کنند که ما بهدنبال سلاح هستهای نیستیم، ما آماده هرگونه همکاری برای روشنساختن این مساله برای منطقه و جهان هستیم که نهتنها اکنون، بلکه از ابتدا و در آینده نیز، جمهوری اسلامی بهصورت اعتقادی بهدنبال آن نبوده و نخواهد بود. اما در عین حال، ما هرگز از غنیسازی برای اهداف درمانی، تشخیص بیماریها، بهداشت، کشاورزی و صنعت دست نخواهیم کشید، چرا که این مساله طبق قوانین بینالمللی حق ما است. ما به هیچوجه زیر بار این فشار نخواهیم رفت که غنیسازی را متوقف کنیم.» او در مورد روابط ایران با کشورهای حوزه خلیجفارس اظهارکرد: «ما با تمام وجود مصمم هستیم با کشورهای اسلامی پیمان برادری، صلح و همکاری ببندیم. ما به تمامیت ارضی و استقلال آنها احترام میگذاریم و خواهان روابط صمیمی، مبتنی بر اعتقاد اسلامی و برادری با ایشان هستیم. اگر ما بتوانیم روابط خود را با کشورهای همسایه سامان دهیم، آنگاه خود ما میتوانیم نظمی جدید و مستقل برای خودمان ایجاد کنیم. ما نیز در این جهانی که دیگران در آن بازیگری میکنند، میتوانیم از بازیگران بزرگ و تأثیرگذار باشیم.»
روابط ایران و عمان
ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به سفر رئیسجمهور به عمان گفت: «در طول این سالها عمان یکی از کشورهای همراه جمهوری اسلامی ایران بوده که همکاریهای بسیار خوبی داشته است. قطعا روابط ایران و عمان میتواند نقش بسیار مهمی در توسعه هر دو کشور ایفا کند. ما به عمان بهعنوان یک شریک راهبردی به عمان نگاه میکنیم که این روزها عمان بهعنوان میزبان و میانجیگر مذاکرات عمل میکند. نزدیکی ایران و عمان در حوزههای تجاری، اقتصادی، فرهنگی و دیگر بخشهای مهم، میتواند فرصتهای ارزشمندی را برای هر دو کشور خلق کند. اگر توافقنامههای امضا شده در مسیر عملی و اجرایی حرکت کند و به قرارداد و اقدام و عمل مشترک تبدیل شود، نقش بسیار مهمی خواهد داشت.»
ارسال نظر