آرمان- بیماریهای قلبیوعروقی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در دنیا است و افزایش این نوع بیماری ناشی از تغییرات در رژیم غذایی، فعالیت بدنی ناکافی و مصرف دخانیات بوده که بیتردید بهدلیل تغییر در شیوه زندگی ناشی از شهرنشینی و صنعتیشدن است. امروزه مردم نسبت به گذشته، بیشتر غذاهای پرکالری مصرف میکنند و از طرفی تحرک بدنی آنان نیز کمتر از گذشته شده است، بنابراین یکی از مهمترین مداخلات بهمنظور پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبیوعروقی اصلاح رژیم غذایی است.باید توجه کرد که عوامل موثر در بروز بیماریهای قلبیوعروقی شامل اختلال در چربیهای خون و بالابودن سطح کلسترول خون، کمتحرکی، فشارخون بالا، رژیم غذایی نامناسب، استرس و فشارهای روحی و روانی، چاقی و استعمال دخانیات است.
کاهش مصرف مواد قندی
مصرف بیش از حد مواد قندی و نشاستهای مانند برنج، ماکارونی، شیرینی، کیک، شکلات، مربا، عسل و نوشابهها، باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشارخون و چربی خون شده و منجر به بروز بیماریهای قلبیوعروقی میشود. بنابراین باید در برنامه غذایی روزانه از مصرف بیش از اندازه آنها خودداری کرد.
استفاده از روغن زیتون
از روغنهای مایع مانند روغن زیتون و روغن آفتابگردان بهجای روغن حیوانی و روغن نباتی جامد، برای پیشگیری از افزایش کلسترول خون استفاده کنید. از طرفی مصرف روغن زیتون و مغزها بهدلیل کنترل انرژی دریافتی، باید متعادل باشد. بنابراین از روغنهای مایع معمولی (غیر سرخکردنی) و روغن زیتون در سرخکردن غذاها استفاده نکنید.
کاهش مصرف چربی
سعی کنید غذاها را تا حد امکان بهصورت آبپز، بخارپز یا کبابی مصرف کرده و از سرخکردن زیاد غذا خودداری کنید. همچنین مصرف غذاهای سرخشده، سوسیس، کالباس، خامه، چیپس، پفک، سسها، مغز، دل و قلوه، کله و پاچه را در برنامه غذاییتان کاهش دهید و پوست مرغ و چربیهای قابل مشاهده گوشت و مرغ را قبل از طبخ جدا کرده و از قسمتهای کم چرب گوشتها استفاده کنید.
کاهش مصرف نمک
مصرف نمک باید به هنگام تهیه و طبخ غذا کاهش یابد و از نمکدان در هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود. همچنین از مصرف غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بستهبندی شده آماده، بهدلیل دارابودن مقادیر زیادی نمک و از مصرف بیش ازاندازه غذاهای شور مانند ماهی دودی، آجیل شور، چیپس، پفک، انواع شور، سوسیس و کالباس خودداری کنید و برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده کنید.
افزایش مصرف فیبر
فیبرها ترکیباتی هستند که در دیواره سلولهای گیاهان مانند سبزیها، میوهها، سبوس، غلات کامل، حبوبات و مغزها وجود دارند. مصرف فیبرها خطر ابتلا به بیماریهای قلبیوعروقی را کاهش میدهند و همچنین از یبوست پیشگیری میکنند.
افزایش مصرف میوه و سبزی
میوهها و سبزیها در پیشگیری از بیماریهایی مانند بیماریهای قلبیوعروقی و برخی از انواع سرطانها بهخصوص سرطانهای سیستم گوارشی و یبوست موثرند. بنابراین توصیه میشود که روزانه سه الی پنج واحد میوه و سبزی در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
راهکار داشتن قلبی سالم
اولا فعالیت بدنی، ورزش منظم، متناسب با سن و شرایط جسمی خود را فراموش نکنید و روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیادهروی کنید. دوم اینکه استرس و فشارهای روانی یکی از عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی است، بنابراین روشهای کنترل و برخورد مناسب با استرس را یاد بگیرید.